Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Πλανόδιος πωλητής πουλάει μούμιες στην Αίγυπτο, 1865 / A peddler selling mummies in Egypt, 1865 / Un venditore ambulante che vende mummie in Egitto, 1865 / Торговец, продающий мумии в Египте, 1865 год.

 

 

Κατά τη βικτωριανή εποχή το 1800, η κατάκτηση της Αιγύπτου από τον Ναπολέοντα άνοιξε τις πύλες της ιστορίας της Αιγύπτου για τους Ευρωπαίους.


Εκείνη την εποχή, οι μούμιες δεν είχαν τον σεβασμό που τους άρμοζε από τις ευρωπαϊκές ελίτ και μπορούσαν να αγοραστούν από πλανόδιους πωλητές για να χρησιμοποιηθούν ως εκθέματα σε πάρτι και κοινωνικές συγκεντρώσεις που γίνονταν τον 18ο αιώνα.

Η ελίτ της εποχής συχνά πραγματοποιούσε τα «Πάρτι Ξετυλίγματος Μούμιας», τα οποία, όπως υποδηλώνει το όνομα, είχαν σαν κεντρικό γεγονός μια μούμια που ξετυλίγονταν μέσα σε επευφημίες και χειροκροτήματα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, τα καλοδιατηρημένα λείψανα των αρχαίων Αιγυπτίων αλέθονταν σε σκόνη και καταναλώνονταν ως φαρμακευτική αγωγή.

Ήταν τόσο δημοφιλής η κονιοποιημένη μούμια που υποκίνησε ακόμη και πλαστό εμπόριο για να καλύψει τη ζήτηση, ώστε τα πτώματα ζητιάνων πωλούνταν παραπλανητικά ως αρχαίοι Αιγύπτιοι.

Καθώς προχωρούσε η Βιομηχανική Επανάσταση, οι αιγυπτιακές μούμιες προορίζονταν για πιο χρηστικούς σκοπούς: τεράστιοι αριθμοί μούμιων ανθρώπων και ζώων αλέθονταν και αποστέλλονταν στη Βρεττανία και τη Γερμανία για χρήση ως λίπασμα.

Άλλες χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία καφέ χρωστικής μπογιάς ή αφαιρούνταν τα περιτυλίγματά τους, τα οποία εξάγονταν στις ΗΠΑ για χρήση στη βιομηχανία χαρτοποιίας.

Ο συγγραφέας Mark Twain ανέφερε μάλιστα ότι μούμιες χρησιμοποιούνταν στην Αίγυπτο ως καύσιμο ατμομηχανών.

Καθώς προχωρούσε ο 19ος αιώνας, οι μούμιες έγιναν πολύτιμα εκθετικά αντικείμενα και αγοράζονταν από πλούσιους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συλλέκτες ως τουριστικά αναμνηστικά.

 

Όσοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν για ολόκληρη μούμια, αρκούνταν σε τεμάχια – όπως ένα κεφάλι, χέρι ή πόδι – που μπορούσαν να αγοραστούν στη μαύρη αγορά και να μεταφερθούν λαθραία στην πατρίδα τους.
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου