Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Ήταν 7 Φεβρουαρίου 1957, όταν οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Αμμοχώστου διαδήλωσαν κατά της Αποικιοκρατικής Κυβέρνησης , της Maria Moyssidou / It was February 7, 1957, when the students of the Gymnasium and Lyceum of Famagusta demonstrated against the Colonial Government, Maria Moyssidou / Era il 7 febbraio 1957, quando gli studenti del Ginnasio e del Liceo di Famagosta manifestarono contro il governo coloniale, Maria Moyssidou / Это было 7 февраля 1957 года, когда учащиеся гимназии и лицея Фамагусты выступили против колониального правительства Марии Мойсиду.

 

 


Ήταν 7 Φεβρουαρίου 1957, όταν οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Αμμοχώστου διαδήλωσαν κατά της Αποικιοκρατικής Κυβέρνησης 
μετά την διαταγή για κλείσιμο του σχολείου.
Η αναβράζουσα νεολαία, με σύνθημά της την Ένωσιν, δεν άργησε να ριχθεί στη μάχη με τον Βρεττανικό Στρατό και ευθύς ένας μαζικός πετροπόλεμος ξεκίνησε. 
Η απάντηση των Άγγλων ήταν η συνήθης δειλή, με αληθινά πυρά. 
Μια σφαίρα βρήκε τον άριστο των αρίστων, τον σημαιοφόρο του Λυκείου Αμμοχώστου, τον 17χρονο μαθητή Πετράκη Γιάλλουρο.
Ο Πετράκης είχε από την αρχή του αγώνα ενταχθεί ενεργά στη νεολαία της Ε.Ο.Κ.Α., Α.Ν.Ε., αναλαμβάνοντας μάλιστα ηγετικό ρόλο συντονίζοντας τους συμμαθητές του. 
Ο όμορφος νέος λάτρευε την Ελλάδα, δεν δίσταζε να τονίζει την ανάγκη για φιλοπατρία και ακόμα και την ανάγκη για να θυσιαστεί κάποιος για την ελευθερία της Ελλάδος.
Τα τελευταία του λόγια: ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΙΣ!
Η σφαίρα μπορεί να έκοψε το νήμα της ζωής στον νεαρό αγωνιστή όμως τον ηρωοποίησε και ταρακούνησε τον λαό για επανάσταση. 
Η κηδεία του έγινε αυθημερόν στο δειλινό φως με διαταγή του Χάρντιγκ.
Ο Πετράκης Γιάλλουρος αποτελεί ύψιστο παράδειγμα για την νεολαία μας. 
Η αγωνιστικότητα που τον διακατείχε ας περάσει στο αίμα όλων μας και να βροντοφωνάξουμε και εμείς ξανά τα τελευταία λόγια του.
ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΙΣ!
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου