Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Η εναντίωση κατά της «άχρηστης» ανταλλαγής χριστουγεννιάτικων δώρων από χιλιάδες γυναίκες το 1912 - Opposition to "useless" exchange of Christmas gifts by thousands of women in 1912 - Opposizione al "inutile" scambio di regali di Natale da migliaia di donne nel 1912 - Oposición al "inútil" intercambio de regalos navideños por miles de mujeres en 1912 - Оппозиция «бесполезного» обмена рождественскими подарками тысячами женщин в 1912 году



Η εναντίωση κατά της «άχρηστης» ανταλλαγής χριστουγεννιάτικων δώρων από χιλιάδες γυναίκες το 1912

Τα μέλη της Society for the Prevention of Useless Giving (Κοινωνία για την Πρόληψη των Άχρηστων Δώρων) ήταν γνωστές ως Spugs.
Είμαστε στο 1912 και η ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να ερεθίζει τις εργαζόμενες της Νέας Υόρκης.
Οι Αμερικανοί αντάλλασσαν ήδη χριστουγεννιάτικα δώρα. Το "τελετουργικό" χρειάστηκε όμως πρώτα να νομιμοποιηθεί, κάτι που έγινε το 1680, και αυτό γιατί είχε απαγορευτεί από τους Προσκυνητές, οι οποίοι το θεωρούσαν ανάθεμα. Μέχρι το 19ο αιώνα, τα δώρα των Χριστουγέννων ήταν πλέον μια εδραιωμένη παράδοση. Αλλά το 1911, μερικές δεκάδες γυναίκες στη Νέα Υόρκη δημιούργησαν την Society for the Prevention of Useless Giving.
Η ετήσια έμφαση στον υλισμό ενόχλησε τις Spug. Υπήρχε όμως και μια βασική, πρακτική καταγγελία: εκείνη την εποχή, ήταν έθιμο οι εργαζόμενοι να δίνουν δώρα στα αφεντικά και τους ανωτέρους τους για διάφορες χάρες που τους γινόταν -ή περίμεναν- στην δουλειά. Συχνά, αυτά τα δώρα δεν ήταν φθηνά, το κόστος τους έφτανε όσο και οι μισθοί δύο εβδομάδων και η «παράδοση» γινόταν όλο και πιο πιεστική κάθε χρόνο.
Έτσι, με τη βοήθεια δύο από τις πλουσιότερες γυναίκες της Νέας Υόρκης, οι Spugs αποφάσισαν να αντιδράσουν.
«Δίνεις δώρα τα Χριστούγεννα;», έγραφαν οι New York Times στις 12 Νοεμβρίου του 1912. «Αν ναι, τα δίνεις στο αληθινό πνεύμα της γενναιοδωρίας ή με την ελπίδα ότι μπορεί να έχεις αντάλλαγμα; Αν αυτός είναι ο σκοπός του να προσφέρεις ωραίες αναμνήσεις και αν θέλεις να επαναστατήσεις εναντίον αυτής της υποκρισίας, τότε πρέπει να ενταχθείς στο Spug Club».
Η κοινότητα ιδρύθηκε από την ηθοποιό Έλενορ Ρόμπσον Μπέλμοντ (Eleanor Robson Belmont) -ο σύζυγός της οποίας ήταν ο August Belmont Jr., Αμερικανός χρηματιστής, κατασκευαστής του Belmont Park της Νέας Υόρκης και ιδιοκτήτης και εκτροφέας καθαρόαιμων αλόγων ιπποδρομιών- και την Anne Morgan -κόρη του J.P. Morgan, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους που έζησε ποτέ. Η ομάδα ξεκίνησε το 1911, με μέλη μερικές δεκάδες γυναίκες, αλλά τον επόμενο χρόνο έφτασε πάνω από 6.000 μέλη.
Η αύξηση αυτή ήταν εν μέρει μια έκφραση της συλλογικής απογοήτευσης, αλλά βοήθησε και η Μπέλμοντ, η οποία, το 1900, ήταν μία από τις πιο διάσημες ηθοποιούς στην Αμερική. Και ενώ αργότερα θα γίνει γνωστή ως η σωτήρας της Metropolitan Opera, ένα από τα πρώτα έργα της ήταν να βοηθήσει τις Spug.
Σε μια συνάθροιση το 1912, η Μπέλμοντ απευθύνθηκε σε μια "νεαρή γυναίκα περίπου 25 χρονών" που διαφωνούσε και η οποία έλεγε ότι ένας τέτοιος σύλλογος δεν ήταν απαραίτητος.
«Μα, φίλες μου, δεν είναι αλήθεια ότι αυτό το κακό υπάρχει και πρέπει να δίνετε πολλά άχρηστα δώρα Χριστουγέννων απλά επειδή έτσι είναι το έθιμο; Ναι, είναι αλήθεια. Ξεκινήστε το Spug Club», δήλωσε απευθυνόμενη στο κοινό.
Στις συνεδριάσεις των Spug μοιράζονταν παγωτό και έβλεπαν ταινίες, μια νέα μορφή διασκέδασης τότε. Οι συνεδριάσεις συνεχίστηκαν και τον επόμενο χρόνο, όταν οι Spug ήταν σε πλήρη ισχύ.
«Μεγάλος χορός των Spug στην προβλήτα», ανέφεραν οι Times τον Ιούνιο του 1913. «Η δεσποινίς Μόργκαν είδε 8.000 γυναίκες»
Η οργάνωση ήταν αρχικά μόνο για γυναίκες, αν και αργότερα επιτράπηκαν και άνδρες, κυρίως λόγω του Θεόδωρου Ρούσβελτ, ο οποίος, τον Δεκέμβριο του 1912 έγινε ο πρώτος «άνδρας Spug» προκαλώντας εκατοντάδες άλλους να συμμετάσχουν στην κίνηση για να σταματήσει αυτό το έθιμο.
Μόλις δύο χρόνια μετά όμως, οι Spug είχαν σκορπίσει. Στην Ευρώπη είχε ξεσπάσει ο Μεγάλος Πόλεμος και η προσοχή των ιδρυτριών τους, Belmont και Morgan -όπως και του υπόλοιπου κόσμου-, είχε στραφεί αλλού.
http://pirforosellin.blogspot.gr/  - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου