Εντελώς τυχαία, κατά την κατεδάφιση παλαιών σμυρναίικων οικιών ανακαλύφθηκαν τεράστιοι τετραγωνισμένοι ογκόλιθοι που οι εργασίες ανασκαφής έφεραν στο φως ένα αρχαίο αμφιθέατρο παρόμοιο με αυτό της Εφέσου.
Το αποτέλεσμα των κατεδαφίσεων ήταν εκπληκτικό, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, στη Σμύρνη, κρύβονταν ένα τεράστιο θέατρο που ο δήμος, σήμερα, φιλοδοξεί- όταν αποκατασταθεί- να το χρησιμοποιήσει για παραστάσεις και συναυλίες.
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή έχει εκδοθεί, ήδη, η απαλλοτρίωση έκτασης 12.900 τετραγωνικών μέτρων, ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως η έκταση του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.
Μέχρι στιγμής, 137 τίτλοι ιδιοκτησίας που καλύπτουν μία έκταση 11.115 τ.μ. έχουν αγορασθεί και έχουν κατεδαφισθεί 175 κτήρια.
Σύμφωνα με τη δικαστική διαδικασία, άλλα 15 κτήρια στην περιοχή είναι στον προγραμματισμό απαλλοτρίωσης.
Επισημαίνεται ότι οι Αυστριακοί αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι, Ότο Μπέργκ και Ότο Βάλτερ είχαν επισημάνει ότι στην περιοχή υπάρχει ένα αρχαίο θέατρο ήδη από το 1917 και 1918.
Οι δύο ερευνητές επικαλούνταν μαρτυρίες Ελλήνων συγγραφέων που είχαν αναφορά για το Θέατρο της Σμύρνης, για το οποίο σημείωναν ότι ήταν χωρητικότητας 16.000 ατόμων και ότι είχε τα χαρακτηριστικά των θεάτρων της ελληνιστικής- ρωμαϊκής εποχής.
Μάλιστα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι στο Θέατρο αυτό, μαρτύρησε ο Άγιος Πολύκαρπος από τη Σμύρνη, κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, δηλαδή την περίοδο που θρησκεία του ρωμαϊκού κράτους ήταν η αρχαία ελληνική θρησκεία στη ρωμαϊκή της έκφραση, ένα γεγονός το οποίο δηλώνει- γράφουν οι συγγραφείς- ότι το θέατρο γνώρισε τραγικά ιστορικά γεγονότα, σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης τουιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
ΠΗΓΗ= http://www.mikres-ekdoseis.gr/2014/06/blog-post_27.html#
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου