Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Μυθολογική πανίδα, η Γοργόνα του Όμηρου Ερμείδη [μέρος 2ον ]/ Mythological animal, the Mermaid of Homer Hermeides [part 2 ] / Mythologicο Fauna, la sirena, di Omero Ermedis [parte 2ο ] / Мифологическое животное, Русалка Гомера Гермида [часть 2]



Μυθολογική πανίδα, η Γοργόνα του Όμηρου Ερμείδη [μέρος 2ον ]
[η εικόνα προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα : http://www.playbuzz.com/manydaze10/what-color-mermaid-tail-do-you-have  ]

  Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι οι γοργόνες γεννήθηκαν από τις φλεγόμενες γαλέρες των Τρώων, όπου το ξύλο τους έγινε σάρκα και αίμα για τις «πράσινες θυγατέρες της θαλάσσης».
  Ιρλανδικοί μύθοι αναφέρουν ότι οι γοργόνες μεταμορφώθηκαν από παγανιστικές γυναίκες την εποχή του διωγμού των παγανιστών από τον άγιο Πατρίκιο.   
  Άλλοι μύθοι τις παρουσιάζουν να έχουν γεννηθεί από τα πνιγμένα παιδιά κάποιου αγνώστου  Φαραώ εις την Ερυθρά Θάλασσα. Βέβαια παντού έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά : Πολύ όμορφες, με πολύ ωραία φωνή, όπου μπορούν να ξελογιάσουν ένα ναυτικό και να το πνίξουν εις τη θάλασσα ή να ρίξουν ένα ολόκληρο πλοίο εις τα βράχια και να το βυθίσουν
  Άλλοι μύθοι λέγουν ότι η Γοργόνα είναι μία, άλλοι ότι είναι οι γοργόνες πολλές.
  Εις τα χριστιανικά συναξάρια υπάρχουν αναφορές του θαλασσίου δαίμονος της Γοργόνος, διότι πιστεύετε ότι τα «ξωτικά» προκαλούν τις τρικυμίες ή τους καταποντισμούς των πλοίων και :
«Την Τυρινή και των Βαγιώ
Ο διάβολος μπαίνει στο γιαλό».
  Ο κύριος χαρακτήρας των γοργόνων εις τις παραδόσεις των περισσοτέρων λαών είναι ιχθυόμορφες γυναίκες.
  Οι γοργόνες είναι ωραίαις γυναίκες, μα από την μέση και κάτω έχουνε ορά ψαριού. Βρίσκονται ’ς τή Μαύρη θάλασσα, καί πολλαίς φοραίς κατεβαίνουν καί κάτω ’ς τά νερά μας. Μερικοί λέν πώς τοίς περσσότεραις φοραίς, φαίνονται τό Σαββάτο κατά τά μεσάνυχτα. 
  Άμα τύχη κανένα καράβι ’ς τό δρόμο τής Γοργόνας, τόοο    
 αδράχνει από τήν πλώρη και ρωτάει : «Ζή ο βασιλιάς ο Αλέξαντρος ; »
Οι ναύταις πρέπει νά ειπούν «Ζή καί βασιλεύει» ή «Ζή καί βασιλεύει καί τόν κόσμον ειρηνεύει» ή, «Ζή καί βασιλεύει καί ζωή νάχετε καί σείς».
  Τότε η γοργόνα από τήνν χαρά της γίνεται ωραία κόρη, παύει τούς ανέμους καί τά κύματα, καί παίζει τήν λύρα της καί τραγουδεί γλυκά τραγούδια, καί απ’ αυτή μαθαίνουν οι ναύταις τούς καινούργιους σκοπούς. Γι’ αυτό όταν ακουστεί κανένα καινούριο τραγούδι  μέ νεόβγαλτο σκοπό, λέν γιά κείνον πού τό τραγουδεί, πώς τ’ άκουσε από τή Γοργόνα.
  Άν όμως δέν ηξεύρουν οι ναύταις καί κάμουν τό λάθος νά ειπούν πώς ο  βασιλιάς ο Αλέξαντρος επέθανε, αγριεύει η Γοργόνα καίι δίνει μιάα καίι πετά ψηλά τόο καράβι καίι πέφτει, καίι πνίγονται όλοι ’ς τήη θάλασσα. Ή φεύγει μέε θρήνους καίι μοιρολόγια κι’ από τάα κλάματά της σηκώνενται φοβερή φουρτούνα καίι πνίγει τόο καράβι καίι δεν γλυτώνει κανείς.
[Νικολάου Γ. Πολίτου, Παραδόσεις, Στοιχειά της θάλασσας, Οι γοργόναις, Πολλαχού, σελ. …-…] 
  Εις την Αράχωβα της Λειβαδιάς τα «γοργόνια» είναι ωραίοι νέοι που διαμένουν εις τους αγρούς, εις τους αμπελώνες και τα καλλιεργημένα κτήματα. Αγαπούν την εργασία, σκαλίζουν, ποτίζουν, σκάβουν και οργώνουν και αρέσκονται να εις το να βοηθούν τους φιλόπονους και επιμελείς γεωργούς, περί των οποίων όταν θέλουν να επαινέσουν την εργατικότητα και ταχύτητα των οι ντόπιοι λέγουν «δουλεύει σαν Γοργόνι».
  Εις την νήσο Σύμη η λέξη «Λάουρα» είναι συνώνυμος της Γοργόνος και «Λαουρί ονομάζεται το παιδί το οποίο εις τον ύπνο του τρίζει τα δόντια του. Εις την νήσο Αμοργό ονομάζουν Γοργόνες τις γυναίκες οι οποίες έχουν βάσκανο βλέμμα, ματιάζουν, εις δε την νήσο Κάρπαθο η λέξη Βοργόνα (παραφθορά της λέξεως Γοργόνα) είναι υβριστική για την γυναίκα που ονομάζουν έτσι, ενώ αντίθετα εις την νήσο Χίο ο εραστής προσφωνεί την ερωμένη του γοργόνα (ως χαρακτηριστικό της ομορφιά της και της σαγήνειάς της).
  Η Γοργόνα ευρίσκεται σε πολλά ψηφιδωτά αλλά και σε πολλές τοιχογραφίες μονών, όπως της μονής Σκαφιδιάς εις το ομώνυμο χωριό του νομού Ηλείας.  
  Μια παράδοση λέγει ότι εις την Βεργόνα ή Βεργίνα της Αττάλειας, περιοχή της σημερινής Τουρκίας ζει ένα «θεριό», το οποίο είναι από την κεφαλή μέχρι την μέση γυναίκα με μακριά μαλλιά και από την μέση και κάτω ψάρι, δηλαδή γοργόνα. Αυτή πηγαίνει κοντά εις τα καράβια που περνούν και γίνεται ξέρα και ρίχνει τα μαλλιά της επάνω τους, τα αναποδογυρίζει τα βουλιάζει και τρώγει τους ανθρώπους που είναι μέσα.
  Ο Αθήναιος της Ναυκράτιδος όμως αναφέρει την ύπαρξη μίας Γοργόνος το έτος 107 π.Χ., δηλαδή σε καθαρά ιστορικά χρόνια.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πλίνιος αναφέρει ότι θεάθηκε κάποιο ανθρωπόμορφο τέρας εις την θάλασσα της χώρας που ευρίσκεται εις τα βόρεια των ακτών, εξερχομένος από τις Ηράκλειες στήλες (Γιβραλτάρ), ενώ κάποιο άλλο ανθρωπόμορφο με ωραιότατο πρόσωπο και σώμα γεμάτο λέπια είχε βγει εις τις ακτές της Πελοπονήσσου όπως φαίνεται μετά από κάποια  θαλασσοταραχή, και το οποίο δεν μπορούσε να πέσει πάλι εις την θάλασσα.  
  Στενοχωρήθηκε για το πάθημά του και έκλαιγε ως άνθρωπος, μέχρις ότου ο Θεόδωρος Γαζής [πληροφορίες αξιόλογες παρέχει ο Αθανάσιος Σταγειρίτης εις τον .. τόμο εις την σελίδα … της «Ωγυγίας».
  Ο σπουδαίος Έλληνας λόγιος ο Γαζής που μνημονεύεται εις το έργο αυτό γεννήθηκε εις την Θεσσαλονίκη το 1370 και απέθανε το 1475 εις την Ιταλία], ο οποίος είχε βρεθεί εκεί, το βοήθησε και το έριξε πάλι εις την θάλασσα. Ανάλογο ανθρωπόμορφο τέρας είδε και ο Γεώργιος ο Τραπεζούντιος [Έλληνας λόγιος από την Τραπεζούντα, ο οποίος  γεννήθηκε εις το Ηράκλειο της Κρήτης κατά τις αρχές του 15ου αιώνος, και πέθανε εις  την Ρώμη σε βαθιά γεράματα]. 
  Το 1403 έπιασαν εις ακτές της Ολλανδίας μια γυναίκα, η οποία ζούσε διαρκώς εις τη θάλασσα  και ήτο πραγματική γοργόνα. Ωστόσο η γυναίκα αυτή φόρεσε χωρίς δυσκολία γυναικεία φορέματα, και συνήθισε να τρέφεται με ψωμί και γάλα. Μόνο που παρέμεινε άφωνη ως το τέλος της ζωή της [η αναφορά για την Ολλανδία υπάρχει εις την ακόλουθο ιστοσελίδα :  http://www.koutouzis.gr/terata.htm].
  Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε την Παναγία την Γοργόνα όπου την αναφέρει ο Στρατής Μυριβήλης εις το ομώνυμο μυθιστόρημα του [εκδόσεις «Οι φίλοι του Βιβλίου» Αθήναι 1949]. Όπου αναφέρει εις το μυθιστόρημα του για την τοιχογραφία που υπήρχε εις το εκκλησάκι παραθαλασσίου χωριού της Λέσβου την εποχή όπου το έγραφε ο Λέσβιος συγγραφέας. 
Η εικόνα προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα :   http://users.sch.gr/aiasgr/Theotokos_Maria/Istorikes_eikones_kai_Naoi/Panagia_Eikones_Naoi_kai_Mones_1.htm
   Η τελευταία περίπτωση Γοργόνας, γεννήθηκε εις τη Λαμία το 1984, από την αιμομιξία  πατέρα και θυγατέρος, αλλά δεν έζησε. [http://www.koutouzis.gr/terata.htm].
  Τον Αύγουστο του 2009 εις την πόλη Kiryat Yam, πλησίον της πόλεως της Χάϊφα, εις το Ισραήλ οι μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είδαν πολλές γοργόνες, οι οποίες ήσαν τόσες πολλές που οι τοπικές αρχές πρόσφεραν 1 εκατ. δολλάρια σε όποιον κατάφερνε να αποδείξει ότι υπάρχει πράγματι γοργόνα εις την θαλάσσια περιοχή τους. [απόσπασμα αναφοράς εκ της ακολούθου ιστοσελίδος : http://www.pyles.tv/Dictionary/M/Mermaid.aspx]
  Τέλος εν έτει 2013 έρχεται εις το φως της δημοσιότητος, άρθρο όπου μιλάει για επίσημη αναγνώριση και επιβεβαίωση γοργονών από τις υπηρεσίες των Η.Π.Α..
  Δηλαδή επίσημη επιβεβαίωση δια την ύπαρξη γοργονών από τις Η.Π.Α.!
  Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν γοργόνες και ότι ο αριθμός τους αυξάνεται... Η NOAA δημοσίευσε το άρθρο εις το περιοδικό «Γεγονότα των Ωκεανών» με τίτλο «Αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη Υδάτινου ανθρωποειδούς». Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών ανακοίνωσε ότι οι γοργόνες που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε έργα ζωγραφικής σε σπήλαια στα τέλη της Παλαιολιθικής (Stone Age= εποχή λιθου) περιόδου περίπου το 30.000 χρόνια π.Χ, υπάρχουν και ζουν εις όλους τους ωκεανούς.
  Η Animal Planet («Πλανήτης ζώο») τηλεόραση μετέδωσε πρόσφατα ένα ειδικό ντοκυμαντέρ με την ονομασία «Γοργόνες». Όπου παρουσιάσθηκε μια μικρή νεκρή γοργόνα. Η εκπρόσωπος της «Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανού», Σάντυ Νίξον είπε εις την τηλεόραση ότι εμπειρογνώμονες οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί εις το νησί της Ταϊτής - Αϊτής και εξέτασαν όλα τα γνωστά στοιχεία που έχουν σχέση με την εμφάνιση γοργόνων, έχουν καταλήξει εις το συμπέρασμα, και δηλώνουν με έμφαση, ότι υπάρχουν υβρίδια που είναι μισός άνθρωπος μέχρι την μέση και μισό ψάρι από την μέση και κάτω και ζουν ειρηνικά μεταξύ μας. Οι γοργόνες λένε οι ειδικοί ότι ζουν εις την πλειοψηφία τους εις τα θερμά νερά της Καραϊβικής και της Μεσογείου, αλλά έχουν εντοπιστεί και εις την περιοχή του Ειρηνικού και Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού. Ο Marcus Plumkin, του Πανεπιστημίου της Φλώριδας δήλωσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ενυδρείο εις τις Η.Π.Α. όπου κρατούνται 7 γοργόνες και οι οποίες μελετούνται. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δει προσωπικά τις γοργόνες αυτές και ήτο αρκετά εντυπωσιασμένος σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου.
[η αναφορά προέρχεται από την ακόλουθο ιστοσελίδα με ημερομηνία αναρτήσεως Δευτέρα 6 Μαΐου του 2013, εις την ενότητα «ΔΙΑΦΟΡΑ-ΠΑΡΑΞΕΝΑ»   απόσπασμα από την ακόλουθο ιστοσελίδα : http://diadrastiko.blogspot.gr/
Η βιβλιογραφία αποκρύπτεται, επειδή αναπαράχθηκαν άρθρα του συγγραφέως άνευ αναφοράς του ονόματός του, της ιστοσελίδος αλλά και του βιβλίου του «Η Πανίδα και η Χλωρίδα μέσα από την μυθολογία και της λαογραφία της πατρίδος μας»2019. 
http://pirforosellin.blogspot.gr/  - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.0042.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου