Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Στον Βόρειο Καύκασο ευρέθησαν χρυσά αντικείμενα αρχαίας τέχνης


Καύκασος.

Το Κρατικό Μουσείο Ανατολικής Τέχνης, ανοίγει την «Χρυσή Αίθουσα» του. Μέχρι τώρα η πρόσβαση στην πολύτιμη αυτή συλλογή ήταν για επιλεγμένους επισκέπτες του στενού κύκλου των επιστημόνων και των ειδικών.

Τα εκθέματα προέρχονται από τις ανασκαφές στο Βόρειο Καύκασο. Το παλαιότερο είναι του 5ου αιώνα π.Χ. και το νεότερο του 14ου αιώνα μ.Χ.

Η Νέα Έκθεση- είναι αποτέλεσμα των εργασιών επί σειρά ετών και ταξινόμησης του
υλικού της αρχαίας τέχνης του ‘Μουσείου της Ανατολής» από τον καθηγητή Αλεξάντερ Λέσκοφ,  από το 1981 που δημιουργήθηκε.


Ο ίδιος ηγήθηκε, επίσης, αρχαιολογικών αποστολών στο Βόρειο Καύκασο, με επίκεντρο τις αρχαιολογικές διαπιστώσεις στις αρχές του 20ου αιώνα,του διάσημου Ρώσου ανατολιστή Νικολάι Βεσλοβσκι στην Αντιγκέα (ΑντιΓέα), στους πρόποδες του Καυκάσου.

Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν από τον Λέσκοφ  ταφικά μνημεία. Συγκεκριμένα επικεντρώθηκε η προσοχή στην περιοχή από ένα τυχαίο γεγονός – στο άροτρο ενός τρακτέρ σκάλωσε ένα χάλκινο καζάνι περίπου 2000 ετών.

Αυτό στάθηκε αφορμή να γίνει αρχαιολογική ανασκαφή. Εντοπίστηκαν τότε- το 1981-83, περίπου χίλια αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες περιόδους της ανθρώπινης ανάπτυξης που καλύπτουν μια χρονική περίοδο 19 αιώνων.
Η έκθεση χωρίζεται βάσει της χρονολογίας των αρχαιολογικών αντικειμένων, σε τέσσερις ενότητες.

Η πρώτη παρουσιάζει αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 4οαιώνα. Η περίοδος αυτή αναφέρεται στο αποκορύφωμα του πολιτισμού των εντόπιων  φυλών (Meotian)  που αναπτύχθηκαν με την επίδραση των Ιρανο-σκυθικών φυλών και βεβαίως  από τις ελληνικές αποικίες της ανατολικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, όπου σήμερα ζουν οι λαοί της νότιας Ρωσίας.


Η έκθεση παρουσιάζει τα προϊόντα των εντόπιων καλλιτεχνών με χάλκινα, χρυσά και αργυρά σκεύη που κυρίως ήρθαν από το Ιράν.  Επίσης, η τέχνη είναι επηρεασμένη και από την ελληνική τεχνοτροπία, όπως ένα σκεύος που περιέχει τη μορφή του Πήγασου με  κέρατα, σύμφωνα με τον καθηγητή, Τιγκράν Μακρέτιτσεφ.

«Πρόκειται για ένα πανέμορφο σκεύος από χρυσό. Προφανώς, δημιουργήθηκε τον 5ο π. Χ. αιώνα στην Ελλάδα και ήρθε στην περιοχή με πληθώρα άλλων παρόμοιων σκευών, χρησιμοποιούνταν στα συμπόσια», είπε και πρόσθεσε ότι από την τεχνοτροπία της κατασκευής του, πρόκειται προϊόν  εργαστηρίου  της Αττικής, στην Ελλάδα.

Η δεύτερη περίοδος της έκθεσης αναφέρεται στον 3ο π. Χ. αιώνα και στην εμφάνιση των σαρματικών φυλών στο Βόρειο Καύσκασο. Εκτίθενται υάλινα σκεύη από τη Μικρά Ασία, χρυσά και αργυρά κοσμήματα.

Η τρίτη περίοδος είναι αφιερωμένη στη «Μεγάλη Μετανάστευση» με ευρήματα από όπλα και ταφικά μνημεία πολεμιστών που ήρθαν από την Ανατολή.

Η τέταρτη περίοδος παρουσιάζει ευρήματα από το μεσαιωνικό πολιτισμό και την τέχνη του Βορειοδυτικού Καυκάσου από τον 7ο έως τον 14ο αιώνα.

Ο Βόρειος Καύκασος αποτέλεσε ένα καταπληκτικό μείγμα πολιτισμών, εθνοτήτων, παραδόσεων, όπως τονίζεται από τη συλλογή του Μουσείου της Ανατολικής Τέχνης.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  τουιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
ΠΗΓΗ =http://www.mikres-ekdoseis.gr/2014/03/blog-post_7.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου