Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Ο θρόνος του Rustam, στο Αφγανιστάν, μετάφραση του Όμηρου Ερμίδη - The Throne of Rustam, in Afghanistan, translated by Homer Ermides - Il trono di Rustam, in Afghanistan, traduzione di Omero Ermide

Ο θρόνος του Rustam, στο Αφγανιστάν, μετάφραση του Όμηρου Ερμείδη/ Il trono di Rustam, in Afghanistan, traduzione di Omero Ermeidis
 
Οι ναοί του Βούδα των Μπαμιγιάν καταστράφηκαν από τους Ταλιμπάν το 2001, το κάλυμμα της Takht-e Rustam είναι στην επαρχία Samangan είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό από την προ-ισλαμική περίοδο στο Αφγανιστάν. Σε αντίθεση με τα άλλα καλύμματα, της Takht-e Rustam δεν έχει κατασκευαστεί στο έδαφος, αλλά σκαλισμένα στο έδαφος (βράχο), σε ένα ύφος παρόμοιο με αυτό των μονολιθικών εκκλησιών της Αιθιοπίας.
Ο (Takht-i-Rustam) θρόνος του Rustam, είναι ένας οικισμός που βρίσκεται σε λόφο στην περιοχή της Samangan. Πήρε το όνομά του από τη μυθολογία, κυριολεκτικά σημαίνει το θρόνο του Rustam, τον Πέρση βασιλιά. Ο οικισμός χρονολογείται από το τέταρτο και πέμπτο αιώνα.
Αυτό το συγκρότημα είναι πλήρως λαξευμένο στο βράχο. Το  κάλυμμα ολοκληρώνεται από ένα θάλαμο, και έχει πολλά σπήλαια γύρω από τη βάση. 8 μέτρα ύψος και 28 μέτρα σε διάμετρο το κάλυμμα ή σκεπή είναι μια μοναδική κομμάτι του σετ, που ενσωματώνει ένα θάλαμο, του οποίου σήμερα υπάρχουν λείψανα στην κορυφή.
Το Αφγανικό όνομα Takht-e Rustam (Θρόνου Rustam) αναφέρεται σε μια θρυλική φιγούρα του περσική καλλιέργειας. Μετά τον εξισλαμισμό του Αφγανιστάν, όταν χάθηκε η γνώση του αρχικού σκοπού της στούπας – καλύμματος ή σκεπής (στούπα στα  Λακωνική διάλεκτο σημαίνει κάλυμμα, χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στην Λακωνική και Μεσσηνιακή Μάμνη), η περιοχή έγινε γνωστή ως ο τόπος όπου Rostam παντρεύτηκε την φίλη του Tahmina.
Το μοναστήρι αποτελείται από πέντε κάμερες, δύο εκ των οποίων ιερά. Ένας από αυτούς έχει μια θολωτή οροφή με περίτεχνη διακόσμηση φύλλο λωτού. Τα ερείπια του μοναστηριού ανακαλύφθηκαν το 1836 από το Γενικό Επιτελείο, του γαλλικού  στρατού. Μόλις είκοσι χρόνια αργότερα, το 1852, άρχισαν τις ανασκαφές με δικά τους κεφάλαια. Δυστυχώς, αυτές οι εκσκαφές έγιναν με χαμηλή εξειδίκευση εργασίας, η οποία επιδείνωσε τα ερείπια ιδίως αυτά που ήσαν καλώς διατηρημένα.
Πηγή :
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.[12-1-20=41]
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου