Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

ο Ιβίσκος [λαϊκή ονομασία] ή ο Hibiscus [λατινική ονομασία] μέσα από την μυθολογία και την λαογραφία, του Όμηρου Ερμίδη - Hibiscus [popular name] or Hibiscus [Latin name] through the mythology and folklore, by Homer Ermides - l'Hibiscus [nome popolare] attraverso la mitologia e il folklore, di Omero Ermide



ο Ιβίσκος [λαϊκή ονομασία] ή ο Hibiscus [λατινική ονομασία] μέσα από την μυθολογία και την λαογραφία, του Όμηρου Ερμίδη - Hibiscus [popular name] or Hibiscus [Latin name] through the mythology and folklore, by Homer Ermides -  l'Hibiscus [nome popolare] attraverso la mitologia e il folklore, di Omero Ermeidis

  Αναφέρεται εις τον Ιβίσκο, ο Ψευδοδιοσκουρίδης εις το 3,146 : Ερωτιαν, εν λ. ρίζη αλθαίης.
  Είναι γένος φυτών της οικογενείας των μαλαχοειδών, που περιλαμβάνει φυτά ποώδη, θαμνώδη ή και δενδρώδη. Είναι γνωστά περί τα 130 είδη, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι κοσμητικά, ή χρήσιμα εις την βιομηχανίαν και την φαρμακευτικήν.
  Κυριώτερα χαρακτηριστικά των φυτών αυτών είναι : ο πεντασχιδής κάλυκας, ο γυμνός σωλήνας των ανθήρων και το ανώτερω αυτού τμήμα, η ωοθήκη μετά πέντε λοβών, των οποίων έκαστος περικλείει δυο ή περισσότερες σπερματοθήκες, ένας στυλίσκος διαιρεμένος εις την κορυφήν του εις έξι στιγματοφόρα τμήματα, ο καρπός κάψα, ο οποίος διαιρείται σε πέντε λοβούς οι οποίοι περικλείουν πολλά σπέρματα. Τα φύλλα είναι ακέραια ή πολυσχιδή εναλλασσόμενα και φέρουν μίσχον. Τα άνθη τους είναι μεγάλα διαφορόχρωμα (διαφόρων χρωμάτων).
  Τα γνωστότερα είδη εις την πατρίδα μας είναι :
1ον] ο Ιβίσκος ο ποώδης ή ο Hibiscus trionum [λατινική ονομασία] με την κοινή ή λαϊκή ονομασία αγριοβαμβακιά. Ίσως να είναι η Αλκέα του Διοσκουρίδου, ο οποίος αναφέρει το όνομα ιβίσκος ως συνώνυμον της αλθαίας. Ο οποίος είναι ο μοναδικός αυτόφυής εις την πατρίδα μας. Τα ακόλουθα είδη δεν είναι αυτοφυές αλλά καλλιεργούμενα εις την πατρίδα μας.
2ον] ο Ιβίσκος η σινική ή Hibiscus sinensis [λατινική ονομασία] ο οποίος είναι θάμνος ιθαγενής της Κίνας και της Ιαπωνίας ο οποίος καλλιεργείται εις την Ελλάδα, δια τα πορφυρά άνθη του.
3ον] ο Ιβίσος ο εδώδιμος ή ο Hibiscus esculentus [λατινική ονομασία] με την κοινή ή λαϊκή ονομασία Μπάμια. Είναι φυτόν ιθαγενές της Ανατολής, το οποίο καλλιεργείται απανταχού όπως και εις την πατρίδα μας, ως λαχανικό με πλείστες παραλλαγές και
4ον] ο Ιβίσκος ο συριακός ο οποίος μεταφυτεύθηκε εκ του Καυκάσου και της Συρίας και καλλιεργείται και αυτός εις την πατρίδα μας.
  Ο ιβίσκος μπορεί να περιορίσει τη χοληστερόλη!
  Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο του Chung Shan Medical University της Ταϊβάν αναφέρει ότι το λουλούδι του ιβίσκου περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν εις τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης.
  Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε εις την έγκυρη εφημερίδα «Journal of the Science of Food and Agriculture».
 Επίσης οι κάλυκες του ιβίσκου χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και ως ρόφημα, όπως για να θεραπεύσει την υψηλή πίεση στο αίμα και τις ηπατικές διαταραχές.
Από το βιβλίο του συγγραφέως  Ομήρου Ερμίδη , «Η Μυθολογία και η λαϊκή παράδοση εις την χλωρίδα της πατρίδος μας» - η βιβλιογραφία έχει αποκρυφτεί για τους λόγους ότι παράγονται αποσπάσματα του άνευ ουδεμίας αναφοράς 
- Το βιβλίο εκδόθηκε όποιος ενδιαφέρεται να γράψει μήνυμα στο Τουίτερ Ευχαριστώ Όμηρος Ερμίδης
http://pirforosellin.blogspot.gr/    
- Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.244.281.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου