Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Η πρώτη πυραμίδα της Αιγύπτου, του Σακκάρα ανασκάφηκε κατά την εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο / La prima piramide d'Egitto, Saqqara, fu scavata durante la campagna di Napoleone in Egitto / Egypt's first pyramid, Saqqara was excavated during Napoleon's campaign in Egypt / Первая пирамида Египта, Саккара, была раскопана во время кампании Наполеона в Египте.

 


 Η πρώτη πυραμίδα της Αιγύπτου: Η πυραμίδα του Djoser (Πυραμίδα του Σακκάρα), μια μνημειακή κατασκευή ύψους 62 μέτρων, χτίστηκε περίπου πριν από 4700 χρόνια με 6 στρώματα πάνω από το έδαφος και μια σειρά από σήραγγες κάτω. βρίσκεται στη νεκρόπολη Σακκάρα, 30 χλμ νότια από το Κάιρο, Αίγυπτος.
Η Σακκάρα ήταν η τεράστια νεκρόπολη της αρχαίας αιγυπτιακής πρωτεύουσας, της Μέμφις, και φιλοξενεί την αρχαιότερη πυραμίδα της Αιγύπτου. Η πυραμίδα του Djoser χτίστηκε τον 27ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της Τρίτης Δυναστείας της περιόδου του Παλαιού Βασιλείου της Αρχαίας Αιγύπτου. Πιστεύεται ότι σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα και μηχανικό Imhotep. Εκτός από τα αρχιτεκτονικά του επιτεύγματα, ήταν επίσης γνωστός για τις επιστημονικές του προόδους και για το ότι ήταν ο πρώτος γνωστός γιατρός στην ιστορία. Η πυραμίδα χτίστηκε ως τάφος και μνημείο του βασιλιά Djoser, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο κατά την 3η Δυναστεία (2700 π.Χ.). Η πρώτη πυραμίδα ήταν μια απίστευτα σημαντική και επιδραστική δομή, έχοντας μεγάλη επιρροή στο σχεδιασμό των μελλοντικών βηματικών πυραμίδων. Είναι μια από τις παλαιότερες κατασκευές μνημείων του κόσμου κατασκευασμένες από πελεκητή πέτρα, μια πρακτική που δεν ήταν ακόμη κοινή εκείνη την εποχή. Εκτός από την αρχιτεκτονική επιρροή και τη σημασία της, η πυραμίδα του Βήματος έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς. Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες αρχαίες τοποθεσίες, οι κλέφτες και οι επισκέπτες εξερευνούσαν και έκλεβαν από την πυραμίδα του Βήματος για αιώνες. Οι πρώτες γνωστές συστηματικές εξερευνήσεις της πυραμίδας διεξήχθησαν από αρχαιολόγους και ιστορικούς κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο από το 1798-1801 μ.Χ. Για το υπόλοιπο του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα, η πυραμίδα εξερευνήθηκε από διάφορες ομάδες αρχαιολόγων από όλο τον κόσμο. Στη δεκαετία του 1920, ο Cecil Mallaby Firth (Βρεττανός Αιγυπτιολόγος) διεξήγαγε μια ενδελεχή επιστημονική εξερεύνηση και ανασκαφή της πυραμίδας, ανακαλύπτοντας μια ποικιλία αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου του serdab που περιείχε το άγαλμα του βασιλιά Djoser. Ο Firth τελικά θα ενταχθεί από τον Jean-Philippe Lauer, έναν Γάλλο αρχιτέκτονα και Αιγυπτιολόγο, ο οποίος θα συνέχιζε να διεξάγει εκτεταμένες εργασίες στο χώρο για αρκετές δεκαετίες.

Πηγή: https://twitter.com/archeohistories/status/1733096315595452903

http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.736
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου