Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Στην αρχαία πόλη της Οδησσού οι θράκες λάτρευαν Ελληνικές θεότητες , του Γ. Εχέδωρου - Nella città antica di Odessa i Traci adorava le divinità greche, di G. Echedorou


Αποκαλύπτεται ότι λάτρευαν την Αφροδίτη και όχι τη θεά της φυλής τους, Βενδίς.

 Στην αρχαία πόλη της Οδησσού* , που σήμερα είναι γνωστή ως Βάρνα και αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη και καλοκαιρινό θέρετρο στη βουλγαρική Ακτή της Μαύρης Θάλασσας, βρέθηκε θαμμένος κάτω από τα Ρωμαϊκά λουτρά ένας αρχαίος ναός που θέτει υπό αμφισβήτηση όσα μέχρι τώρα πίστευαν οι ερευνητές για τη λατρεία των αρχαίων θεοτήτων από τους Θράκες.
Οι Θράκες αναφέρονται για πρώτη φορά στην Ιλιάδα του Ομήρου, ως σύμμαχοι των Τρώων κατά των Τρωικό Πόλεμο. Οι ονομασίες «Θράκες» και «Θράκη» είναι εξώνυμα, καθώς δημιουργήθηκαν από τους Έλληνες.
Οι Θράκες ήταν ομάδα Ινδοευρωπαϊκών φύλων(ψευδοθεωρία) που κατοικούσαν μεγάλη έκταση στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τώρα αποκαλύπτεται ότι οι Θράκες, γειτονικός λαός των Ελλήνων, είναι πιθανό να λάτρευαν τη θεά Αφροδίτη των αρχαίων Ελλήνων παρά τη θεά της φυλής τους, γνωστή ως Βενδίς, όπως πιστεύαμε μέχρι τώρα....
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων της Βουλγαρίας, οι ανασκαφές που συνεχίζονται, φέρνουν στο φως νέα στοιχεία με την ανακάλυψη ενός αρχαίου ναού, ο οποίος ήταν θαμμένος κάτω από τα ρωμαϊκά λουτρά μεταξύ του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ.
Τα αρχαία ρωμαϊκά λουτρά είχαν ανεγερθεί πάνω από τον αρχαίο ναό ή κάποιο άλλο ναό προς τιμή του θεού Απόλλωνα ή κάποιας άλλης γυναικείας θεότητας για την οποία αρχικά οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι ότι επρόκειτο για την αρχαία θεά Βενδίς που λάτρευαν οι Θράκες. Τώρα όμως οι αρχαιολόγοι έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι οι Θράκες λάτρευαν την αρχαία θεά Αφροδίτη. Ο Αλεξάντερ Μίντσεφ (Alexander Minchev) του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βάρνα πιστεύει ότι υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία μέσα στο ναό που βρέθηκε κάτω από τα ερείπια των αρχαίων ρωμαϊκών λουτρών, που αποδεικνύουν ότι ο ναός ήταν προς τιμή της θεάς Αφροδίτης.
Η Βενδίς ήταν η θεά του κυνηγιού για τους Θράκες. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή ως Άρτεμις. Οι αρχαιολόγοι αρχικά πίστευαν ότι η Βενδίς ήταν η προστάτιδα της πόλης της Οδησσού. Όμως, τα νέα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της Αφροδίτης.


Τα αρχαία Ρωμαϊκά λουτρά στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Οι αρχαιολόγοι πλέον πιστεύουν ότι αυτή η θεά, γνωστή ως η θεά του έρωτα, της ομορφιάς και των απολαύσεων, ίσως ήταν η προστάτιδα θεά της πόλης.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς είναι αυτά τα στοιχεία, ωστόσο η Αρχαιολογική υπηρεσία της Βουλγαρίας ισχυρίζεται ότι ο χώρος που βρίσκεται πίσω από την αψίδα στο βόρειο τμήμα των αρχαίων Ρωμαϊκών λουτρών ίσως μπορεί να δώσει απαντήσεις για την λατρεία της θεάς Αφροδίτης από τους αρχαίους Θράκες.
Τη δεκαετία του 60, ανασκαφές κάτω από τα Ρωμαϊκά λουτρά από αρχαιολόγους της περιοχής, έφεραν στο φως ένα ιερό το οποίο ήταν αφιερωμένο στον αρχαίο θεό των Ελλήνων, Απόλλωνα, σύμφωνα με τον καθηγητή Βαλεντίν Πλετνιόβ (Valentin Pletnyov), διευθυντή του μουσείου της Βάρνα.



Η Βενδίς - Άρτεμις στα δεξιά φορώντας κάλυμμα στο κεφάλι, χαρακτηριστικό της περιοχής της Φρυγίας, ψηλές μπότες και δέρμα ζώου και οι ακόλουθοι της, ίσως αθλητές που έπαιρναν μέρος σε λαμπαδηδρομία προς τιμήν της θεάς. Βρεττανικό Μουσείο...


Ο πολιτισμός της Βάρνας δεν ήταν ένας τυχαίος ή ασήμαντος πολιτισμός που εμφανίστηκε από το πουθενά και εξαφανίστηκε γρήγορα στο πέρασμα του χρόνου. Αντιθέτως, επρόκειτο για έναν εκπληκτικά προηγμένο πολιτισμό, προγενέστερο των αυτοκρατοριών στην Μεσοποταμία και στην Αίγυπτο και ο πρώτος καταγεγραμμένος πολιτισμός με χρυσά χειροτεχνήματα.
Η πόλη εξαφανίστηκε τον 5ο αιώνα π. Χ. Όμως ο πολιτισμός της Βάρνας παραμένει ξακουστός για την πλούσια κληρονομιά.



Η Αφροδίτη των Μεδίκων, ένα από τα διασημότερα
 κλασικά αγάλματα της συλλογής Ουφίτσι της Φλωρεντίας... 


Όμως ο πολιτισμός της Βάρνας παραμένει ξακουστός για την πλούσια κληρονομιά. Οι κάτοικοι της αρχαίας Οδησσού είχαν εξαιρετικές ικανότητες στη μεταλλουργία, μοναδικές στην Ευρώπη και η κοινότητά τους είχε τα χαρακτηριστικά ενός πολύ εξελιγμένου πολιτισμού, όπως αποκάλυψε η νεκρόπολις της εποχής του χαλκού που ανακαλύφθηκε στη Βάρνα και περιέχει τα παλαιότερα χρυσά χειροτεχνήματα που ανακαλύφθηκαν ποτέ.
Στην περιοχή βρέθηκε ένας τάφος που περιείχε πλούσια κτερίσματα. Στην πραγματικότητα, μέσα σ’  αυτόν τον τάφο βρέθηκε περισσότερο χρυσό από οπουδήποτε αλλού σε όλο τον κόσμο εκείνη την χρονική περίοδο.
Οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Ίσως αυτές οι συνεχείς έρευνες να φέρουν στο φως περισσότερα ευρήματα που σίγουρα θα αλλάξουν αυτά που μέχρι τώρα πιστεύαμε για τους Θράκες. Αρχική φωτογραφία : Η Γέννηση της Αφροδίτης, πίνακας ζωγραφικής του Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγέννησης, Σάντρο Μποτιτσέλι. Φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1485–1486, πιθανόν κατόπιν παραγγελίας κάποιου μέλους της οικογένειας των Μεδίκων. Σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Ουφίτσι στη Φλωρεντία.
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: η Οδησσός που γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πόλη της Ουκρανίας και σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο, όπου αναπτύχθηκε το 19ο αι. μια αρκετά οργανωμένη ελληνική παροικία. Δεν πρέπει όμως να συγχέεται με τη συνώνυμή της αποικία στην θρακική ακτή, τη σημερινή Βάρνα που αναφέρεται στο άρθρο....
©www.visaltis.net
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου