Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Ιστορικές μνήμες ΕΟΚΑ 1955-59, της Maria Moyssidou / Historical memories EOKA 1955-59, by Maria Moyssidou / Memorie storiche EOKA 1955-59, di Maria Moyssidou / Исторические воспоминания EOKA 1955-59, автор Мария Мойсиду.

 


Στις 21 Μαρτίου, δεύτερη μέρα μετά την άφιξή του στο χωρίο Ορά της ορεινής Λάρνακας, στις τρεις το απόγευμα, περικυκλώθηκε από τρεις χιλιάδες Άγγλους στρατιώτες, που επέβαλαν κατ’ οίκον περιορισμό στο χωριό, αναζητώντας τον.
Ο Πετράκης Κυπριανού είπε στους ιδιοκτήτες του σπιτιού που κρυβόταν «Πείτε στη μητέρα μου πως πεθαίνω για την Ελευθερία της Κύπρου μας, αλλά το κυριότερο για την Ελλάδα». 
Βγαίνοντας από το σπίτι με κατεύθυνση τη ταράτσα του σπιτιού, ο Πετράκης βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα βρετανό στρατιώτη. Ανταλλάσσουν πυρά, ο βρεττανός πέφτει νεκρός, και ο Πετράκης ανεβαίνει περήφανος τα σκαλοπάτια του σπιτιού, με δρόμο την αθανασία.
Εκεί, μόνος του, στήνει μάχη με τα τριάντα φυσίγγια που είχε στο κυνηγετικό του όπλο. 
Όταν τα φυσίγγια του όπλου τελειώνουν, ο Πετράκης προσπαθεί να σπάσει με το κορμί του τον κλοιό των στρατιωτών, και πέφτει διάτρητος από τις σφαίρες των Άγγλων κατακτητών.
Ο Βρεττανός αξιωματικός της επιχείρησης, πάει κοντά στο άψυχο σώμα του ήρωα, όπου το πυροβολεί με το υπηρεσιακό του περίστροφο και αδειάζει σχεδόν 2 γεμιστήρες.
Η μάνα του στη κηδεία του είπε: «Έτσι σε ήθελα γιε μου νάρτεις, ήρωας».
Ήταν η απάντηση που έδινε σε ένα γιο, ο οποίος λίγες μέρες πριν της είχε γράψει:
«Μην ανησυχείς μάνα, γιατί ποτέ δεν πρόκειται να συλληφθώ, θα πέσω πολεμώντας».
Ιστορικές μνήμες Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59.
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου