Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Οι Αγωνιστές της ΕΟΚΑ και οι Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, της Μαρίας Μουσσίδου / The EOKA Fighters and the Zurich London Accords, by Maria Moussidou / I combattenti dell'EOKA e gli Accordi di Zurigo e Londra, di Maria Moussidou / Истребители ЭОКА и Цюрихское и Лондонское соглашения, Мария Муссиду

 

 

Οι Αγωνιστές της ΕΟΚΑ και οι Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου.
Την 1η Απριλίου γιορτάζετο η 7η επέτειος της ενάρξεως του ενόπλου Αγώνος της Ε.Ο.Κ.Α.
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αγωνιστών εξέδωσε προκήρυξη υπό τον τίτλο ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΓΑΛΑΝΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ, στην οποία ανέφερε ότι "το πέλαγος της εθνικής οργής δεν θα βραδύνει να αποπλύνη το αίσχος που λέγεται Συμφωνία της Ζυρίχης."
Στην Αθήνα ο Πανσπουδαστικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Κύπρου ( Π.Σ.Α.Κ.) σε ανάλογη προκήρυξη ανέφερε:
" Ο Πανσπουδαστικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Κύπρου διακηρύσσει σήμερον διά μία εισέτι φοράν ότι θα κρατήση ψηλά το λάβαρο της προδομένης Κυπριακής Επαναστάσεως και δεν θα παύση ουδ' επί στιγμήν να αγωνίζεται διά ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΩΣΙΝ της Κύπρου μετά της Μητρός Ελλάδος, ατενίζων προς την Ακρόπολιν, ως το ακατάλυτο σύμβολο που ενώνει τους Πανέλληνας.."
Ο Στρατηγός Γρίβας σε απαντητική του επιστολή προς τον γραμματέα του Π.Σ.Α.Κ. Λευτέρη Παπαδόπουλο έγραφε:
" Παρακαλώ διαβιβάσατε προς όλα τα μέλη του Συνδέσμου υμών την σύστασιν μου, να εργάζωνται διά μίαν Κύπρον Ελληνικήν..
Εκτρώματα, ως αι Συμφωνίαι Ζυρίχης Λονδίνου δεν είναι δυνατόν να ζήσουν, όταν στηρίζωνται επί της αθεμίτου πολιτικής συναλλαγής και γίνονται παρά τη θέλησιν των λαών.."
Ανάλογα αισθήματα υπήρχαν και σε σημαντική μερίδα των Κυπρίων αγωνιστών. Σε ομιλία του σε εορταστική συγκέντρωση ο Αγωνιστής Ρένος Κυριακίδης αφού ετόνισε το αγωνιστικό προσκλητήριο του Γέρου της Κύπρου, αναφέρθηκε στους στίχους του ηρωομάρτυρα Καραολή
" ΠΟΤΕ ΘΑ ΡΘΗ ΕΚΕΙΝ' Η ΜΕΡΑ
ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜ' ΑΠ' ΤΗ ΣΤΕΡΙΑ
ΤΑ ΒΑΠΟΡΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΟΥΝ
ΤΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑ.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΡΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΣΟΥΝ
ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΜΑΣ ΤΑ ΒΑΡΙΑ
ΚΑΙ ΣΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΟΛΟΘΕΡΜΗ ΑΓΚΑΛΙΑ"
" ΚΑΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ! ΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΑΤΕ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ! ΗΡΘΕ ΕΚΕΙΝΗ Η ΜΕΡΑ! ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ! ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. ΔΙΠΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΗΣΕ. ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΒΑΠΟΡΙΑ ΚΑΡΑΟΛΗ! ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ!"
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου