Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Η Έκθεση στα Σκόπια των «Πήλινων ειδώλιων της αρχαίας Μακεδονίας» συνεχίζεται από το 2012 μέχρι σήμερα



Άνοιξε σήμερα η έκθεση «Αρχαία πήλινα ειδώλια της Μακεδονίας» στο Μουσείο των Σκοπίων, όπου άρχισαν οι εκδηλώσεις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς».


Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 220 πήλινα ειδώλια από την αρχαϊκή περίοδο που βρέθηκαν μέσα στα γεωγραφικά όρια του σλαβικού κράτους των Σκοπίων.

Κυρίως τα εκθέματα προέρχονται από  την περιοχή Ισάρ – Μαρβίντσι (αρχαίες Ιδομεναί), από τους Στόβους και συλλογές του Ινστιτούτου και Μουσείου της Οχρίδας και της Γευγελής.

Η έκθεση είχε πρωτοπαρουσιαστεί στη Ρώμη το Μάιο και είχε απήχηση στο ρωμαϊκό κοινό.

«Πολλά αντικείμενα από αυτά που ανακαλύφθηκαν αποτελούν αυτό το είδος των ευρημάτων, τα πήλινα ειδώλια, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια τέτοια έκθεση που για πρώτη φορά δίνει τα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή από τερακότα από τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους- από το λόφο του Βαρδαρίου κοντά στη Γευγελή, από τον οικισμό του Ισάρ Μαρβίντσι, από το Βαλάντοβο, από τους Στόβους και από την Οχρίδα", δήλωσε ο Ζλάτκο Βιντέσκι, ανώτερος επιμελητής στο τμήμα Αρχαιολογίας του Μουσείου των Σκοπίων.

(Χαρακτηριστικό των αρχαιολογικών εκθεμάτων των Σκοπιανών είναι ότι ουδέποτε έχουν κάνει  ανάλογη έκθεση με τις αρχαίες μακεδονικές επιγραφές που βρέθηκαν κατά χιλιάδες σε όλη την σκοπιανή επικράτεια. Ίσως, όταν ξεπεραστεί η διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα και παραδεχθούν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες  ήταν Έλληνες, τότε δεν θα έχουν κανένα λόγο να μην εκθέσουν και τις μακεδονικές (ελληνικές) επιγραφές της αρχαιότητας).



ΠΗΓΗ = http://www.mikres-ekdoseis.gr/2012/09/blog-post_7050.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου