Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Ανθελληνισμός και η καταστροφή αρχαίων συνεχίζεται,μπαζώνει την Ακαδημία Πλάτωνος το "Ελληνικό κράτος" !!! Γράφει: Κλοντιάν Γκιουζέλης

Οργή και θλίψη έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Ακαδημίας Πλάτωνος το μπάζωμα της ιστορικής οικίας του Ακάδημου. Το υπουργείο Πολιτισμού επικαλείται την προσπάθεια να σώσουν το ιστορικό κτήριο αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να θάψουν και να κρύψουν ένα κτίσμα με ιστορική και πολιτιστική αξία.

Η Οικία του μυθικού ήρωα Ακάδημου, του πρώτου δηλαδή οικιστή της περιοχής ήταν ένα κόσμημα για την εποχή και μάλλον αυτή την άποψη δεν συμμερίζεται το κράτος.
Από τη Γεωμετρική εποχή (1.000 - 700 π.Χ.) έως τους κλασικούς χρόνους (5ος αιώνας π.Χ.) ο χώρος λειτούργησε ως νεκροταφείο. Οι τάφοι, στην πλειοψηφία τους αμφορείς με την τέφρα του νεκρού, ήταν κυρίως παιδικοί.
Στους χρόνους αυτούς ανάγεται μία οικία, διαστάσεων 15 Χ 14 μέτρων περίπου, γνωστή με τη συμβατική ονομασία "Ιερά Οικία" λόγω της εύρεσης πλήθους κατάλοιπων από θυσίες ζώων στο εσωτερικό και γύρω της. Είναι χτισμένη με πλίνθους από άψητο πηλό και αποτελείται από επτά δωμάτια εκατέρωθεν διαδρόμου.
Εικάζεται ότι εδώ οι Αθηναίοι απέδιδαν τιμές στον ήρωα Ακάδημο, στις οποίες αναφέρεται και ο Πλούταρχος στο έργο του Βίος του Θησέως.
Όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες του nocomments.gr τώρα μπάζα από μπετόν και σιδερόβεργες σκέπασαν τα αρχαία ευρήματα της οικίας του Ακάδημου και μάλιστα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ως ένα ακόμη μεγάλο έργο για τον πολιτισμό μας...
 Η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια και αντιδρά στα σχέδια της υποβάθμισης μίας ιστορικής περιοχής που θα έχει ως αποτέλεσμα άλλη μία παρακμασμένη γειτονιά. Οι κάτοικοι έχουν στείλει πάρα πολλές επιστολές στον υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη και την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά πειστικές απαντήσεις δεν έχουν λάβει ακόμα.
Το ερώτημα παραμένει μετά το μπάζωμα της οικίας του Ακάδημου έχει σειρά το Γυμνάσιο του Πλάτωνα; Σε άλλες χώρες θα υπήρχε τεράστιο σχέδιο για την καλύτερη ανάδειξη και αξιοποίηση ιστορικών ευρημάτων.
Επένδυση στο ...τσιμέντο στην Ακαδημία Πλάτωνος
Εργασίες για την τοποθέτηση στεγάστρου διενεργούνται στο"τριγωνάκι" του Πάρκου, μεταξύ των οδών, Μοναστηρίου-Κρατύλου, Τριπόλεως.  Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, συνολικού αρχικού ύψους 2,6  εκατ. ευρώ του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά δεν πρόκειται να στεγάσει τις σαρκοφάγους, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Θα δούμε στο μέλλον τι μπορεί να εξυπηρετεί... Όμως και μόνο αυτή η βαριά εγκατάσταση με τα σίδερα δείχνει πως η πρώην Γ΄ Εφορεία έχει δεχθεί πολλά περισσότερα, εντός του Πάρκου, οπότε η απορία, γιατί εξ αρχής  απορρίφθηκε η επιλογή να γίνει εκτός αυτού το Ψηφιακό Μουσείο για τον Πλάτωνα, παραμένει.


Μετά από πολλές διαφωνίες έστειλαν το Ψηφιακό Μουσείου στο Παρκάκι της Μοναστηρίου, προκαλώντας την τεράστια έκπληξη όλων για την επιλογή τόσο του Δήμου Αθηναίων, όσο και της Γ Εφορείας. Το έργο με κόστος 267.300 ευρώ δεν ανταποκρίνεται στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που βιώνει η χώρα μας αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα παραμένει αμφιβόλου ποιότητας.
Μεγάλη ευθύνη έχει ο Δήμος Αθηναίων για την παραμέληση ενός από τους λίγους χώρους πρασίνου στην πόλη μας. Το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος παραμένει αφύλακτο σε κάθε είδους απειλής και κοντεύει να γίνει ένας σκουπιδότοπος. Στο πάρκο παίζουν καθημερινά εκατοντάδες παιδιά και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από τις μεταλλικές κατασκευές που βρίσκονται στο πάρκο.

Ποια είναι η σκοπιμότητα της συστηματικής υποβάθμισης ολόκληρης της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνα και του Κολωνού;

Mε πληροφορίες από το http://akadimia-platonos.blogspot.gr/
ΠΗΓΗ =  http://akadimia-platonos.blogspot.gr/  
           
http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου