Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Βασιλικό νομισματοκοπείο Αμφίπολης (ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄), του Αστέριου Τσίντσιφου [17 Νοεμβρίου 2022] / Royal Mint of Amphipolis (PHILIP II), by Asterios Tsintsifos [November 17, 2022] / Zecca reale di Anfipoli (FILIPPO II), di Asterios Tsintsifos [17 novembre 2022] / Горячий настоящий д Аниполис (ФИЛИПП II), автор Астериос Цинцифос [17 ноября 2022 г.]

 


ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Ιδιωτική συλλογή νομισματικού κέντρου Σερρών.
Βασιλικό νομισματοκοπείο Αμφίπολης (ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄)
Το άλφα (Α) της Αρχής των πάντων μέσα στο στεφάνι της αιωνιότητας (δάφνινο), σε απευθείας παραπομπή στο μνημείο (ΚΑΣΤΑΣ) της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ.
Το Α όπως και το Λ (ΗΛΙΟΣ), το Μ (ΜΟΝΑΣ), το Ε (ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ) και το Τ (ΤΗΜΕΝΙΔΕΣ) μόνο, εμφανίζονται μέσα σε δάφνινο στεφάνι σε ίδια νομίσματα! 
Τα αρχικά αυτά είχαν την δική τους σχέση με το μνημείο!
Α όψη: ΤΗΜΕΝΟΣ (γενάρχης δυναστείας Τημενιδών) με την ταινία του ήρωα στο κεφάλι.
Β όψη: Αναπαράσταση του αλόγου που έχρισε ολυμπιονίκη τον Φίλιππο την πρώτη φορά από τις τρις, το 356 π.Χ.. Το Α είναι το πρώτο γράμμα της αλφαβήτου και συμβολίζει έτσι την ΑΡΧΗ. Η αρχή των πάντων στην προκειμένη περίπτωση. Σε νόμισμα όταν υπάρχει, παραπέμπει σε αρχέγονα ιερά και στην ίδια την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.
Παράδειγμα αρχέγονου ιερού, αυτό στην ΑΜΦΙΠΟΛΗ (ΚΑΣΤΑΣ), που επισημαίνεται σε νομίσματα Φιλίππου και Αλεξάνδρου.
Asterios Tsintsifos : https://www.facebook.com/profile.php?id=100008407724710
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου