Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Γαλικίανον - Galikianòn, η Ακρόπολη της Μεγάλης Ελλάδος / Galikianon - Galikianòn, the Acropolis of Greater Greece / Galikianon - Galikianòn, l'Acropoli della Magna Grecia

 

Η παρουσία του ανθρώπου μαρτυρείται στην κοιλάδα της Amendolea από τη νεολιθική εποχή [1]. Το πρώτο κατοικημένο κέντρο της περιοχής ήταν η Περίπολη, μια οχυρή πόλη της περιόδου της Μεγάλης Ελλάδας. Η παλαιότερη τεκμηριωμένη βεβαίωση του Gallicianò, που χρονολογείται από το έτος 1060, βρίσκεται στο «Βρέμιο της βυζαντινής μητροπολιτικής εκκλησίας του Reggio Calabria - Ρήγιο Καλάβρια», που εκδόθηκε από τον βυζαντινιστή André Guillou . Στο έγγραφο αυτό το κέντρο αναφέρεται με το όνομα “ τό Γαλικίανον[2].

Το υστεροβυζαντινό τοπωνύμιο Γαλικίανον - Galikianòn θα μπορούσε να προέρχεται από τη ρωμαϊκή ευγενή οικογένεια Gallicius που είχε κτήματα γης ( Gallicianum ) στην περιοχή [3] .

Σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1783, έχει διατηρήσει την αρχική του δομή. Οι πλημμύρες του 1951 και του 1971 ανάγκασαν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα [3] .

Όπως και με τις άλλες (πολύ λίγες τώρα) πόλεις στην Καλαβρία και το Σαλέντο που αποτελούν μέρος της ελληνικής γλωσσικής μειονότητος της Ιταλίας, που κάποτε κάλυπταν μεγάλες περιοχές αυτών των περιοχών και της Σικελίας[4]. Ωστόσο, η γλώσσα κινδυνεύει σοβαρά με εξαφάνιση.

Το Γαλικίανον - Galikianòn ορίζεται ως η «Ακρόπολη της Magna Graecia - Μεγάλης Ελλάδος», καθώς είναι το μόνο χωριό που εξακολουθεί να είναι εξ ολοκλήρου ελληνόφωνο, ακόμα κι αν τα ελληνικά της Καλαβρίας εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και εδώ σε ένα όλο και πιο αποκλειστικά οικιακό περιβάλλον. Η γλωσσολογία παρέχει στοιχεία για μια πολύ αρχαία χρονολογική χρονολόγηση, η παρουσία ιδιαίτερων λέξεων, συντακτικών και λεκτικών μορφών, στην πραγματικότητα, φέρνει την προέλευση του κέντρου πίσω στον όγδοο αιώνα. π.Χ. [3]

Το 1999 ολοκληρώθηκε η ανέγερση της μικρής ορθόδοξης εκκλησίας της Παναγίας της Ελλάδος . Η βυζαντινή εκκλησία, που χτίστηκε με ανακαίνιση πέτρινου σπιτιού στο πάνω μέρος της πόλης, είναι ανοιχτή για προσκύνηση και μαρτυρεί, σε ένα ανανεωμένο οικουμενικό κλίμα, την επιστροφή των ορθοδόξων προσκυνητών στους ελληνικούς τόπους λατρείας. Το όνομα προέρχεται από την ομώνυμη εκκλησία της βυζαντινής εποχής με προσαρτημένο μοναστήρι, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται σε μια τοποθεσία κοντά στο Γαλικίανον - Galikianòn, η οποία ονομάζεται ακριβώς "Grecia - Ελλάδα".

Η εκκλησία του San Giovanni Battista [Άγιου Ιωάννη του Βαπτιστή]ο οποίος εορτάζει στις 28 & 29 Αυγούστου, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του κέντρου (πλατεία Αλίμου), είναι η καθολική εκκλησία της πόλης. Το αρχαίο κτήριο, παλαιότερα η εκκλησία του αρχιερέα, έχει ένα μαρμάρινο άγαλμα του San Giovanni, έργο του δέκατου όγδοου αιώνα της σχολής Gagini, δύο καμπάνες που χρονολογούνται το 1508 και το 1683 [5] .

[1] http://www.dattola.com/bova-san-salvatore-un-sito-del-neolithic

[2] Βρέμιο - Brebion του βυζαντινού μητροπολιτικού ναού του Reggio C. , su books.google.it

[3] F. Condemi, D. Nucera, RI Rodà, Gallicianò acropolis of Magna Graecia, Laruffa Ed., Reggio C. 2014, σελ. 11.

[4]https://www-grecosuditalia-it

[5]  F. Condemi, D. Nucera, RI Rodà, Gallicianò acropolis of Magna Graecia, Laruffa Ed., Reggio C. 2014, p. 21.

[6] F. Condemi, D. Nucera, RI Rodà, Gallicianò acropolis of Magna Graecia, Laruffa Ed., Reggio C. 2014, p. 24.

Πηγές : https://en.wikipedia.org/wiki/Gallician%C3%B2

& https://twitter.com/FreshSummerWind

http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου