Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ "ΔΙΓΕΝΗΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ" 1964, του Αντισθένη Δεμοφόντος [αναρτημένο από Μαρία Μουσσίδου] / HISTORICAL REVIEW "DIGENIS IN CYPRUS" 1964, by Antisthenis Demofontos [posted by Maria Moussidou] / RASSEGNA STORICA "DIGENIS IN CYPRUS" 1964, di Antisthenis Demofontos [pubblicato da Maria Moussidou]

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
"ΔΙΓΕΝΗΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ" 1964
Οι συμφωνιες Ζυρίχης - Λονδίνου, βασει των οποίων οι Τούρκοι στρατιωτες ξαναπάτησαν τα ιερά χώματα μας, σύντομα οδήγησαν σε τραγικά αδιέξοδα και ο Μακάριος συνέχισε τα εγκληματικά του λάθη. Με παρότρυσνη των άγγλων φίλων του, χωρίς διαβούλευση με την ελλαδική ηγεσία, υπέβαλε το αίτημα τροποποίησης στου Συντάγματος σε 13 σημεία.
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Οι τουρκοι έθεσαν σε εφαρμογή τα σχέδια τους με την ανταρσία παρμονές Χιριστουγέννων 1963.
Ο κυπριακός λαός ζούσε πια σε κλίμα τρομοκρατίας υπο συνεχείς απειλές απόβασης τουρκικών στρατευμάτων.
Η οργανωση "ΑΚΡΙΤΑΣ" με αρχηγό τον Γιωρκατζή και Επιτελάρχη τον Κόσιη, στην οποία στήριζε την άμυνα ο Μακάριος, απεδείχθη ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ!!!
Μόνη ελπίδα ήταν η επάνοδος του ΔΙΓΕΝΗ. Λαός, οργανώσεις και προσωπικότητες απευθύνθηκαν στην Αθήνα και ζητοθσαν να γυρίσει ο εξόριστος Διγενής και να αναλάβει την άμυνα του νησιού.
Ο Διγενής άφησε την πικρία από τάνανδρη και αισχρή απόφαση απέλασης του, μελέτησε, συνέταξε και παρουσίασε στη κυβέρνηση Γ. Παπανδρεόυ τα ΣΧΕΔΙΑ ΑΜΥΝΑΣ της Κύπρου.
Στισ 9/6/1964, οι υπουργοί της Κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, Σταύρος Κωστόπουλος και Πέτρος Γαρουφαλιάς επισκέπτονται τον Διγενή στην οικία του και του ανακοινώνουν οτι μπορεί να αναχωρήσει κρυφά για την Κύπρο. 
Το πρωϊνό της 12ης Ιουνίου 1964, ο Διγενής αποβιβάζεται σαν επιβάτης του πλοίου ΑΤΡΕΥΣ, στη Κύπρο. Με το ίδιο πλοίο αποστέλλεται στρατιωτικό προσωπικό και οπλισμός.
Ενώ μέχρι τέλους Μαϊου 1964 ειχαν αποσταλεί 106 άνδρες, 420 τόννοι υλικών και 617 τόννοι πυρομαχικών, κατα το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου αποστέλλονται 6.927 άνδρες , 2880 τόννοι υλικών και 2.274 τόννοι πυρομαχικών. Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου έχουν αποσταλεί συνολικά 8.364 άνδρες 4.807 τόννοι υλικών και 3,460 τόννοι πυρομαχικών.
Ο ΔΙΓΕΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΟΧΥΡΩΣΕ ΤΟ ΝΗΣΙ, ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΕΞΥΨΩΣΕ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ.
Συντομα όμως η Κυπριακλη ηγεσία, άρχισε να τον υποσκάπτει, να αμφισβητεί τις αρμοδιότητες του και να προσπαθει να τον θέσει υπό τις διαταγές .....του Γιωρκάτζη!!!
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου