Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ροδόπη: Αυξήθηκε ο πληθυσμός των αρκούδων





Σμόλιαν- Βουλγαρία.

Οι αρκούδες που περιφέρονται στο βόρειο ορεινό συγκρότημα  της Ροδόπης έχουν αναστατώσει τους κατοίκους. Χθες στις 15:20- γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα- δύο άνδρες δέχθηκαν επίθεση από μία αρκούδα. Κανείς δεν τραυματίσθηκε, αλλά κατάφεραν να φοβίσουν το ζώο που έφυγε μέσα στο δάσος.

Οι αρκούδες τελευταία έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στους αγρότες. Πριν από έναν μήνα
κατέστρεψαν κυψέλες για να φάνε το μέλι και στα τέλη Απριλίου στο χωριό Ζάμπαρντο μπήκαν σε αποθήκη που είχε σιτάρι  και σε μία στάνη σκότωσαν έξι πρόβατα, ενώ άλλα είχαν σοβαρά τραύματα.

Οι κρατικοί υπάλληλοι έχουν πραγματοποιήσει περιοδείες εκστρατείας ευαισθητοποίησης των κατοίκων και αντιμετώπισης των ζώων αυτών, όταν απρόοπτα βρεθούν μπροστά τους.


Σύμφωνα με τον Κρασιμίρ Σοτάροφ που είναι επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου για την «πυρασφάλεια και προστασία του πληθυσμού» στη Σμόλιαν, δεν είναι συχνές οι επιθέσεις των αρκούδων κατά των ανθρώπων.

Ο ίδιος συμβούλεψε τους πολίτες να βαδίζουν στο ορεινό συγκρότημα σε αναγνωρισμένα μονοπάτια και περιοχές, στις οποίες- υποτίθεται- ότι δεν συχνάζουν αρκούδες. Συνιστά, ακόμη, οι επισκέπτες του δάσους κατά τις διαδρομές ή τις εργασίες τους να είναι αρκετά θορυβώδεις, για να «προειδοποιήσουν» τις αρκούδες να απομακρυνθούν και κανείς να μην πηγαίνει μόνος του στις περιοχές αυτές.

Η αρκούδα, συνήθως, δεν εγκαταλείπει την περιοχή στην οποία ζει. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να επιτεθεί σε ανθρώπους είναι όταν έχει μαζί της  ένα αρκουδάκι. Τότε επιτίθεται από φόβο για το μικρό της.
Σύμφωνα με τον Σοτάροφ, τελευταία ο πληθυσμός των αρκούδων στη Ροδόπη έχει αυξηθεί και έχει ξεπεράσει τον αριθμό που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου