Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Καραμανλισμός και Κύπρος, της Μαρίας Μουσσίδου [μέρος 2] / Karamanlism and Cyprus, by Maria Moussidou [part 2] / Caramanlesmo e Cipro, di Maria Moussidou [parte 2]

 

ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ (2)
"Όταν έγιναν αι ολεθριαι επιχειρήσεις Κοφίνου ( 15 Νοεμβρίου 1967), ο κ. Καραμανλής διακόψας αιφνιδίως τη μακράν σιωπή και αδράνεια του, προέβη σε δηλώσεις προς τη γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ (29.11.1967).. 
οι δηλώσεις Καραμανλή αποτελούσαν τη πρώτη φάση ενός σχεδίου για ανατροπή της δικτατορίας.
Ποίο ήταν το σχέδιο; 
Το φθινόπωρο 1967 , λίγες βδομάδες πριν τις επιχειρήσεις Κοφίνου επεσκέφθη το κ. Καραμανλή ο γραμματεύς του βασιλέως, ταγματάρχης Μιχ. Αρναούτης, διαβιβάσας την επιθυμία του Κωνσταντίνου να ανατρέψη τους Συνταγματάρχας. 
Ο κύριος Καραμανλής σημείωσε : " Θα σου υποδείξω άλλο δρόμο, πιο ασφαλή, πιο ομαλό και πιο αποτελεσματικό. Εντός ολίγου θα διελθη κάποια σοβαρή δοκιμασία το καθεστώς των Αθηνών, που θα οφείλεται σε εθνική περιπέτεια... Θα διευκολύνω εγώ τη κατάσταση από εδώ. Όταν έλθη η εθνική περιπέτεια τότε θα υψώσω τη φωνή μου.."
Η Κύπρος δεν προσεφερετο και δεν προσφέρεται διά τα εδώ αθέμιτα παιχνίδια. Διότι από του 1959 ευρίσκεται εις το στόμα του λύκου. 
Ούτε διά τεχνητας κρίσεις ως η επιχείρηση Κοφίνου, ούτε ως μοχλός ανατροπής της Χούντας, ούτε ως αιχμή η οποία συνωμοτικώς θα στραφεί εναντίον πολιτικού αντιπάλου για αλλαγή σκηνικού..
Αλλά μια χαρά εύρισκε εδώ συνεργάτες ο Καραμανλής και ο κύκλος του.. κάθε φορά..
Πηγή: Σπύρος Παπαγεωργίου
"Καραμανλής και Φάκελος"
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου