Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Η μέρα που ένα Γερμανικό υποβρύχιο ξεβράστηκε σε παραλία της Αγγλίας μπροστά από το Queens Hotel / The day a German submarine washed up on an English beach in front of the Queens Hotel / Il giorno in cui un sottomarino tedesco si è arenato su una spiaggia inglese di fronte al Queens Hotel / День, когда немецкая подводная лодка села на мель на английском пляже напротив Квинс Отель

 

Ο τύπος του υποβρυχίου SM U-118 U-Boat είχε μήκος 81,5 m, ταχύτητα: 11,5 κόμβους (21,3 km/h) στην επιφάνεια και 7 κόμβους (13 km/h) στο βυθό, βάθος δοκιμής: 75 m. Σύνολο πληρώματος: 36 άνδρες.

Το SM U-118 ήταν ένα υποβρύχιο του Αυτοκρατορικού Γερμανικού Ναυτικού και ένα από τα 329 υποβρύχια που υπηρέτησαν κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι κάτοικοι της πόλης
Hastings ξύπνησαν ένα πρωί και διαπίστωσαν έκθαμβοι ότι ένα Γερμανικό υποβρύχιο είχε ξεβραστεί στην παραλία τους.

Χιλιάδες επισκέπτες συνέρρευσαν για να δουν το υποβρύχιο που είχε βγει από τη θάλασσα και κείτονταν ολόκληρο στην άμμο της παραλίας. Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό.

Το SM U-118 τέθηκε σε λειτουργία στις 8 Μαΐου 1918, μετά την κατασκευή στο ναυπηγείο AG Vulcan Stettin στο Αμβούργο. Διοικήθηκε από τον Herbert Stohwasser και εντάχθηκε στο I Flotilla που δρούσε στον ανατολικό Ατλαντικό.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 1918, το
SM U-118 σημείωσε το πρώτο του χτύπημα σε εχθρικό πολεμικό πλοίο.

Υπό τη διοίκηση του Herbert Strohwasser, το U-118 κατάφερε να βυθίσει δύο πλοία στη μία και μοναδική περιπολία του πριν παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 1919.
Το τέλος των εχθροπραξιών στις 11 Νοεμβρίου 1918 ακολούθησε η παράδοση του Αυτοκρατορικού Γερμανικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένου του
SM U-118 στη Γαλλία στις 23 Φεβρουαρίου 1919. Μετά την παράδοση, το U-118 επρόκειτο να μεταφερθεί στη Γαλλία, όπου θα αποσυναρμολογούνταν.

Ωστόσο, τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Απριλίου 1919, ενώ ρυμουλκούνταν μέσω της Μάγχης, ξέσπασε καταιγίδα και οι συνδέσεις του με το ρυμουλκό σκάφος έσπασαν από την τρικυμία της θάλασσας, με αποτέλεσμα το υποβρύχιο να πλέει ακυβέρνητο μέχρι να καταλήξει στην παραλία του Hastings στο Sussex στις 12:45 π.μ., ακριβώς μπροστά από το Queens Hotel.

Το Ναυαρχείο αρχικά προσπάθησε να εμποδίσει την προσέλευση πολιτών, αλλά αργότερα όταν το θέμα είχε πάρει τεράστια έκταση, τοποθέτησε υπαλλήλους και χρέωνε εισιτήριο σε όσους θέλανε να σκαρφαλώσουν στο κατάστρωμα του υποβρυχίου.
Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από τα τέλη ήταν σχεδόν 300 λίρες το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε μια εκδήλωση για την υποδοχή των στρατευμάτων της πόλης που επέστρεφαν από τον πόλεμο.

Αρχικά, έγιναν προσπάθειες μετακίνησης του σκάφους από την παραλία με τρία τρακτέρ που δεν κατάφεραν να επαναφέρουν το υποβρύχιο στη θάλασσα και ένα γαλλικό αντιτορπιλικό επιχείρησε να το διαλύσει ανοίγοντας πυρ με τα κανόνια του.
Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς και η θέση του υποβρυχίου σε δημόσια παραλία μπροστά από το
Queens Hotel απέτρεψε την περαιτέρω χρήση εκρηκτικών.

Τελικά, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 1919, το U-118 αποσυναρμολογήθηκε στην θέση ακριβώς που είχε προσαράξει και τα κομμάτια του αφαιρέθηκαν και πουλήθηκαν για ανακυκλώσιμα υλικά. 
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου