Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Estelada, η Καταλανική σημαία της Ανεξαρτησίας (Ιστορία – συμβολισμοί), του Αλέξανδρου Μπαβέα - Estelada, la Bandera d'Independència de Catalunya (Història - Símbols), d'Alexandros Babeas - hi ha un traductor al lloc web - Estelada, la Bandiera di Indipendenza Catalana (Storia - Simboli), di Alexandros Babeas - c'è un traduttore sul sito web - Эстелада, каталонский флаг независимости (История - Символы), Александрос Бабеас - на сайте есть переводчик - Estelada, the Catalan Flag of Independence (History - Symbols), by Alexandros Babeas - there is a translator on the website



Estelada, η Καταλανική σημαία της Ανεξαρτησίας (Ιστορία – συμβολισμοί), του Αλέξανδρου Μπαβέα

Δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε δει αγώνα της Barça, έστω απ’ την τηλεόραση, και να μην έχετε παρατηρήσει τις σημαίες με τις τέσσερεις κόκκινες ρίγες πάνω σε κίτρινο φόντο, που πάντα έχουν εξέχουσα θέση στη blaugrana εξέδρα. Άλλοτε με κόκκινο αστεράκι, και άλλοτε με λευκό (μέσα σε μπλε τρίγωνο), συμβολίζουν το όραμα μιας ανεξάρτητης Καταλωνίας. Έχω ερωτηθεί από πολλούς για το τι ακριβώς συμβολίζει η κάθε εκδοχή αυτής της σημαίας, και έχω επίσης ακούσει αρκετούς λανθασμένους ισχυρισμούς. Γι αυτό λοιπόν, αποφάσισα να σας παρουσιάσω όσο πιο σύντομα γίνεται την προέλευση και τον συμβολισμό αυτού του συμβόλου.
Senyera 1Senyera:
Η σημαία με τις τέσσερεις κόκκινες ρίγες είναι η σημαία της Καταλωνίας εδώ και πολλούς αιώνες. Είτε ως κομμάτι του Βασιλείου της Αραγωνίας, είτε ως κατακτημένος λαός υπό την ισπανική ηγεμονία, η Καταλωνία πάντα έφερε ως διακριτικό το συγκεκριμένο σύμβολο. Σήμερα αποτελεί την επίσημα αναγνωρισμένη σημαία της Καταλωνίας ως αυτόνομης κοινότητας του ισπανικού κράτους. Την ίδια σημαία η Καταλωνία τη μοιράζεται με τις κοινότητες της Αραγωνίας, της Βαλένσια και των Βαλεαρίδων νήσων (με μερικές παραλλαγές όσον αφορά τις δυο τελευταίες) που ανήκαν στην ίδια κορώνα.
Από τις σύγχρονες εθνικές σημαίες της Ευρώπης, η senyera είναι η παλαιότερη, η προέλευσή της όμως δεν είναι ιστορικά καταγεγραμμένη. Ο αστικός μύθος λέει ότι η γέννηση της σενυέρα προέρχεται από τα τέσσερα δάχτυλα του Φράγκου βασιλιά Lluís el Tartamut, που βουτηγμένα στο αίμα του θανάσιμα τραυματισμένου σε μάχη Καταλανού κόμη Guifré el Pilós σχημάτισαν τέσσερεις κόκκινες γραμμές πάνω στην ασπίδα του τελευταίου. Ο αστικός μύθος όμως, όσο ρομαντικός και εντυπωσιακός κι αν είναι δεν μπορεί να θεωρηθεί ιστορικό στοιχείο.
Όσον αφορά το συμβολισμό της, αρκεί να πούμε ότι η σημαία senyera συμβολίζει την Καταλωνία είτε είναι ανεξάρτητη είτε όχι. Είναι απλά, η σημαία της Καταλωνίας.
Estelada blavaSenyera estelada blava
«μπλε σενυέρα με αστέρι»
Το 1918 μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την γέννηση νέων κρατών στην Ευρώπη, κάποιοι νεαροί ακτιβιστές της «Καταλανιστικής Ένωσης» (Unió Catalanista) που ανήκαν επίσης στην ημι-παράνομη οργάνωση «Comitè Pro-Catalunya», αξιοποίησαν τις πολιτικές συγκυρίες για να διεθνοποιήσουν το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας χρησιμοποιώντας μια νέα σημαία. Την καταλανική σενυέρα με την προσθήκη ενός λευκού αστέρα σε μπλε τρίγωνο.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Vicenç-Albert Ballester, εμπνεύστηκε αυτή την προσθήκη από την σημαία της Κούβας, η οποία είχε ήδη αποκτήσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Για τον ίδιο, το αστέρι συμβολίζει την ελευθερία του καταλανικού λαού και το τρίγωνο την σταθερότητα και την απλότητα. Τα χρώματα έχουν τους ίδιους συμβολισμούς με τα χρώματα των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης.
Ο «παππούς» της Καταλωνίας, ο μεγάλος αυτονομιστής πολιτικός Francesc Macià που πρωτοστάτησε στον καταλανικό αγώνα για ανεξαρτησία στις αρχές του αιώνα που πέρασε, καθιέρωσε την σενυέρα εστελάδα ως σημαία του Καταλανικού Κράτους το 1922. Από τότε η σημαία αυτή καθιερώθηκε πια ως σύμβολο της ελεύθερης Καταλωνίας και έγινε κοινώς αποδεκτή από το κάθε κόμμα, οργάνωση ή άτομο που ασπάζεται αυτό το όραμα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του ιδέες.
Estelada vermellaSenyera estelada vermella (roja)
«Σενυέρα με κόκκινο αστέρι»
To έτος 1968, ιδρύεται το PSAN (Σοσιαλιστικό Κόμμα Εθνικής Απελευθέρωσης των Països Catalans). Όπου Països Catalans σημαίνει όλη η καταλανόφωνη επικράτεια, δηλαδή Καταλωνία, Βαλένσια, Βαλεαρίδες και Βόρεια (γαλλική) Καταλωνία ως ένας λαός. Καθώς αυτό το κόμμα θέλει να εκφράσει ξεκάθαρα την σοσιαλιστική – μαρξιστική ιδεολογία του, τα μέλη του αποφασίζουν να αλλάξουν το άσπρο χρώμα του αστεριού σε κόκκινο. Το τρίγωνο άλλαξε από μπλε σε άσπρο. Το 1969 η νέα εστελάδα αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της στο περιοδικό του κόμματος.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, το PSAN διασπάται. Από αυτή τη διάσπαση γεννιέται το ΜUM (Κίνημα Μαρξιστικής Ενότητας). Αυτή η οργάνωση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την εστελάδα με το κόκκινο αστέρι σε άσπρο τρίγωνο, και είναι το ίδιο το PSAN που θα αλλάξει το τρίγωνο σε κίτρινο, διατηρώντας φυσικά το κόκκινο αστέρι. Το ΜUM και ο συνασπισμός κομμάτων που απαρτίζουν το «Αριστερό Μπλοκ Εθνικής Απελευθέρωσης» διαλύονται το 1980. Από τότε η σενυέρα με το κόκκινο αστέρι σε κίτρινο τρίγωνο καθιερώθηκε ως η σημαία των κομμάτων και οργανώσεων που εκφράζουν ταυτόχρονα τις ιδέες της επαναστατικής Αριστεράς και του καταλανικού αγώνα για Ανεξαρτησία.
Από το 1979 ως σήμερα, το αριστερό (κοινοβουλευτικό σήμερα) κόμμα CUP είναι ο μόνος επίσημος πολιτικός φορέας που την περιλαμβάνει στο λογότυπό του.
1348679780689esteladadnΟι σημαίες «εστελάδες» από την πτώση του καθεστώτος του Φράνκο και μετά δεν έπαψαν ποτέ να δίνουν το παρών στα καταλανικά γήπεδα όμως τον τελευταίο καιρό έχουν πολλαπλασιαστεί, αφ ενός λόγω της  αυξημένης τάσης για ανεξαρτησία και αφ ετέρου λόγω της ανακοίνωσης της ισπανικής κυβέρνησης ότι σκοπεύει να απαγορεύσει την παρουσία της συγκεκριμένης σημαίας στους αθλητικούς χώρους ως «σύμβολο που μπορεί να ωθήσει σε πράξεις βίας». Ισχυρισμός που φυσικά δεν έχει καμία λογική, αφού με το ίδιο σκεπτικό, ακόμα και η ισπανική σημαία μπορεί να ωθήσει σε πράξεις βίας, καθώς ούτε αυτή είναι κοινώς αποδεκτή, κάθε άλλο μάλιστα. Ουσιαστικά λοιπόν η πρόθεση αυτή της ισπανικής κυβέρνησης μόνο ως λογοκρισία μπορεί να χαρακτηριστεί και φυσικά είναι στα πλαίσια της οργανωμένης επίθεσης προς την καταλανική κουλτούρα, γλώσσα και παιδεία που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια.
Την 11η Σεπτεμβρίου του 2012 η Βαρκελώνη «βούλιαξε» από 1.500.000 διαδηλωτές που με εστελάδες στα χέρια διαδήλωναν για το δικαίωμα του καταλανικού λαού για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.
Και φυσικά ποιός από εμάς τους Barcelonistes μπορεί να ξεχάσει το τι έγινε, όταν στο 17:14 του αγώνα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (στη μνήμη του έτους 1714 όταν και η Καταλωνία κατακτήθηκε οριστικά από το βασίλειο της Καστίλλης) όλο το Καμπ Νόου δονήθηκε από την ιαχή «Ανεξαρτησία» και πλημμύρισε από χιλιάδες εστελάδες.
Χωρίς αμφιβολία, είτε συμφωνούμε είτε όχι με την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η σενυέρα και η εστελάδα αποτελούν παράδοση της μπλαουγκράνα εξέδρας. Είναι ένα μέρος αυτού που λέμε «Més que un club». Ισπανικές σημαίες δεν αναρτούνται ποτέ στις εξέδρες του Καμπ Νόου, με εξαίρεση τους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας. Αν ποτέ αρχίσει να γίνεται αυτό, τότε η Barça της καρδιάς μας θα έχει χάσει ένα κομμάτι της αίγλης της, όπως έγινε και με την καθιέρωση διαφήμισης στη φανέλα.
Δείτε τα βίντεο:
http://pirforosellin.blogspot.gr/   - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου