Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Γάιδαροι θαμμένοι με τιμές αυλικών στην αρχαία Αίγυπτο, The New York Times - Gli asini sepolti con i prezzi del cortile nell'antico Egitto, il New York Times




Γάιδαροι θαμμένοι με τιμές αυλικών στην αρχαία Αίγυπτο, The New York Times

 [η φωτογραφία προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα : http://thesecretrealtruth.blogspot.gr/2016/09/blog-post_9002.html ]
Γάιδαροι θαμμένοι με τιμές αυλικών στην αρχαία Αίγυπτο, The New York Times
Οταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πλίνθινους τάφους, έξω από τον χώρο των επίσημων εκδηλώσεων ενός βασιλιά της αρχαίας Αιγύπτου, περίμεναν να δουν μπροστά τους τις σορούς ανωτάτων αξιωματούχων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για να συνοδεύσουν τον βασιλιά στα μεταθανάτια ταξίδια του. Αντ’ αυτών, όμως, είδαν γαϊδάρους. Κανένα άλλο ζώο δεν έχει βρεθεί ποτέ σε τέτοιους τόπους. Ακόμη και στους τάφους των ίδιων των βασιλιάδων, τα μοναδικά ζώα που θάβονταν μαζί ήταν εκείνα που χρησίμευαν ως σύμβολα, όπως τα λιοντάρια.
Σε αυτό το νεκροταφείο, όμως, με θέα την παλιά πόλη της Αβύδου στον Νείλο περίπου 300 μίλια νότια του Καΐρου, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τους σκελετούς δέκα γαϊδάρων, οι οποίοι είχαν ταφεί με τιμές ανωτάτων αξιωματούχων.
«Ήταν μεγάλη η έκπληξή τους όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν άνθρωποι, ούτε αντικείμενα των νεκρών, υπήρχαν δέκα γάϊδαροι», δήλωσε η Φιόνα Μάρσαλ, καθηγήτρια της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. «Ήταν απλώς μια θεαματική ανακάλυψη», τόνισε η δρ Μάρσαλ, μία εκ των λίγων μελετητών στον κόσμο που έχουν αφοσιωθεί στην κατανόηση της ιστορίας των γαϊδάρων. «Δεν είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε να βρει ένας Αιγυπτιολόγος», πρόσθεσε η ίδια.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν τη σημασία τους
Οι τάφοι, που ανακαλύφθηκαν το 2002 και οι σχεδόν άρτια διατηρημένοι σκελετοί των δέκα ζώων που περιείχαν, απετέλεσαν θησαυρό για την εν λόγω ερευνήτρια, η οποία μίλησε για τη σημασία των γαϊδάρων στην κοινωνία της Αιγύπτου. Οι γάιδαροι, ενδεχομένως, πραγματοποιούσαν μεγάλες διαδρομές στους εμπορικούς δρόμους μεταξύ Αιγυπτίων και Σουμερίων.
Τα αποτελέσματα μελετών επί γενετικού υλικού που δημοσιεύθηκαν το 2004, έδειξαν ότι ζούσαν ως κατοικίδια στη βορειοανατολική Αφρική πριν από 6.000 χρόνια. Οι γάιδαροι ήταν κατάλληλοι για το ρόλο, καθώς χρειάζονταν ελάχιστο νερό και μπορούσαν να συντηρηθούν με πενιχρές ποσότητες χορταρικών. «Ηταν το πρώτο μέσο μεταφοράς», είπε η δρ Μάρσαλ.
Οι σκελετοί των γαϊδάρων της Αβύδου, που χρονολογούνται γύρω στο 3.000 π.Χ, φέρουν σαφή ίχνη του φορτίου που μετέφεραν. «Η περιοχή όπου βρέθηκαν θαμμένα ήταν περιοχή υψηλού καθεστώτος», δήλωσε ο Μάθιου Ανταμς, λέκτορας αιγυπτιακής τέχνης και αρχαιολογίας στον Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και μέλος της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησε τις ανασκαφές. «Και ετάφησαν σαν να ήταν αυλικοί, στενοί φίλοι του βασιλιά. Αυτό το γεγονός από μόνο του αποτελεί επιβεβαίωση της σημασίας των γαϊδάρων ως μελών του υπηρετικού προσωπικού της εποχής».
http://pirforosellin.blogspot.gr/  - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου