Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Χρόνια τοῦ χάους στὴν Μακεδονία, τοῦ Τσίντσιφου Ἀστέριου/ Cronache del caos in Macedonia, Chinchifu Asterius / Anni di caos in Macedonia, di Tsintsifos Asterios/Годы хаоса в Македонии, Цинцифос Астериос

 

Χρνια το χους στν Μακεδονα, το Τσντσιφου στριου

Πρώτος ο Δημήτριος ο πολιορκητής από το 294 π. Χ. και μετά, καθιέρωσε ένα νόμισμα με Μακεδονική ασπίδα μπροστά και Μακεδονική περικεφαλαία πίσω. Στο κέντρο της ασπίδος έβαλε το μονόγραμμά του (1), ενώ πίσω υπήρχε η επιγραφή ΒΑΣΙ[ΛΕΩΣ]. Το νόμισμα στην διάρκεια των ετών, κόπηκε σε δεκάδες παραλλαγές και πέραν από τα σύμβολα, συγκέντρωνε τα μονογράμματα τεσσάρων βασιλέων. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (1), ΠΥΡΡΟΣ (2), ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (3) γιος του Λυσίμαχου και ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ ΓΟΝΑΤΑΣ (4).
Εκτός του νομίσματος με το μονόγραμμα του Αλεξάνδρου, που είναι εξαιρετικά σπάνιο λόγω της ολιγόμηνης βασιλείας του, τα άλλα κόβονταν και υπάρχουν σε ποσότητες.
Ο Αλέξανδρος όπως φανερώνει το νόμισμα, υπήρξε βασιλιάς της Μακεδονίας και ήταν απολύτως φυσιολογικό με βάση το κληρονομικό δικαίωμα. Πέρασε βέβαια απαρατήρητος, που όμως δεν θα έπρεπε, γιατί κάτι άφησε παρακαταθήκη κι αυτός. Διαδέχθηκε λοιπόν τον πατέρα του ΛΥΣΙΜΑΧΟ, τον οποίο φρόντισε κι έθαψε. Τον διαδέχθηκε ομαλά ο Πτολεμαίος Κεραυνός και τον χρησιμοποίησε σε υψηλόβαθμη διοικητική θέση. Τα νομισματικά του ίχνη θα χαθούν, για να ξαναεμφανισθούν σε νομίσματα του Αντιγόνου Γονατά (4). Είναι προφανές ότι και επ΄ αυτού, συνέχισε να ασκεί εξουσία.
Σκοτώθηκε και ετάφη με όλες τις τιμές, σε γνωστό μέρος της Μακεδονίας. Ο τάφος του έχει εντοπισθεί συλημένος από την αρχαιολογία, και ως εκ τούτου από αυτούς, υπάρχει αδυναμία ταυτοποίησης.
Τσντσιφος στριος
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.369   (132-26-20)
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου