Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Βουλγαρία: Τα αρχαία χρυσά κοσμήματα στην Προβάντια



Στο ανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας, κοντά στην πόλη της Προβάντια, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αρχαιότατη προϊστορική πόλη, που σύμφωνα με το βουλγαρικό δημοσίευμα είναι η αρχαιότερη της Ευρώπης.
Ανακαλύφθηκαν ερείπια δύο διώροφων κατοικιών, τμήματα των πυλών και οχυρώσεις της πόλης.

Αναλύσεις που έγιναν με βάση τον άνθρακα, ο οικισμός χρονολογείται από το 4700 ως το 4200 π.Χ.

Ο Βούλγαρος αρχαιολόγος Μπασάροφ Κρουμ, είπε ότι τα τεράστια τείχη γύρω από τον οικισμό, τα οποία είναι υψηλά και χτισμένα με πέτρα επεξεργασμένη- είναι κάτι εντελώς νέο και ασυνήθιστο στις ανασκαφές που διενεργούνται στη νοτιοανατολική Ευρώπη.



Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι κάτοικοι του οικισμού ασχολούνταν με την εξόρυξη αλατιού, που εκείνη την εποχή είχε ίση αξία με το χρυσό.

Ο αρχαιολόγος διαπιστώνει ότι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφο της περιοχής, δεν θα μπορούσαν ποτέ να κατασκευάσουν μια τέτοια πόλη και να συσσωρεύσουν τον πλούτο που βρέθηκε σε αυτήν.

Ανακαλύφθηκαν περίπου 3.000 χρυσά κοσμήματα και η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει ότι είναι ο παλαιότερος χρυσός που ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η περιοχή της Προβάντια είναι γνωστή από τον αρχαιότατο οικισμό της. 

Ως οικισμός αναφέρεται από τα ελληνικά χρόνια, από όπου έλαβε και την ονομασία της – Προβάτ, που βγαίνει από την ελληνική λέξη ‘πρόβατο’, οι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν Provanto και αργότερα οι Τούρκοι Pravadi, οι Βούλγαροι κατά το μεσαίωνα την αποκαλούσαν Όβτσα που σημαίνει, επίσης,  πρόβατο.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  τουιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
ΠΗΓΗ :  http://www.mikres-ekdoseis.gr/2013/06/blog-post_16.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου