Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Μοναδικό φίλμ γυρισμένο από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 1922 δείχνει την καταστροφή της Σμύρνης ! - A unique film shot from 13 to 17 September 1922 shows the destruction of Smyrna! - Un film unico dal 13 al 17 settembre 1922 mostra la distruzione di Smyrna! - Ein einzigartiger Film vom 13. bis 17. September 1922 zeigt die Zerstörung von Smyrna! - 13-17 Eylül 1922 tarihleri arasında çekilen eşsiz bir film Smyrna'nın imha edilmesini gösteriyor!




Μοναδικό φίλμ γυρισμένο από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 1922 δείχνει την καταστροφή της Σμύρνης !

Είναι εικόνες περίπου 10 λεπτών γυρισμένες σε φιλμ των 35 mm, από τον George Magarian, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή σε ηλικία 27 ετών, καθώς σπούδαζε στο Αμερικανικό Κολέγιο στο Ικόνιο και στη συνέχεια δίδαξε.
Το φιλμ έμεινε για 60 χρόνια καλά κρυμμένο στο σπίτι της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Το βρήκε τυχαία ο εγγονός τους, Robert Davidian, στις 5 Μαρτίου 2008 και το μετέτρεψε σε ψηφιακή μορφή, λίγο πριν καταστραφεί οριστικά και χαθεί ένα πολύτιμο ντοκουμέντο.
Στη συνέχεια το επεξεργάστηκε με μια Ελληνίδα σκηνοθέτη, τη Μαρία Ηλιού και έδωσε την άδεια να υπάρχει στο Μουσείο Μπενάκη, όπου βρίσκεται ένα αντίγραφο από τα τέλη του 2011.
Το συγκεκριμένο φιλμ παρουσιάζει ο ίδιος ο εγγονός του  Magarian, με τις σημειώσεις που παραθέσαμε.
http://pirforosellin.blogspot.gr/  - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου