Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Tο αρχαίο εστιατόριο των Κυκλάδων Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ



Tο αρχαίο εστιατόριο των Κυκλάδων

Στο εν λόγω εστιατόριο στο Δεσποτικό γευμάτιζαν οι ναυτικοί και έκαναν θυσίες στον θεό Απόλλωνα. Από τι αποτελούταν η διατροφή τους
Στο Δεσποτικό, το ακατοίκητο νησάκι που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αντιπάρου, ανακαλύφθηκε το πρώτο τελετουργικό εστιατόριο του Αιγαίου.
Ήταν χτισμένο ακριβώς δίπλα στο ιερό του Απόλλωνα, το οποίο ανακαλύφθηκε από τον Γιάννο Κουράγιο, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάρου. Ο Κουράγιος ξεκίνησε τις έρευνες στο νησί το 1996, όταν το επισκέφτηκε μαζί με την Ντόλυ Γουλανδρή, ιδρύτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Αρχικά, βρήκε εντοιχισμένα στη μάντρα ενός βοσκού, αρχιτεκτονικά μέλη τα οποία προέρχονταν από δωρικό ναό.
Το 2001, ξεκίνησαν συστηματικές ανασκαφές με τη βοήθεια Ελλήνων και ξένων φοιτητών. Συνολικά, ερεύνησαν 18 κτίρια και ανακάλυψαν το ιερό, που ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα, ένα άγαλμα Κούρου που είχε λυγισμένο το χέρι του πάνω στο στήθος και το τελετουργικό εστιατόριο που είναι χτισμένο δίπλα στο ναό. Επίσης, βρήκαν αγγεία, πινάκια, πήλινες λεκάνες, μαγειρικά σκεύη όπως χύτρες, κρατήρες, και αγγεία πόσης. Το εστιατόριο είχε στοά με οκτώ δωρικούς κίονες που έφταναν σε ύψος τα 3 μέτρα και επικλινή στέγη με κεραμίδια. Διέθετε τρία δωμάτια στα οποία υπήρχαν μαρμάρινες υποδοχές για τα πόδια των κλινών, όπου έτρωγαν οι άντρες. Μπροστά από το εστιατόριο εντοπίσθηκαν βωμοί όπου γίνονταν θυσίες ζώων για τους θεούς. Σήμερα, σώζονται μόνο τα μαρμάρινα κατώφλια των δωματίων και το δάπεδό τους.
Ο περίβολος του ναού αποτελείτο από τρία κτίρια, δύο πύλες και τρεις στοές. Ο ναός χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. και λειτούργησε από τα γεωμετρικά χρόνια ως και την ελληνιστική περίοδο. Χτίστηκε από αρχιτέκτονες της Πάρου και τον επισκέπτονταν Κυκλαδίτες ναυτικοί και ταξιδιώτες από τη Μικρά Ασία, τη Φοινίκη, την Κύπρο, την Κρήτη, τη Σικελία. Σύμφωνα με τον Γιάννο Κουράγιο, οι θυσίες των ζώων γίνονταν υπό το φως της ημέρας και στη συνέχεια γευμάτιζαν στο εστιατόριο.
Η διατροφή τους περιείχε χορταρικά, φρούτα και μέλι καθώς και σύκα, για τα οποία η Πάρος ήταν διάσημη. Επίσης, έτρωγαν ψάρια, πεταλίδες, αχιβάδες και σαλιγκάρια της θάλασσας
Στην αρχαιότητα το νησί ήταν ενωμένο με ισθμό με την Αντίπαρο. Κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο έως και τα τέλη του 17ου αιώνα αναπτύχθηκε ένας οικισμός, ο οποίος ερήμωσε από τις πειρατικές επιδρομές. Έπειτα από 18 χρόνια, οι έρευνες συνεχίζονται χάρη σε χορηγίες ιδιωτών, ανάμεσα τους και του ηθοποιού Τομ Χανκς, ο οποίος είχε προσφέρει το ποσό των 5.000 ευρώ. Σήμερα, πραγματοποιούνται αναστηλωτικές εργασίες, ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο στις Κυκλάδες.
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου