Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Το καράβι των Μακάρων και των Καλλικαντζάρων, στην αρχαιότητα και το χριστιανισμό, του Όμηρου Ερμίδη - The ship of Makari and Kallikantzar, in antiquity and Christianity, by Homer Ermidis - La barca dei Makars e la folletti, nell'antichità e il cristianesimo, di Omero Ermeidis


Το καράβι των Μακάρων και των Καλλικαντζάρων, στην αρχαιότητα και το χριστιανισμό, του Όμηρου Ερμίδη - The ship of Makari and Kallikantzar, in antiquity and Christianity, by Homer Ermidis  - La barca dei Makars e la folletti, nell'antichità e il cristianesimo, di Omero Ermeidis 

[419]
Ελληνική μυθολογία, προκατακλυσμιαία ιστορία
Το καραβάκι των Μακάρων
  Και εδώ έχουμε αναφορές εις την αρχαιότητα και την ελληνική μυθολογία. Οι ψυχές των αρχαίων ηρώων μένουν μακριά, εις την θάλασσα, εις τα νησιά των Μακάρων, όπως επίσης και ότι οι ψυχές των νεκρών για να φτάσουν εις το βασίλειο του Άδου έπρεπε να διαβούν νερό, τον ποταμό Αχέροντα με την βάρκα του Χάροντος.
Χριστιανική ιστορία
Το καραβάκι των σκαλικαντζουριών 
  Η παράδοση θέλει τους σκαλικαντζάρους (καλλικάντζαρους) να περνούν, για να έρθουν εις τον κόσμο των ζωντανών, εκτός από την φωτιά και το νερό !
  Σύμφωνα με μια παράδοση από την Σκιάθο την οποίαν αναφέρει ο λαογράφος Νικόλαος Γ. Πολίτης εις το βιβλίο του «Παραδόσεις»:
  «Από τήν πρώτη ημέρα τού σαραντάημερου ετοιμάζουν τά σκαλικαντζούρια τό καράβι τους γιά νά ’ρθουν στό νησί.
  Τήν πρώτη ημέρα κόβουν τά ξύλα στό δάσος καί τά ετοιμάζουν, καί ακούονται οι κούφιοι χτύποι πού καρφώνουν τά μαδέρια.
  Όταν κοντεύουν τά Χριστούγεννα, τό πισσώνουν, τό καλαφατίζουν καί τήν τελευταία ημέρα τό ρίχνουν στό γιαλό. Έρχονται τη νύχτα τού Χριστού, καί από τότε...».
   Άλλη δοξασία αναφέρει ότι οι καλικάντζαροι έρχονται επάνω στην γη, την παραμονή των Χριστουγέννων. Στη Σκιάθο λέγουν με πλοιάριο, στην Οινόη με χρυσή βάρκα, στην Ικαρία επάνω σε φλοιούς των καρυδιών από «το κάτω κόσμο» τον Άδη.
  Συνήθη μέρη που μένουν μετά τον ερχομό τους είναι οι μύλοι, τα γεφύρια, τα ποτάμια και τα τρίστρατα ή τα μεγάλα μονοπάτια, όπου παραμονεύουν μόνο κατά τη νύκτα και φεύγουν με το τρίτο λάλημα του πετεινού.
 Η βιβλιογραφία αποκρύπτεται, επειδή αναπαράχθηκαν άρθρα του συγγραφέως άνευ αναφοράς του ονόματός του, της ιστοσελίδος αλλά και του βιβλίου του «Αναμνήσεις από το μέλλον του χθες» 2019
 - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.[282-84-20]
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου