Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ο Αγωνιστής Μπαταριάς για τον Αρχηγό Διγενή, της Maria Moyssidou / The Battery Fighter for Chief Digenis, by Maria Moyssidou / Il combattente della batteria per il capo Digenis, di Maria Moyssidou / Батарейный истребитель вождя Дигениса, автор Мария Мойсиду.

 

 

Ο Αγωνιστής Μπαταριάς για τον Αρχηγό Διγενή:
"22 Νοεμβρίου 1955, βράδυ.

Νύχτωσε
Είμαστε όλοι μαζεμένοι εκεί σ' ένα δωμάτιο, όλοι με τις αντάρτικες στολές μας και αγωνιούσαμε.
Σε κάποια στιγμή ανοίγει η πόρτα και μπαίνει μέσα ο τομεάρχης και δίπλα του ένας μεσόκοπος μετρίου αναστήματος, λεπτός με μουστάκι, μπότες και παντελόνι ιππασίας (κιλότα), πουλόβερ και πηλίκιο, και με το περίστροφο στη μέση του.
Μας χαιρέτησε και μας κοίταξε όλους   ένα γύρο   για μερικά δευτερόλεπτα και αμέσως άρχισε   να μας σφίγγει ένα ενα το χέρι και μεις ανταποδίδαμε φιλώντας το χέρι του.
Δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνο το διαπεραστικό βλέμμα του που σε καθήλωνε μα και που σου έδινε σιγουριά, σεβασμό προς το πρόσωπο  του και  συνάμα περηφάνια  γιατί είχες την τύχη να γνωρίσεις τον Αρχηγό, τον Διγενή!
Στη συνέχεια  μας  είπε  μερικά  λόγια  για  τον Αγώνα, για την Πίστη, για την  Νίκην  και  την Ένωσιν, αλλά  πάνω  απ' όλα μας τόνισε και τους κινδύνους που διατρέχαμε κάθε στιγμή και τελευταία μας είπε πως αν κάποιος νιώθει αδύνατος θα μπορεί από   τώρα   να   αποχωρήσει, διαφορετικά  όταν  μπούμε  στο παιχνίδι λιποταξία και αδυναμία δεν υπάρχει.
Εμείς κοκκινίσαμε και είπαμε όλοι "Παρών Αρχηγέ!
Μας    χαιρέτησε, μας  καληνύχτισε  και   έφυγε   μαζί   με   τον τομεάρχη,   και   μεις   πήγαμε   ο    καθένας    στα    σπίτια  που διαμέναμε.
Πώς μπόρεσαν  άνθρωποι   που   πίστεψαν   στον   Αγώνα   και έδωσαν   τον όρκο, αλλά προ  πάντων άνθρωποι που γνώρισαν προσωπικά το Διγενή,εκείνο τον μεγάλο ΔΙΓΕΝΗ, σε κάποιο στάδιο να λιποτακτήσουν;
Πως μπόρεσαν κάποιοι που γνώρισαν τον Διγενή και έζησαν μαζί του, με το πρώτο χαστούκι να ανοίξουν το στόμα τους; Μα  πώς  μπόρεσαν  και  πάλι  ανθρώποι -  που  γνώρισαν και τους  έσφιξε  το  χέρι  ο  ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΣ,  ο αναγνωρισμένος διεθνώς τεχνίτης  του  πολέμου του 22' και του 40' και τώρα σ' αυτή  την  ηλικία, να  κρύβεται  σε  σπηλιές και να περπατά σε γκρεμούς  και  δύσβατα   μονοπάτια   για   την Ελευθεριά της Πατρίδας του,   να   λιποτακτήσουν   και   για  το   χρήμα   να προδώσουν ό,τι πιο Ιερό, την Πατρίδα; 
Και δυστυχώς υπήρξαν άνθρωποι που καταγράφονται σε αυτές τις τάξεις, και ήσαν εκεί εκείνο το βράδυ..."
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου