Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Η Κρανιά ή κόρνος - Il corno Kraniá - si traduce in sito - The Krania or horn - there is a translator on the websiteCornus mas( Κρανιά), Όλυμπος 14-2-14
 Φυτώνυμο: Κρανιά, κόρνος.
Η κρανιά είναι μακρόβιο φυλλοβόλο δένδρο που φθάνει μέχρι 8 μ. ύψος. Πριν τελειώσει ο χειμώνας Φεβρουάριο μήνα αρχίζει η ανθοφορία με τα 

βαθυκίτρινα άνθη. Οι πρώτες  αναφορές στο δένδρο και στους καρπούς του γίνονται στον Όμηρο όπου τα κράνια δίδονταν ως τροφή των χοίρων, η δε Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και τους συντρόφους του για  τροφή κράνα και βελανίδια Αναφορές ακόμη υπάρχουν για τη χρήση του ξύλου της κρανιάς στην κατασκευή πολεμικών όπλων, ( ακοντίων, τόξων κλπ.), λόγω της μεγάλης σκληρότητάς του. Το ξύλο της κρανιάς χρησιμοποιείται σήμερα στην κατασκευή μικροαντικειμένων και εργαλείων. Ιδιαίτερα γνωστή είναι η κρανίσια βέργα( που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από τους δασκάλους για την τήρηση της πειθαρχίας) και η παραδοσιακή γκλίτσα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
Οι καρποί της κρανιάς χρησιμοποιούνται στην παρασκευή παροδοσιακού ποτού λικέρ, μαρμελάδας και γλυκών. Όλα τα μέρη του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή θεραπευτική ως αντιπυρετικά, κατά του κοιλόπονου, σε στομαχικές και εντερικές διαταραχές. Τελευταία μετά από έρευνες έγινε γνωστή η αντιδιαβητική του δράση.Το δένδρο της κρανιάς έχει αποκτήσει εμπορικό ενδιαφέρον και πολλοί καλλιεργητές στρέφονται στην καλλιέργεια του η δε παραγωγή και εμπορία των κράνων προορίζεται για τη μεταποίηση και την παραγωγή προιόντων πλούσια σε αντιοξειδωτικά καθώς και στην παραγωγή φαρμακευτικών συμπληρωμάτων διατροφής.
Βιβλιογραφία: Δ.Σ. Καββάδα, Εικονογραφημένο Βοτανικό-Φυτολογικό Λεξικό
                       Δήμητρα Ζιώγα: Τα είδη του γένους Cornus , στην πρόληψη και θεραπεία του Σακχαρώδη διαβήτη, Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας, Τρίκαλα 2009.
Cornus mas( Κρανιά), Όλυμπος 14-2-14
Cornus mas( Κρανιά), Όλυμπος 14-2-14
Cornus mas( Κρανιά), Όλυμπος 14-7-17
Cornus mas( Κρανιά), Όλυμπος 14-7-17
Cornus mas( Κρανιά), Όλυμπος 14-7-17
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου