Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Η Γερμανία επιστρέφει αρχαιότητες στη Βουλγαρία

Ανάγλυφη ασημένια παράσταση με ιππέα του 2ου ή 3ου αιώνα μ.Χ., που πιστεύεται ότι απεικονίζεται με θεά -προστάτης των Ρωμαίων στρατιωτών, είναι ένα από τα αρχαία αντικείμενα που θα επιστραφούν από τη Γερμανία στη Βουλγαρία.
Επίσης υπάρχουν τμήματα μια ανάγλυφης παράστασης  της ίδιας περιόδου που ταιριάζουν μεταξύ τους και βρίσκονται στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης.  Αυτά είναι πολλά, διαστάσεων  8,5 επί 13,1 εκατοστών και έχουν  βρεθεί παλαιότερα
στην παραδουνάβια περιοχή. Σύμφωνα, με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο, πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα τόσο για την περιοχή όσο και αυτό καθαυτό.

«Οι ιππείς του Δούναβη» είναι γνωστές παραστάσεις, που έχουν βρεθεί  κατά καιρούς, στη μέση και στην κάτω ροή του ποταμού και οι περισσότερες είναι κατασκευασμένες από πέτρα ή μόλυβδο. Ο Ασημένιος Ιππέας είναι σπάνιο εύρημα, αλλά το σχέδιο της παράστασης είναι σύνηθες στην περιοχή της αρχαίας Θράκης, αφού οι Θράκες λάτρευαν τους ίππους.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς υπήρχε λατρεία μια γυναικείας θεότητας που προστάτευσε τους αναβάτες. Στη συγκεκριμένη παράσταση υπάρχει μια γυναικεία μορφή καλυμμένη με πέπλο στο πρόσωπο, κρατά τα ηνία και περιβάλλεται από ιππείς.

Την περασμένη Τετάρτη η παράσταση από άργυρο υποβλήθηκε από Υπουργείο Πολιτισμού του κρατιδίου της Έσσης στο Βούλγαρο πρόξενο στη Φρανκφούρτη, Ιβάν Γιορντάνοφ. Από το 2007 το εύρημα αυτό καθώς και άλλα, βρίσκονται αποθηκευμένα στο Πανεπιστήμιο του Giessen.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας, η ανακάλυψη των αρχαίων παραστάσεων έγινε από αρχαιοκάπηλους στην περιοχή του  Ρούσε και κατόπιν πωλήθηκαν στο εξωτερικό. Αρχαία αντικείμενα της περιοχής,  πωλούνται στο ebay, η βουλγαρική αστυνομία κατάφερε να σταματήσει τις πωλήσεις τους.

Η αργυρή παράσταση του Ιππέα θα μεταφερθεί στο Βουλγαρικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα εμπλουτίσει τη συλλογή «Αρχαία Θράκη», σημειώνει το δημοσίευμα.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  τουιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου