Η αποκρυπτογράφηση ενός αρχαίου αιγυπτιακού εγχειριδίου, αποκάλυψε μια σειρά από επικλήσεις και ξόρκια.
Μεταξύ άλλων, το «Handbook of Ritual Power», όπως το ονόμασαν οι ερευνητές, περιγράφει στους αναγνώστες ξόρκια για την αγάπη, για κακά πνεύματα αλλά και για τη θεραπεία από τον «μαύρο ίκτερο», μια βακτηριακή λοίμωξη που υπάρχει ακόμη και σήμερα και μπορεί να αποβεί μοιραία.
Το βιβλίο, ηλικίας 1.300 ετών περίπου, είναι γραμμένο στην Κοπτική, μια αιγυπτιακή γλώσσα. Είναι κατασκευασμένο από δεμένες σελίδες περγαμηνής - ένα είδος βιβλίου που οι ερευνητές αποκαλούν κώδικα.
«Είναι ένας πλήρες 20-σελίδος κώδικας από περγαμηνή, που περιέχει το εγχειρίδιο ενός επαγγελματία μάγου», γράφουν οι Malcolm Choat και Iain Gardner, καθηγητές στο πανεπιστήμιο Macquarie και το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, αντίστοιχα, στο βιβλίο τους, «A Coptic Handbook of Ritual Power» (Brepols, 2014).
Το αρχαίο βιβλίο «ξεκινά με μια μακρά σειρά από επικλήσεις που κορυφώνονται με σχέδια και ισχυρό λόγο», γράφουν. «Αυτά ακολουθούνται από έναν αριθμό συνταγών ή ξόρκια για την θεραπεία από την κατοχή πνευμάτων και διάφορων ασθενειών μέχρι την επιτυχία στην αγάπη και στις επιχειρήσεις».
Για παράδειγμα, αν θέλετε κάποιος να σας υποταχθεί, ο κώδικας λέει ότι πρέπει να πείτε μια μαγική φόρμουλα πάνω σε δύο καρφιά, και στη συνέχεια «να τα τοποθετήσετε στο κατώφλι του, ένα στη δεξιά πλευρά (και) ένα στην αριστερή».
Οι Sethians
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κώδικας χρονολογείται στον 7ο ή 8ο αιώνα μ.Χ.. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί Αιγύπτιοι ήταν Χριστιανοί και ο κώδικας περιέχει μια σειρά από επικλήσεις στον Ιησού.
Ωστόσο, ορισμένες από τις επικλήσεις φαίνεται να συνδέονται περισσότερο με μια ομάδα που ονομάζεται μερικές φορές «Sethians». Αυτή η ομάδα άνθισε στην Αίγυπτο κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού και έτρεφε μεγάλη εκτίμηση στον Σεθ (Seth), τον τρίτο γιο του Αδάμ και της Εύας. Μια επίκληση που αποκρυπτογραφήθηκε πρόσφατα από τον κώδικα αναφέρει «Σεθ, Σεθ, ο ζωντανός Χριστός».
Η εισαγωγή του κώδικα αναφέρεται σε μια θεϊκή μορφή που ονομάζεται «Baktiotha» της οποίας η ταυτότητα είναι ένα μυστήριο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι γραμμές που έχουν διαβαστεί, αναφέρουν: «δίνω χάρη σε εσάς και σας καλώ, η Baktiotha: Το μεγάλο ένα, που είναι αξιόπιστο: εκείνος που είναι άρχοντας πάνω από τα σαράντα και τα εννέα είδη των φιδιών», σύμφωνα με την μετάφραση.
«Η Baktiotha είναι μια αμφίσημη φιγούρα. Είναι μια μεγάλη δύναμη και ένα σύνολο δυνάμεων στην υλική σφαίρα», δηλώνουν οι Choat και Gardner σε συνέντευξη που έδωσαν πριν εκδοθεί το βιβλίο τους για τον κώδικα.
Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι οι ηγέτες της εκκλησίας θεωρούσαν τους Sethians αιρετικούς και από τον 7ο αιώνα, οι Sethians είχαν εξαφανιστεί ή πεθάνει.
Αυτός ο κώδικας, που είναι ένας συνδυασμός επικλήσεων Sethians και Ορθόδοξου Χριστιανισμού, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα μεταβατικό έγγραφο, γραμμένο προτού αφαιρεθούν οριστικά όλες οι επικλήσεις και τα μαγικά κείμενα των Sethians, είπαν οι ερευνητές. Επισήμαναν ότι υπάρχουν και άλλα κείμενα, παρόμοια με τον προσφάτως αποκρυπτογραφημένο κώδικα, αλλά που περιέχουν περισσότερο Ορθόδοξα Χριστιανικά και λιγότερα χαρακτηριστικά των Sethians.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι επικλήσεις είχαν αρχικά διαχωριστεί από 27 ξόρκια του κώδικα, αλλά αργότερα, αυτά ενώθηκαν, για να σχηματίσουν ένα «ενιαίο μέσο τελετουργικής εξουσίας», δήλωσε ο Choat στο Live Science.
Ποιος το χρησιμοποίησε;
Η ταυτότητα του προσώπου που χρησιμοποίησε αυτό το κώδικα είναι ένα μυστήριο. Ο χρήστης του κώδικα δεν ήταν αναγκαστικά ιερέας ή μοναχός.
«Έχω την αίσθηση ότι υπήρχαν επαγγελματίες μάγοι έξω από τις τάξεις των κληρικών και των μοναχών, αλλά το ποιος ήταν ακριβώς δεν το γνωρίζουμε και από το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν πραγματικά να χαρακτηρίζονται ως «μάγοι»», δήλωσε ο Choat.
Στοιχεία από τη γλώσσα που χρησιμοποιείται στο κώδικα υποδεικνύουν ότι έχει γραφτεί από άρρενα, ωστόσο, αυτό «δεν θα σταματούσε, φυσικά, μια μάγισσα από τη χρήση του κειμένου», είπε.
Προέλευση
Η προέλευση του κώδικα είναι επίσης ένα μυστήριο. Το πανεπιστήμιο του Macquarie τον απέκτησε στα τέλη του 1981 από τον Michael Fackelmann, έμπορο αρχαιοτήτων που εδρεύει στη Βιέννη. «Στη δεκαετία του '70 και στις αρχές του '80, το πανεπιστήμιο του Macquarie (όπως και πολλές συλλογές σε όλο τον κόσμο) αγόρασε παπύρους από τον Michael Fackelmann», δηλώνει ο Choat.
Αλλά από ποιο σημείο ο Fackelmann πήρε τον κώδικα είναι άγνωστο. Το ύφος της γραφής υποδηλώνει ότι ο κώδικας προέρχεται αρχικά από την Άνω Αίγυπτο.
«Η διάλεκτος του κώδικα υποδεικνύει ότι προέρχεται από την Άνω Αίγυπτο, ίσως από την περιοχή του Ashmunein / Hermopolis», που ήταν όντως μια αρχαία πόλη, αναφέρουν ο Choat και Gardner στο βιβλίο τους.
Ο κώδικας σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Αρχαίων Πολιτισμών του πανεπιστημίου του Macquarie στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Πηγή: O. Jarus, Live Science
Διαβάστε περισσότερα Ανασκαφή: Αποκρυπτογράφηση αρχαίου Αιγυπτιακού εγχειριδίου με ξόρκια http://anaskafi.blogspot.com/2014/11/blog-post_54.html#ixzz3KAfGRQL1
ΠΗΓΗ = http://anaskafi.blogspot.gr/2014/11/blog-post_54.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου