Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ο Χάρτης της Ευρώπης που αποδίδεται στον Μάξιμο Πλανούδη / La Mappa dell'Europa attribuita a Maximos Planoudis / The Map of Europe attributed to Maximos Planoudis / Карта Европы, приписываемая Максимосу Планудису.

 

 

Εικόνα  

Ο Βυζαντινός χρονικογράφος Θεοφάνης περιέγραψε τη χρήση του «ελληνικού υγρού πυρός» κατά του αραβικού στόλου το 717 μ,Χ, : «Με τη βοήθεια του Θεού ο ευσεβής Αυτοκράτορας έστειλε αμέσως πυροβολικά εναντίον τους… τα οποία τους μετέτρεψαν σε φλεγόμενα ναυάγια. Μερικά από αυτά, που εξακολουθούσαν να καίγονται, έσπασαν στο θαλάσσιο τείχος, ενώ άλλα βυθίστηκαν στα βαθιά και όλα, και άλλα, φλεγόμενα με μανία, έφυγαν τόσο μακριά όσο τα νησιά Οξεία και Πλατεία».

Θεωρώ ότι η περιγραφή των καμμένων πλοίων που πέφτουν στα θαλάσσια τείχη είναι μια ζωντανή εικόνα στο μυαλό μου. Φανταστείτε τους έντρομους κατοίκους και τους στρατιώτες της Κωνσταντινουπόλεως να παρακολουθούν την εκτυλισσόμενη δράση από τα τείχη και να βλέπουν ένα τόσο φλογερό θέαμα. 

Ο Θεοφάνης είπε: «Εξαιτίας αυτού, τα πνεύματα των κατοίκων της πόλης ανυψώθηκαν, αλλά οι εχθροί τους έτρεμαν από τον τρόμο, αναγνωρίζοντας πόσο δυνατό ήταν το υγρό πυρ. Είχαν σχεδιάσει να αγκυροβολήσουν στα θαλάσσια τείχη για να επιτεθούν στις επάλξεις στο στενό λαιμό της ξηράς το ίδιο βράδυ. Αλλά, με τη μεσολάβηση της εντελώς αγνής Μητέρας του, ο Θεός διέλυσε το σχέδιό τους». Για τον Θεοφάνη και τους Βυζαντινούς, μόνο ο Θεός θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή την άγρια ​​επιτυχία. Ο Θεοφάνης άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο αυτοκράτορας Λέων Γ' ήθελε να στήσει άλλη μια παγίδα για τον αραβικό στόλο όταν «έστρεψε μυστηριωδώς την αλυσίδα (απέναντι από τον Κεράτιο Κόλπο), αλλά ο εχθρός νόμιζε ότι ήθελε να τους δελεάσει και θα την τέντωνε ξανά: το έκαναν. μην τολμήσεις να μπεις να αγκυροβολήσεις στα όρια του Γαλατά». Η νίκη των Βυζαντινών δεν ήταν απλώς η καταστροφή των πλοίων, ήταν η ανατροπή του ποιος φοβόταν ποιον. Πολλοί χριστιανοί Αιγύπτιοι του στόλου εγκατέλειψαν τους Άραβες και ενώθηκαν με τους Βυζαντινούς στην Κωνσταντινούπολη μετά την επίθεση. Έδωσαν επίσης στον Λέο κάποιες πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με δύο εχθρικούς στόλους. Ο Λέων «ετοίμασε πυροβόλους σίφωνες και τους έβαλε σε πολεμικά πλοία και διώροφα πλοία και μετά τους έστειλε εναντίον των δύο στόλων. Χάρη στη συνεργασία του Θεού με τη μεσολάβηση της εντελώς αμόλυντης Μητέρας του, ο εχθρός βυθίστηκε επί τόπου. Αρπάζοντας τα λάφυρα και τις προμήθειες του Άραβα, οι άντρες μας επέστρεψαν με χαρά και νίκη». Αυτές οι δεσμεύσεις εξασφάλισαν μια νίκη στη θάλασσα που έκανε την αραβική ήττα σχεδόν αναπόφευκτη. Η Κωνσταντινούπολη θα κρατούσε δυνατή. 

Πηγή: Το Χρονικό του Θεοφάνη, μετάφραση Χάρι Τρελοντόβ.

Πηγή: https://twitter.com/RomeInTheEast/status/1731717048915407017

http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.736
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου