Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Το μυστικό της νεότητος σε 5 θιβετιανές ασκήσεις






Λιγότερη γνωστή στο δυτικό κόσμο από τα άλλα είδη γιόγκα, η θιβετιανή γιόγκα θεωρείται από τις πιο παλιές. Την πρακτική της μέσω των ασκήσεων, ακολουθούσαν οι μοναχοί στα απομακρυσμένα μοναστήρια των Ιμαλάιων για αιώνες προκειμένου να διατηρήσουν την υγεία, την αντοχή, τη γαλήνη αλλά και τη μακροζωία τους. Πιστεύανε ότι αυτές οι πέντε ασκήσεις – που μερικές θα σας φανούν γνωστές- οι οποίες αντιστοιχούν στα πέντε στοιχεία, μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία της γήρανσης γιατί ενεργοποιούν τα επτά
ενεργειακά κέντρα (τσάκρας) που αντιστοιχούν σε ενδοκρινείς αδένες του ορμονικού συστήματος που ρυθμίζουν το βάρος και τον τρόπο που γερνάμε, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η συνολική λειτουργία των κυττάρων και το σώμα να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση. Επιπλέον, όποιος τις ακολουθεί αποκτάει περισσότερη ενέργεια, έχει μεγαλύτερη αντοχή, κάνει καλύτερο ύπνο, βελτιώνεται η μνήμη του, αυξάνεται η δύναμη και η ευλυγισία του, χαλαρώνει και νιώθει καλύτερα ψυχικά. Στοιχεία ικανοποιητικά για να πείσουν ακόμα και τους λιγότερο φανατικούς οπαδούς της γιόγκα.
 






Ποιες είναι οι 5 Θιβετιανές ασκήσεις 1. Στροβιλισμός (ενέργεια)
Για την ενεργοποίηση του σώματος και του πνεύματος. Συμβολίζει την ανάγκη για αναζωογόνηση. Διεγείρει το νευρικό και λεμφικό σύστημα, βελτιώνει το συντονισμό και επιφέρει την ισορροπία.
Όρθιοι, με τα χέρια ανοιχτά στο πλάι και τις παλάμες προς τα κάτω, αρχίζετε να περιστρέφεστε από τα αριστερά.

2. Άρση ποδιών (αέρας)
Είναι μία από τις αντίστροφες στάσεις γνωστές για τα οφέλη που προσφέρουν. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενδυναμώνει τους βαθύς κοιλιακούς μυς, των γλουτών, των ποδιών και της πλάτης προστατεύοντας την σπονδυλική στήλη και διατάσει τους αυχενικούς απομακρύνοντας την ένταση.
Ξαπλωμένοι σε ύπτια θέση, με τα χέρια δίπλα στο σώμα, ανεβάζετε τεντωμένα τα πόδια σας και συγχρόνως το κεφάλι σας φέρνοντας το πηγούνι προς το στέρνο. Κατεβάζετε ταυτόχρονα. Αν η εκτέλεση με τεντωμένα πόδια σας φανεί δύσκολη, λυγίζετε τα πόδια, τα σηκώνετε και μετά τα τεντώνετε.

3. Γονατιστή καμήλα (νερό)
Μαθαίνει να είμαστε σαν το νερό που ρέει ελεύθερα , αλλάζει σχήμα και μορφές χωρίς να αντιστέκεται. Συμβολίζει τη δημιουργικότητα, την ευαισθησία, τα συναισθήματα. Μία άσκηση που επηρεάζει το ενδοκρινικό και πεπτικό σύστημα, διατείνει τους μυς του θώρακα και της σπονδυλικής στήλης, αυξάνει την ευλυγισία και ανοίγει την περιοχή της λεκάνης.
Με τα γόνατα στο πάτωμα, το σώμα σε όρθια θέση, τα πόδια λίγο ανοιχτά και τα χέρια στο κάτω μέρος των γλουτών για υποστήριξη, κοιτάτε πρώτα προς τα κάτω, μετά σηκώνετε το κεφάλι και κάνετε τόξο το σώμα σας προς τα πίσω. Το κεφάλι ακολουθεί την κίνηση η οποία εκτελείτε από τη θωρακική μοίρα και όχι από την οσφυϊκή. Εκπνέετε όταν ρίχνετε το κεφάλι μπροστά εισπνέετε όταν κάνετε την έκταση.
 
 


4. Τραπέζι (γη)
Συμβολίζει τη σταθερότητα, τη θεμελίωση, το κέντρο, την πειθαρχία, την τάξη, τις δυνατές σχέσεις. Αυξάνεται η ζωτικότητα, η δύναμη, στους ώμους, στα χέρια και στους καρπούς και ενδυναμώνονται οι κοιλιακοί μυς, των ισχίων και των μηρών.
Καθισμένοι στο πάτωμα με τα πόδια λίγο ανοιχτά μπροστά, τον κορμό όρθιο και τα χέρια τεντωμένα με τις παλάμες δίπλα στη λεκάνη και τα δάχτυλα να κοιτούν μπροστά, φέρνετε εκπνέοντας το πηγούνι προς το στέρνο και εισπνέοντας ανασηκώνετε τη λεκάνη σπρώχνετε το σώμα προς τα πάνω σε θέση τραπέζι. Προσέχετε τα χέρια να είναι σε κάθετη ευθυγράμμιση με τους ώμους. Το ίδιο οι αστράγαλοι με τα γόνατα. Εκπνέετε καθώς έρχεστε στην αρχική θέση.

5. Κάτω-πάνω σκύλος (φωτιά)
Μία δυναμική άσκηση που συμβολίζει τις νέες ιδέες, το πάθος, την αυτοπεποίθηση, την επέκταση. Δυναμώνει τους ώμους και τα χέρια, ανοίγει το θώρακα, κάνει διάταση στις ωμοπλάτες και σε όλη την περιοχή της πλάτης, διεγείρει το νευρικό σύστημα, χαρίζει ενέργεια και ζωτικότητα.
Ξαπλωμένοι σε πρηνή θέση, το κεφάλι κάτω, τα πόδια τεντωμένα στο άνοιγμα της λεκάνης και τις παλάμες στο ύψος του στήθους. Παίρνετε εισπνοή και με τους ώμους προς τα πίσω, ανασηκώνετε το στέρνο, τεντώνετε τα χέρια και με τα γόνατα να έχουν ξεκολλήσει από το έδαφος, έρχεστε στη θέση «κάτω σκύλος» κοιτώντας προς τα πάνω. Με την εκπνοή, φέρνετε το κεφάλι κάτω , τη λεκάνη ψηλά και σπρώχνετε το σώμα στη θέση του «πάνω σκύλου» (ή του γράμματος Λ)
 

 


Τρόπος εκτέλεσης
• Αρχίζετε με τρεις επαναλήψεις την κάθε άσκηση, τις οποίες ανάλογα με το ρυθμό και τις δυνατότητες σας, αυξάνεται σταδιακά ανά 2 κάθε εβδομάδα. Ο μέγιστος αριθμός είναι 21.
• Για καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να γίνονται καθημερινά. Για αυτό και σημαντικότερο είναι η εξάσκηση και όχι οι περισσότερες επαναλήψεις.
• Η ιδανική ώρα είναι το πρωί, αλλά αν δεν μπορείτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι καλή. Ποτέ όμως μετά από φαγητό.
• Η αναπνοή είναι πολύ σημαντική. Εισπνέετε από τη μύτη και εκπνέετε από το στόμα έχοντας το λίγο ανοιχτό. Σε καμιά περίπτωση να μη την κρατάτε
• Αν έχετε πίεση του αίματος ή υποφέρετε από ιλίγγους , αποφεύγετε τους στροβιλισμούς.


 livelifewell

 Δανάη Πλειάδεια

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 
 http://revealedtheninthwave.blogspot.gr/2015/05/5_25.html



http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου