Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Οι λέβητες της Δωδώνης και οι καμπάνες των χριστιανικών εκκλησιών, του Όμηρου Ερμείδη / The boilers of Dodoni and the bells of the Christian churches, by Homer Hermeidis / Le caldaie di Dodoni e le campane delle chiese cristiane, da Omero Ermeidis






[Σπάνια Αρχαία Ελληνική καμπάνα χάλκινη με τον Αιγύπτιο θεό Όσιρι, από την ακόλουθη ιστοσελίδα : http://hella.....blogspot.com/..../.../e-bay.html]
Ελληνική προϊστορία
Οι λέβητες της Δωδώνης, το πρώτο είδος καμπάνας ή η Χάλκινη ελληνική καμπάνα
Εις το μαντείο της Δωδώνης, πριν την λατρεία του Διός κατά την διάρκεια της 

προϊστορικής περιόδου και ως το τέλος του ..ου αιώνος π.Χ. ελατρεύετο το «Θείο ζεύγος» το οποίο κατοικούσε γύρω από το ιερό δένδρο όπου η λατρεία τους εφ’ όσον δεν είχε κτισθεί οίκημα ήτο υπαίθρια.
  Εκεί υπήρχε τους περίβολος όπου υπήρχαν χάλκινοι τρίποδες με λέβητες περιέκλειε το ιερό. Οι λέβητες εφάπτοντο ο ένας με τον άλλο και όταν κάποιος έκρουε έναν απ’ αυτούς, ο ήχος διέτρεχε όλους τους λέβητες και δεν σταματούσε αν κάποιος δεν άγγιζε έναν απ’ αυτούς. Από τον ήχο των λεβήτων οι ιερείς ερμήνευον την βούληση του θεού. Οι λέβητες αυτοί ήσαν ένα είδος καμπάνας, από πλευράς κατασκευής και φυσικά ο ήχος τους. Από τον αδιάκοπο ήχο των λεβήτων, παρέμεινε η παροιμιώδης φράση «δωδωναίον χαλκείον», το αναφέρετο εις αυτούς οι οποίοι φλυαρούσαν αδιάκοπα.





[Σπάνια Αρχαία Ελληνική καμπάνα χάλκινη με τον Αιγύπτιο θεό Όσιρι, από την ακόλουθη ιστοσελίδα : http://hella.....blogspot.com/.../.../e-bay.html]

Πριν από το μαντείο της Δωδώνης, εις την ιδία θέση ευρίσκετο το μαντείο της Διώνης το οποίο ανήκε εις την Διώνη, μητέρα της Αφροδίτης η οποία ήτο προγενέστερα της Αφρογεννημένης της Κύπρου. Η Αφροδίτη αυτή ήτο θυγατέρα της Διώνης, η Διώνη ήτο η θεά της Βελανιδιάς, όπου φώλιασε το ερωτικό περιστέρι. Ο Δίας ανακηρύχθηκε πατέρας της Αφροδίτης αφού κατέλαβε το μαντείο της Διώνης εις την Δωδώνη και συνεπώς μητέρα της Αφροδίτης αυτής.
  Τα Τηθύς και Θέτις είναι ονόματα της θεάς ως Δημιουργού. Και τα δυο σχηματίζονται όπως και τα Θέμις και Θησεύς από το τιθέναι που σημαίνει «ρυθμίζω» «βάζω σε τάξη» και ως θαλασσίας θεάς, δεδομένου ότι η ζωή άρχισε από την θάλασσα. Τα περιστέρια και τα σπουργίτια ήτο γνωστά για την λαγνεία τους και τα θαλασσινά εξακολουθούν να θεωρούνται «αφροδίσια» σε ολόκληρη την Μεσόγειο.
  Όπου το μαντείο της Διώνης προϋπήρχε πριν του μαντείου της Δωδώνης
Κατά τους αρχαιοτάτους χρόνους χρησιμοποιούντο οι καμπάνες ως όργανα προσκλήσεως του λαού εις συναθροίσεις και τελετές. Όπου μεγάλα τεμάχια μετάλλων αναρτημένα δια σχοινίου και κρουόμενα δια μεταλλικής ή ξύλινης ράβδου.
Από της ελληνικής εποχής εμφανίζεται η χρήση μικρών κωδώνων. Αυτό ίσχυε επίσης εις τους Αιγύπτιους, του Σύριους, αλλά και εις τους Ρωμαίους όπου τις χρησιμοποιούσαν και εις τις δημόσιες συνελεύσεις («……………………» ………………………).   
Χριστιανική ιστορία
Οι καμπάνες
  Κατά τους αρχαιοτάτους χρόνους χρησιμοποιούσαν τις καμπάνες ως όργανα προσκλήσεως του λαού εις συναθροίσεις και τελετές. Όπου μεγάλα τεμάχια μετάλλων αναρτημένα δια σχοινίου και κρουόμενα δια μεταλλικής ή ξύλινης ράβδου. Την οποία σήμερα συναντάμε εις τις μονές.
 Η εισαγωγή των κωδώνων εις την χριστιανική λατρεία είναι άγνωστο πότε εισήχθησαν.
 Δεν χρίζει αληθείας η πληροφορία κατά την οποίαν η πρώτη κατασκευασθείσα εκκλησιαστική καμπάνα ήτο εις την Νόλα της Καμπανίας, όταν ήτο επίσκοπος ο άγιος Παυλίνος (409μ.Χ. – 431μ.Χ.) εις τον οποίον και του αποδόθηκε από πλάνη, η επινόησης των.   
  Οι αρχαιότεροι γνωστοί χριστιανικοί κώδωνες ανήκουν εις το Η αιώνα ήτο χονδροειδούς κατασκευής και αποτελείτο από παχείς μεταλλικές πλάκες συναρμολογημένες προς αλλήλους με σφυρηλατημένες πρόκες.
 Η βιβλιογραφία αποκρύπτεται, επειδή αναπαράχθηκαν άρθρα του συγγραφέως άνευ αναφοράς του ονόματός του, της ιστοσελίδος αλλά και του βιβλίου «Αναμνήσεις από το μέλλον του χθες» υπότιτλο «Ηρωολόγιον Αγιολόγιον».2019
http://pirforosellin.blogspot.gr/  - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.251.275.299.(3220:334)
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου