Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Οι ευχές όταν ανοίγουν οι ουρανοί, στην αρχαιότητα και τον χριστιανισμό, του Όμηρου Ερμείδη / The wishes when the heavens open, in antiquity and Christianity, by Homer Ermeidis / Gli auguri quando si aprono i cieli, nell'antichità e nel cristianesimo, di Omero Ermeidis / С наилучшими пожеланиями, когда небеса откроются, в древности и христианстве, Гомер Эрмейдис

 

Οι ευχές όταν ανοίγουν οι ουρανοί, στην αρχαιότητα και τον χριστιανισμό, του Όμηρου Ερμείδη

[η φωτογραφία προέρχεται από  την ακόλουθη ιστοσελίδα : http://www.astronomy.com/news/2016/09/celestial-navigation-is-returning-to-the-naval-academy-cirriculum ]
Ελληνική μυθολογία, προκατακλυσμιαία ιστορία
Οι ανοιχτοί ουρανοί την νύκτα αυτή και οι ευχές που πιάνουν
  Το θερινό ηλιοστάσιο αρχίζει την 24η Ιουνίου όπου κατά την ημέρα αυτή ο ήλιος γυρίζει, ημέρα όπου εόρταζε ο Κληδόνιος Δίας ή Ερμής και εγίνοντο μαντέματα αλλά και ευχές.
  Διότι οι ουρανοί την ημέρα αυτή είναι ανοικτοί, και όποια ευχή γίνει την «εκτελεί» ο Δίας αυτό το βράδυ.
  Όπου όμως πριν από τα μαντέματα και τις ευχές εγίνοντο πήδημα επάνω από φωτιές. 
   Επίσης και κατά την ημέρα εισόδου εις το χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή την νύκτα της 21ης Δεκεμβρίου επιστεύετο ότι είναι ανοικτοί οι ουρανοί και εισακούγονται οι ευχές, όπου και παλαιότερα το αυτό εγένετο κατά την εορτή των Γαλαξίων, η οποία ήτο κατά την ίδια ημέρα.
Χριστιανική ιστορία
Οι ανοιχτοί ουρανοί την νύκτα αυτή και οι ευχές που πιάνουν
  Το θερινό ηλιοστάσιο είναι τα γενέθλεια του Αϊ-Γιάννη του Ριγανά ή Λιοτρόπι, γιατί πιστεύεται ότι ο ήλιος αυτήν την ημέρα γυρίζει, την 24η Ιουνίου.
  Οι ονομασίες του είναι ποικίλες από περιοχή σε περιοχή όπως εις την Μάνη του αγίου Ιωάννου του Λιτρόπι ή του Αϊ –Γιάννη του Λουτρόπι εις την Χίο ή του Αϊ-Γιάννη του Φανιστή ή Λαμπαδιστή ή Λαμπροφόρου εις την Κύπρο ή του Αγί - Λουτρόπη εις τον Πόντο όπου όλες συνοδεύονται από τις φωτιές του.
  Οι φωτιές αυτής της εορτής ονομάζονται Αφανοί εις την Σάμο, Κάψαλα εις την Λέσβο, Λαμπράκια εις την Κύπρο κ.α. Το βράδυ αυτό ανοίγουν οι ουρανοί και έτσι εις τις 12 η ώρα το βράδυ λέγεται ότι όποια ευχή γίνει πιάνει, την πραγματοπιεί ο Αι-Γιάννης ο Ρηγανάς ή Λιτρόπις. 
  Όπως κατά Θεοφάνεια κοινώς, των Φώτων είναι και για τον λαό μεγάλη εορτή, θεότρομη, επειδή τότε τρομάζουν από τα αγιασμένα νερά και φεύγουν τα παγανά.
  Σε πολλά χωριά πιστεύουν ότι και την παραμονή των Φώτων , δηλαδή μετά τις 12 το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου που ξημερώνει 6 Ιανουαρίου και ανοίγουν οι ουρανοί και ό,τι ζητήσεις γίνεται, γι΄αυτό : και τα κορίτσια αγρυπνούν γύρω εις μίαν γλάστραν βασιλικού. Ο βασιλικός τότε ανοίγονται τα ουράνια (περί την πρωΐαν), ανθεί….
  Επίσης η λαϊκή παράδοση αναφέρει άνοιγμα των ουρανών και εις τις ακόλουθες περιπτώσεις.
  Ξημερώνοντας της αγίας Παρασκευής, δηλαδή μετά τις 12 το βράδυ, που ξημερώνει 26 Ιουλίου και της αγίας Σωτείρας, δυο φοραίς, ανοίγουνε τα ουράνια κι’ όποιος καθήση τα βλέπει πως δια μιάς ανοίγουνε και κλειούνε.
  Κι’ αν ζητήση ό,τι θέλη ο θεός του το δίνει και το βρίσκει το πρωί ‘ςτο προσκέφαλό του. Μια φορά ένας κάθησε όλη την νύχτα και παραμονεύε, και ότν είδε κι’ ανοίξανε τα ουράνια εζήτησε χίλια φλωριά αλλά μόνο χίλια επρόφτασε να ειπή και τα ουράνια κλείσανε.
  Και το πρωί εξημερώθη με πολύ μεγάλα χείλια.
[Νικ.ΠολίτουΠαραδόσεις, Ο Ουρανός τάστρα κ η γη, Πότε ανοίγουν τα ουράνια, ……ν του δήμου …..ίας των …..των, σελ. …, …].
  Ένας μι φορά αποφάσισε να καρτερήση ‘ς το παραθυρό του όλη τη νύχτα για να ιδή τον ουρανό ν’ ανοίξη και να γυρέψη ένα σοινίκι φλωρί. Τη στιγμή που έλαμψαν τα ουράνια, αυτός για να ιδή καλά, πέρασε το κεφάλι του μέσα από τα κάγκελα του παραθυριού.
 Αλλά η λάμψη του ουρανού τον εθάμπωσε, εσάστισε, και αντί να γυρέψη ένα σοινίκι φλωρί, εφώναξε «Ένα σοινίκι κεφάλι».
  Και αμέσως έγινε το θάμα, γιατί το κεφάλι του εχόντρηνε σαν σοινίκι, και δεν μπόρεσε να το βγάλη από τα κάγκελα και την άλλη μέρα ήρθε ένας γύφτος κ’ έκοψε τα σίδερα, κ’ έτσι το βγαλε.
[Νικ. ΠολίτουΠαραδόσεις, Ο Ουρανός τάστρα κ η γη, Το άνοιγμα του ουρανού, Μ……., σελ. …-…, …].    
Η βιβλιογραφία αποκρύπτεται μέχρι κυκλοφορίας του βιβλίου, επειδή αναπαράχθηκαν άρθρα του συγγραφέως άνευ αναφοράς του ονόματός του, της ιστοσελίδος αλλά και του βιβλίου του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη με τον τίτλο «Αναμνήσεις από το μέλλον του χθες»2019
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου