Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Βραχογραφίες στην Βουλγαρία δείχνουν μια στενή συνάντηση με τους λαούς πριν 7000 χρόνια - μετάφραση Όμηρος Ερμείδης





Η Magurata είναι μια σπηλιά στη βορειοδυτική Βουλγαρία, κοντά στην πόλη του Belogradchik. Δεν ήταν η πρώτη μου επίσκεψη εκεί γιατί θέλω να δω ξανά αυτό το όμορφο σπήλαιο. Μια γυναίκα, ήταν ένας από τους οδηγούς, προσπαθούσε να εξηγήσει σε μια μικρή ομάδα τουριστών
ότι το σπήλαιο είναι πολύ μεγάλο, και θα είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να ακούσουν τον οδηγό. Τέλος, πιστεύω ότι κατέληξαν σε συμφωνία, διότι οι τουρίστες απλά ήθελε να δει το σπήλαιο.

Οι φίλοι μου και εγώ καθίσαμε σε ένα παγκάκι μπροστά από το ταμείο εκεί όπου θα πληρώσουμε για τα εισιτήρια μας. Η ενθουσιώδης οδηγός προσπάθησε να εξηγήσει και πάλι την κατάσταση με την μεγάλη ομάδα. Επέμεινε ότι θα πρέπει να περιμένουμε για την επόμενη περιοδεία χωρίς να μας δώσει την ευκαιρία να πω ότι ήταν ακριβώς αυτό που κάναμε εκείνη τη στιγμή. Εμείς απλά περιμένουμε γιατί θέλαμε μια πλήρη ξενάγηση. Εν τω μεταξύ, καταλάβαμε ότι ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος του σπηλαίου έχει ανοίξει για τους επισκέπτες. Αυτό είναι το μέρος με τα αρχαία πέτρινα έργα ζωγραφικής – βραχογραφίες που είχαν κλείσει εδώ και χρόνια. Τότε ήμουν σίγουρος ότι όλοι θα θέλουν να επισκεφθούν  το σπήλαιο και ειδικά για αυτό το δωμάτιο με τις βραχογραφίες. (Η παραμονή μέσα στο σπήλαιο με τα έργα ζωγραφικής του δωματίου είναι περίπου 2 ώρες. Οπότε όσοι θέλουν να το επισκεφθούν θα είναι καλύτερα να φορούν  ζεστά ρούχα ακόμη κι αν είναι έξω καλοκαίρι)


Το σπήλαιο Magura
Αυτό είναι το πρώτο σπήλαιο άνοιξε για τους τουρίστες στη Βουλγαρία, και αυτό συνέβη στις 2 Ιουλίου του 1961. Το σπήλαιο δημιουργήθηκε από σεισμούς και ποτάμια πριν από πολύ καιρό. Οι στοές είναι καταπληκτικές και το καλοκαίρι είναι δροσερό με θερμοκρασία γύρω στους 12 ° C.



χρησιμοποιείται μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για την παραγωγή φυσικών αφρωδών οίνων. Στο πρόσφατο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί επίσης ως ένα σανατόριο, από ένα κατάστημα παρασκευής για τυρί, και ένα καταφύγιο και για πολλούς άλλους σκοπούς. Αλλά ίσως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους ήταν όταν οι πρόγονοί μας κατοικούσαν στη σπηλιά. Ευτυχώς για μας ήταν αρκετά καλλιτέχνες και άφησαν πολλά έργα ζωγραφικής στους πέτρινους τοίχους του σπηλαίου. Αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα πολιτιστικά μνημεία στην Ευρώπη.



Προϊστορική ιστορίες
Το σπήλαιο είναι πραγματικά εκπληκτικό, αλλά θέλω να σας δείξω ειδικά τα παλιά σχέδια που υπάρχουν ( βραχογραφίες ). Αυτή η συλλογή είναι το μέρος όπου μπορείτε να κάνετε ένα "άγγιγμα" σε κάτι που δημιούργησαν πριν  από 7.000 χρόνια τουλάχιστον. Δεν μπορώ να φανταστώ αυτές τις ηλικίες, τις εποχές αυτές 


Οι επισκέτες στην αίθουσα των τοιχογραφιες - βραχογραφιών 



Η αίθουσα τιυ Ήλιου. Στο κάτω μέρος το ηλιακό ημερολόγιο από την Νεολιθική εποχή




 
Στο σπήλαιο, μεταξύ των εντυπωσιακά διαμορφωμένων σήραγγων, μπορείτε να βρείτε περισσότερα από 700 σχέδια από διαφορετικές περιόδους: της Πεπαλαιολιθικής, της Νεολιθικής, της Νεολιθικής του χαλκού αλλά και του Χαλκού. 
. Οι πρόγονοί μας μας άφησαν έργα ζωγραφικής των ζώων, ανδρών και γυνακών, με λατρευτικές τελετουργίες, ένα από τα πρώτα ημερολόγια από την νεολιθική εποχή με 366 ημέρες για ένα έτος, σκηνές κυνηγιού .

Τελετουργικό κυνηγίου








Το σπήλαιο Magura είναι από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα στην περιοχή Vidin, της Βουλγαρία


ΠΗΓΗ =  http://www.andrey-andreev.com/en/2014/magura/


http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου