Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Οι Αβδηρίτες μαλώνουν «περί όνου σκιάς»! ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ


Άβδηρα
[η ανωτέρω φωτογραφία προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα : http://www.travelstyle.gr/portal/gr/galleries.php?action=view&id=35#7]



    Κάποτε κάποιος αρχαίος Αθηναίος ενοίκιασε ένα γαϊδουράκι για να μεταφέρει αυτόν και τα πράγματά του από την Αθήνα στα Μέγαρα. Ήταν όμως καταμεσίς του καλοκαιριού και στον δρόμο το λιοπύρι κατέκαυσε και αυτόν και τον αγωγιάτη. Τότε στάθηκαν για μια μικρή ανάπαυση. Ο αγωγιάτης ξάπλωσε κάτω από την σκιά που δημιουργούσε το σώμα του όνου. Ο Αθηναίος επειδή δεν είχε άλλη σκιά, ήταν αναγκασμένος να πλαγιάσει στο καύμα του ηλίου, πράγμα ανυπόφορο. Απαίτησε τότε από τον αγωγιάτη να σηκωθεί από την σκιά του όνου, και να ξαπλώσει αυτός, με την αιτιολογία πως αφού ενοίκιασε το γαϊδούρι, ενοίκιασε και την σκιά του! Ο αγωγιάτης βέβαια διαφωνούσε, λέγοντας πως του ενοίκιασε μόνο το γαϊδούρι και όχι την σκιά αυτού. Γι' αυτήν τους την διαφωνία κατέληξαν στα δικαστήρια. Έκτοτε έμεινε να λέμε για κάθε ασήμαντη αφορμή, η οποία διογκώνεται, από το ένα ή το άλλο μέρος, πως ερίζουν «περί όνου σκιάς» («επί των επ' ευτελέσι μαχομένων»-Χρυσοκέφαλος ή «περί των ενδιατριβόντων τοις μηδενός αξίοις»- Αρσένιος). 

    Δίδυμη παροιμία ήταν και η «περί Δελφοίς σκιά». Αλλά το αυτό ελέγετο και για δύο Αβδηρίτες... Οι αρχαίοι περιέπαιζαν τους Αβδηρίτες ως ανοήτους, διότι δεν είχαν κάτι σημαντικό να κάμουν και έριζαν για την σκιά του γαϊδάρου! Εάν ήξευραν το περιεχόμενο του «μασαλιού», θα καταλάβαιναν ότι αυτό θέλει να εφιστήσει την προσοχή ακόμη και στα πιο ασήμαντα, διότι καμμιά φορά, από την σκιά ενός γαϊδάρου, δηλ. από κάτι φαινομενικά ευτελές, υπό προϋποθέσεις, εξαρτάται ακόμη και η πολύτιμος ζωή, όταν λ.χ. βρεθεί υπό καύσωνος... Όπως ένα ποτήρι καθαρό νερό, φθηνό αγαθό (ακόμη), σε σώζει στην έρημο... Για περισσότερα: Αριστείδης-Δημοσθένης, Σοφοκλής («Κηδαλίων» fr. 308 N.2 = 331 P.), Αριστοφάνης («Δαίδαλος» (II 1019 M. = fr. 192 K.), Λεξικόν Σούδα, Αρσένιος, Χρυσοκέφαλος, κ.ά.

Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=97274


http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου