Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Ένα από τα πρώτα βαθυσκάφη ήταν αυτό που χρησιμοποίησε ο Μέγας Αλέξανδρος, του Όμηρου Ερμείδη / Uno dei primi dungeon fu quello usato da Alessandro Magno, Homer Ermedy



Ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποίησε ένα είδος βαθυσκάφους - υποβρυχίου για να παρατηρήσει από κοντά τα παράξενα ψάρια στον βυθό του Ινδικού ωκεανού (332 π.Χ.).

  Ο Αριστοτέλης στο έργο του «Προβλήματα» αναφέρει ότι ο Μ. Αλέξανδρος θέλοντας να ελέγξει σωστά τα ναυτικά αμυντικά έργα της Τύρου, πριν την πολιορκήσει, μπήκε μέσα σε ένα είδος βαρελιού που είχε γυάλινο παράθυρο και στη συνέχεια διέταξε να το βυθίσουν στη θάλασσα. Το γεγονός αυτό αναφέρεται επίσης σε ρωμαϊκό έγγραφο του 12ου αιώνος μ.Χ. της Αλεξανδρείας.
  Ο (ο επονομαζόμενος Ψευδό-Καλλισθένης)*1 Καλλισθένης ζούσε στην ίδια περίοδο με την εκστρατεία του μεγάλου Αλεξάνδρου και μάλιστα έλαβε μέρος σε αυτό. Για αυτό το λόγο ο Καλλισθένης δεν έχει κανένα λόγο να γράψει ψέμματα, δηλαδή παραμύθια εφόσον ήτο αυτόπτης μάρτυρας σε όλη την εκστρατεία, άλλωστε τι είχε να κερδίσει λέγοντας σκόπιμα ψέμματα ;
  Ο Καλλισθένης για αυτό το κατασκεύασμα αναφέρει ότι ενώ βάδιζε ο Μ. Αλέξανδρος με το στράτευμά του με προορισμό την Περσία σε κάποιο σημείο της πορείας του έφτασαν σε θάλασσα, τότε ο μέγας Αλέξανδρος εξέφρασε την επιθυμία του να δει τον βυθό της θάλασσας έτσι λοιπόν έδωσε εντολή στον Αντίοχο να πάει σε ένα κοντινό κάστρο και να του κατασκευάσουν μια κρυστάλλινη κάψουλα , έτσι ο Αντίοχος πηρέ τους μηχανικούς του και τους τεχνίτες και έφτιαξαν την κρυστάλλινη κάψουλα και την έφερε στον μέγα Αλέξανδρο. Αφού έφτιαξαν την κρυστάλλινη σφαίρα, την φόρτωσαν σε ένα από τα πλοία του στόλου και ανοίχθηκαν στην θάλασσα, μαζί ο Μ. Αλέξανδρος με μερικούς αξιωματικούς και μηχανικούς. Όταν έφθασαν σε κάποιο σημείο ο Αλέξανδρος μπήκε μέσα στην κρυστάλλινη αυτή κάψουλα όπου και την βύθισαν, έχοντας δώσει εντολή θα την ανεβάσουν όταν θα τους κάνει σινιάλο με κάποιο σχοινί που συνόδευε το σκάφος, εκτός αυτού της καταβυθίσεως.  
  Ενώ ήτο στον βυθό ο Μέγας Αλέξανδρος είδε ένα μεγάλο και μακρύ ψάρι που περνούσε εκείνη την στιγμή και τον κοίταζε. Είχαν περάσει εικοσιτέσσερις ώρες και ο μέγα Αλέξανδρος εξακολουθούσε να είναι στον βυθό της θάλασσας θαυμάζοντας αυτά που έβλεπε, είδε να μάχονται τα ψάρια αναμεταξύ τους και είπε τότε όπως και οι άνθρωποι έτσι και τα ψάρια πολεμούσαν μεταξύ τους, ακριβώς εκείνη την ώρα ήρθε ένα μεγάλο ψάρι που ήτο σαν ένα μεγάλο βουβάλι και χτύπησε με δύναμη την κρυστάλλινη κάψουλα έτσι η κάψουλα τραντάχτηκε πολύ, αυτοί που ήσαν επάνω νόμιζαν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος τράνταξε τα σχοινιά για να τον ανεβάσουν επάνω και έτσι έκαναν. Όταν ανέβηκε ο μέγα Αλέξανδρος του κακοφάνηκε γιατί ήθελε να δει τις «μάχες» των ψαριών που ήσαν σε εξέλιξη και τότε τα έψαλλε στους υπευθύνους,  μετά από αυτό έδωσε διαταγή να σηκώσουν τα πανιά και να γυρίσουν πίσω στο στράτευμα, αργότερα μοιράστηκε τις εμπειρίες του σε όλο το στράτευμα.
  Μέσα σε αυτό το σχεδόν άγνωστο κείμενο που έχει διασωθεί μέχρι τις ημέρες μας υπάρχουν και κάποια σημεία που μας προβληματίζουν για τις τεχνολογικές γνώσεις που είχαν όπως το κάστρο που αναφέρει ο Καλλισθένης, ίσως το κάστρο να ήτο ένα κινητό συνεργείο ή εργαστήριο που είχε στην εκστρατεία του, αυτά αναφέρονται και στο εξειδικευμένο  βιβλίο του Γρήγορη Ζώρζου «Περί τεχνικών του μεγάλου Αλεξάνδρου», όπου μπορεί ο κάθε ένας από εμάς ειδικός ή μη και εκεί να βγάλει κάποια συμπεράσματα.
Εδώ βλέπουμε ότι Καλλισθένης μας αποκαλύπτει μια άγνωστη τεχνολογία του παρελθόντος το υποβρύχιο και με ότι τεχνολογικό και τεχνικό μέσο χρειάζεται για να μπορέσει να λειτουργήσει το υποβρύχιο σωστά
 Το 500 π.Χ., ο Ηρόδοτος μας αναφέρει για έναν Έλληνα γλυπτή με το όνομα Σκυλίας και την θυγατέρα του Κυάνα, οι οποίοι ήσαν οι πρώτοι δύτες της αρχαιότητος. Όπου πατέρας και θυγατέρα κατόρθωσαν να ανασύρουν τον χαμένο θησαυρό του Βασιλέως Ξέρξου.
   Ο Ξέρξης μετά από αυτό τους κρατούσε δέσμιους, αλλά βρήκαν την ευκαιρία και έκοψαν τις άγκυρες του στόλου και προκάλεσαν σ’ αυτόν μεγάλη καταστροφή, για την αχαριστία του.
  Ο Σκυλίας και η θυγατέρα του ήσαν οι πρώτοι στην παγκόσμια ιστορία που έφτιαξαν τα πρώτα καταδυτικά εργαλεία αλλά και της βαθυσφαίρας.
[Απόσπασμα από το άρθρο των κάτωθι ιστοσελίδων : [http://www.invisiblelycans.gr/2011/11/08/%ce%b7-%.................................... -
http://el-gr.facebook.com/pages/-%CE%86%CE%............................................]
*1 Όλα αυτά πολύς κόσμος δεν τα πιστεύει και σε συνδυασμό με σκοτεινούς παράγοντες που τα γελοιοποίησαν, τα γελοιοποιούν και τα ειρωνεύονταν η ιστορία του έχει καταντήσει «παραμύθι», όμως εδώ πρέπει να προσθέσω ότι και τα παραμύθια κρύβουν πραγματικότητες. Διότι μύθος είναι ο προφορικός ορθός [=αληθής] λόγος, ενώ το Παραμύθι, προέρχεται από τις λέξεις Παρά + μύθος. Δηλαδή παρά τον μύθο, διότι εμπεριέχει αλήθειες, θρύλους, όπου ο θρύλος έχει και υπερβολές.    
Η βιβλιογραφία αποκρύπτεται μέχρι κυκλοφορίας του βιβλίου, επειδή αναπαράχθηκαν άρθρα του συγγραφέως άνευ αναφοράς του ονόματός του, της ιστοσελίδος αλλά και του βιβλίου μέρος α που αναφέρεται κάτωθι.
Απόσπασμα από το βιβλίο του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη με τον τίτλο «Αναμνήσεις από το μέλλον του χθες» υπότιτλο «Ηρωολόγιον Αγιολόγιον», μέρος β,  [μέρος α, 1998 εκδόσεις Γεωργιάδης] υπό έκδοσιν
http://pirforosellin.blogspot.gr/  - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου