Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Σαν σήμερα 27 Ιουλίου του 2023 φεύγει ο αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. Σοφοκλής Σοφοκλέους, της Μαρίας Μουσσίδου / Oggi, 27 luglio 2023, il combattente di E.OK.A. Sofocle Sofocleo, di Maria Moussidou / Today, July 27, 2023, the fighter of E.OK.A. Sophocles Sophocleous, by Maria Moussidou

 

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ (ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ)
ΕΝΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΥΓΕ
Απεβίωσε στις 27 Ιουλίου 2023 ο Σοφοκλής Σπύρου Σοφοκλέους, ένας πρωτοκλασάτος αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959
Ο Σοφοκλής εντάχθηκε από τους πρώτους στην Ε.Ο.Κ.Α. και αφού υπηρέτησε άψογα σε ό,τι του ανετέθη στην Οργάνωσης, συμμετείχε στην ομάδα του Εκτελεστικού με αρχηγό της ομάδας τον Αχιλλέα Ιάσωνος με το ψευδώνυμο ΛΙΝΟΣ.
Συνεργάστηκε με τον αείμνηστο καρδιακό του φίλο Νίκο Θεοφάνους, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Άγγλους το 1956 κατά την μεταφορά του στην Κερύνεια
Με την σύλληψη του Αρχηγού της ομάδας τον Φεβρουάριο του 1957 ο Τάκης Ιωάννου, ΝΕΔΑΣ, αντικατέστησε τον Ιάσωνος
Η υπηρεσία του Σοφοκλή στην ομάδα του Εκτελεστικού ήταν υποδειγματική και καθόλα αποτελεσματική.
Το 1960, όταν ήλθε στην Κύπρο το πρώτο κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών για να οργανώσει το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ με οδηγίες του Γιωρκάτζη, ο Σοφοκλής, ο Μαϊμάρης, ο Παν. Παναγίδης και ο Κτωρής (Έκτωρ Ελευθερίου) παρέλαβαν το κλιμάκιο από το αεροδρόμιο και τους φιλοξένησαν στο σπίτι του Σοφοκλή στον Τράχωνα όπου βρήκαμε προετοιμασμένες σούβλες και άλλα κυπριακά φαγητά από την οικογένειά του. 
 Οι τέσσερεις Έλληνες αξιωματικοί κατασυγκινημένοι από τη φιλοξενία και τα πατριωτικά τραγούδια του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. άρχισαν και αυτοί να τραγουδούν τοπικά τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Τέτοιο ήταν το πατριωτικό εκείνο γλέντι, που άνοιγε καρδιές και δημιουργούσε φιλίες ακατάλυτες.
Με τη λήξη του Αγώνα, ο Σοφοκλής εργάστηκε για λίγο στην αγγλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Cable and Wireless» την οποία σύντομα εγκατέλειψε κατετάγη στην Αστυνομική Δύναμη Κύπρου
Ενόψει του επαπειλούμενου τουρκικού κινδύνου, ανάλαβε την οργάνωση του λόχου άμυνας του Τράχωνα
Τον Δεκέμβρη του 1963 ομάδα Τραχωνιτών ενεπλάκη σε επεισόδιο με Τούρκους της ΤΜΤ κατά το οποίο τραυματίστηκε σοβαρά το μέλος της ομάδας Σταύρος Αργυρού
Καταλύτης της εξέλιξης του επεισοδίου ήτο η άμεση ενέργεια του Σοφοκλή για διάσωση του τραυματία και της ομάδας. 
Οι Σοφοκλής και Κτωρής, ως διοικητές του λόχου άμυνας Τράχωνα, συνεργαζόμενοι στενά με τον Διοικητή του λόχου Άμυνας Νεάπολης κράτησαν τα βόρεια προάστεια Νεαπόλεως Τράχωνα παρεμποδίζοντας την προσπάθεια κατάληψής τους από τους Τούρκους.
Οι συναγωνιστές του Σοφοκλή Σοφοκλέους θυμούνται με νοσταλγία τους αγώνες του τόσο στη διάρκεια του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. όσο και στη διάρκεια της αντιμετώπισης της τουρκοκυπριακής ανταρσίας και του εύχονται αιωνία ανάπαυση, αλλά και στην πατρίδα μας την πολυπόθητη ελευθερία για την οποία αγωνίστηκε.
Ιστορικες Μνημες ΕΟΚΑ 1955-1959
 
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου