Ένας σύντομος οδηγός, για το τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε βότανα,αρωματικά φυτά και μπαχαρικά.
- Προτιμήστε να αγοράσετε ολόκληρα αντί για τριμμένα. Όταν είναι ολόκληρα, τα μπαχαρικά και τα βότανα διατηρούνται φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν μαγειρεύετε, τρίψτε την ποσότητα που σας χρειάζεται.
- Προτιμήστε να κάνετε τις αγορές σας από μαγαζιά με αρκετή κίνηση, για να είστε σίγουροι πως τα μπαχαρικά που θα αγοράσετε θα είναι φρέσκα.
- Ένας τρόπος για να ελέγξετε τη φρεσκάδα τους είναι το χρώμα. Φροντίστε να έχουν ζωντανό και ομοιόμορφο χρώμα. Εάν αγοράζετε χύμα μπαχαρικά και βότανα, μυρίστε τα. Η μύτη σας θα σας καθοδηγήσει στα πιο φρέσκα!
- Μην αγοράζετε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θα χρησιμοποιήσετε μέσα στους επόμενους 6 μήνες με 1 χρόνο.
Φύλαξη:
- Φυλάξτε τα μπαχαρικά και τα βότανα σε αεροστεγείς συσκευασίες, μακριά από φως, υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες. Μην τα αποθηκεύετε πάνω από το φούρνο, τα μάτια της κουζίνας ή άλλη συσκευή που βγάζει υψηλή θερμοκρασία, ούτε κοντά σε παράθυρο όπου πέφτει το φως του ήλιου. Η ζέστη τα κάνει να χάσουν το άρωμα και τη γεύση τους, ενώ η υγρασία τα κάνει να γίνουν μια μάζα.
- Εάν τα διατηρείτε σωστά, τότε ο χρόνος ζωής τους είναι: Ολόκληρα μπαχαρικά: 2 – 5 χρόνια. Μπαχαρικά σε σκόνη: 6 μήνες – 3 χρόνια. Βότανα: 3 μήνες – 3 χρόνια (ανάλογα με το βότανο)
- Τα μπαχαρικά που προέρχονται από κόκκινες πιπεριές, όπως η πάπρικα και το τσίλι, διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο
- Βάλτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη τους πλούσιους σε λάδι σπόρους, όπως το σουσάμι. Έτσι δεν θα ταγκιάσουν.
- Τα βότανα μπορείτε κάλλιστα να τα βάλετε στην κατάψυξη. Ολόκληρα ή ψιλοκομμένα, θα διατηρήσουν τέλεια το άρωμά τους, ακόμα και αν χάσουν λίγο από το πράσινο χρώμα τους. Μπορείτε επίσης να ψιλοκόψετε τα βότανα που χρησιμοποιήτε συνήθως (πχ μαϊντανό, δυόσμο), να τα βάλετε μέσα σε θήκες για παγάκια και να ρίξετε λίγο νερό. Έτσι θα έχετε έτοιμα τα μυρωδικά σας. Απλώς ρίξτε τα παγάκια μέσα στο φαγητό που βράζει!
Κατά τη χρήση:
- Εάν θέλήσετε να πάρετε το μπαχαρικό σας από το βάζο με κουτάλι, τότε φροντίστε αυτό να είναι καθαρό και στεγνό. Αν είναι βρεγμένο, η υγρασία θα κάνει το μπαχαρικό σας να χαλάσει πιο γρήγορα.
- Όταν το προσθέτετε στο φαγητό, μην πάρετε όλο το βάζο πάνω από την κατσαρόλα. Οι υδρατμοί από το φαγητό θα βοηθήσουν το μπαχαρικό σας να χάσει το άρωμά του και να γίνει μάζα.
- Κλείστε αμέσως τα καπάκια!
Γενικά:
Τα μπαχαρικά και τα βότανα δεν χαλάνε, απλώς χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους. Μπορείτε να ελέγξετε τη φρεσκάδα τους αν χρησιμοποιήσετε τις αισθήσεις σας. Δείτε το χρώμα του, μυρίστε τα και γευτείτε τα. Αν δεν μπορείτε να διακρίνετε εύκολα το άρωμα και τη γεύση τους, τότε ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσετε. Πολλά από τα φυτά είναι πολύ χρήσιμα όχι μόνο για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αλλά και επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική δίνοντας ιδιαίτερη γεύση και άρωμα και αντικαθιστώντας κάποια στοιχεία που είναι βλαβερά για τον οργανισμό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: Στις κόκκινες σάλτσες: Άνηθο, βασιλικό, γαρύφαλλο, γλυκάνισο, δυόσμο, κανέλα, κύμινο, μαϊντανό, πάπρικα, πράσινη πιπεριά, ρίγανη, σκόρδο, φασκόμηλο. Στις άσπρες σάλτσες: Άνηθο, λεμόνι, μαϊντανό, ρίγανη. Στις σαλάτες: Δεντρολίβανο τριμμένο, καρότο, κρεμμύδι, λεμόνι, μαϊντανό, μάραθο, πάπρικα, πράσινη πιπεριά. Στα όσπρια: Σέλινο, κρεμμύδι, μαϊντανό, κόκκινη πιπεριά. Στα κρέατα: Σε βραστά, δεντρολίβανο, σέλινο, δυόσμο, σε ψητά, θυμάρι, λεμόνι, ρίγανη, σε φρικασέ, σέλινο, σε κεφτέδες και μπιφτέκια, δυόσμο, μάραθο, πράσινη πιπεριά, ρίγανη. Σε ψάρια: Στα βραστά, σέλινο, στα τηγανητά, δεντρολίβανο στη σάλτσα που τα συνοδεύει, στα ψητά, θυμάρι, λεμόνι, ρίγανη. Σε όλα τα φαγητά: Κρεμμύδι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσο θέλουμε, αρκεί να μην το καβουρδίζουμε υπερβολικά). Αντί για αλάτι: Θρούμπι (σε κόκκινες σάλτσες κι ομελέτες), σέλινο (σε σκόνη στις σαλάτες), σκόρδο (σε όλες τις σαλάτες). Αντί για μαύρο πιπέρι: Άνηθος (σε σκόνη για σούπες και βραστές σαλάτες), γαρύφαλλο (στις κόκκινες σάλτσες), μουστάρδα (σε σκόνη), κόκκινη πιπεριά. Αντί για ζάχαρη: Κολιάντρο, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο (σε γλυκά και στον καφέ), μάραθο (σε κέικ, κουλουράκια και πίτες). Σε γλυκά: Γαρύφαλλο, γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο (στα γλυκά ταψιού), κανέλα, λεμόνι (σε φέτες ή φλούδα). Όσο αφορά τη χρήση των βοτάνων στη μαγειρική, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν πρέπει να βράζουν σε δυνατή φωτιά, γιατί έτσι χάνουν πολλές από τις ιδιότητές τους. Αν όμως, το φαγητό μας χρειάζεται δυνατή φωτιά, μπορούμε να τα προσθέσουμε προς το τέλος. Επίσης, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε στο ίδιο φαγητό πολλά αρωματικά και σε μικρές ποσότητες παρά ένα ή δύο σε μεγάλες ποσότητες.
Τα μπαχαρικά και τα βότανα δεν χαλάνε, απλώς χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους. Μπορείτε να ελέγξετε τη φρεσκάδα τους αν χρησιμοποιήσετε τις αισθήσεις σας. Δείτε το χρώμα του, μυρίστε τα και γευτείτε τα. Αν δεν μπορείτε να διακρίνετε εύκολα το άρωμα και τη γεύση τους, τότε ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσετε. Πολλά από τα φυτά είναι πολύ χρήσιμα όχι μόνο για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αλλά και επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική δίνοντας ιδιαίτερη γεύση και άρωμα και αντικαθιστώντας κάποια στοιχεία που είναι βλαβερά για τον οργανισμό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: Στις κόκκινες σάλτσες: Άνηθο, βασιλικό, γαρύφαλλο, γλυκάνισο, δυόσμο, κανέλα, κύμινο, μαϊντανό, πάπρικα, πράσινη πιπεριά, ρίγανη, σκόρδο, φασκόμηλο. Στις άσπρες σάλτσες: Άνηθο, λεμόνι, μαϊντανό, ρίγανη. Στις σαλάτες: Δεντρολίβανο τριμμένο, καρότο, κρεμμύδι, λεμόνι, μαϊντανό, μάραθο, πάπρικα, πράσινη πιπεριά. Στα όσπρια: Σέλινο, κρεμμύδι, μαϊντανό, κόκκινη πιπεριά. Στα κρέατα: Σε βραστά, δεντρολίβανο, σέλινο, δυόσμο, σε ψητά, θυμάρι, λεμόνι, ρίγανη, σε φρικασέ, σέλινο, σε κεφτέδες και μπιφτέκια, δυόσμο, μάραθο, πράσινη πιπεριά, ρίγανη. Σε ψάρια: Στα βραστά, σέλινο, στα τηγανητά, δεντρολίβανο στη σάλτσα που τα συνοδεύει, στα ψητά, θυμάρι, λεμόνι, ρίγανη. Σε όλα τα φαγητά: Κρεμμύδι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσο θέλουμε, αρκεί να μην το καβουρδίζουμε υπερβολικά). Αντί για αλάτι: Θρούμπι (σε κόκκινες σάλτσες κι ομελέτες), σέλινο (σε σκόνη στις σαλάτες), σκόρδο (σε όλες τις σαλάτες). Αντί για μαύρο πιπέρι: Άνηθος (σε σκόνη για σούπες και βραστές σαλάτες), γαρύφαλλο (στις κόκκινες σάλτσες), μουστάρδα (σε σκόνη), κόκκινη πιπεριά. Αντί για ζάχαρη: Κολιάντρο, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο (σε γλυκά και στον καφέ), μάραθο (σε κέικ, κουλουράκια και πίτες). Σε γλυκά: Γαρύφαλλο, γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο (στα γλυκά ταψιού), κανέλα, λεμόνι (σε φέτες ή φλούδα). Όσο αφορά τη χρήση των βοτάνων στη μαγειρική, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν πρέπει να βράζουν σε δυνατή φωτιά, γιατί έτσι χάνουν πολλές από τις ιδιότητές τους. Αν όμως, το φαγητό μας χρειάζεται δυνατή φωτιά, μπορούμε να τα προσθέσουμε προς το τέλος. Επίσης, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε στο ίδιο φαγητό πολλά αρωματικά και σε μικρές ποσότητες παρά ένα ή δύο σε μεγάλες ποσότητες.
πηγή:http://herbsaremyworld.com |
ΠΗΓΗ = http://votanakaiaromatika.blogspot.gr/2014/12/blog-post_89.html |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου