Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Οι εορτές των προστατών των ποιμένων στην Αρχαιότητα και τον Χριστιανισμό ! ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΕΡΜΕΙΔΟΥ - Feasts of Shepherd's Protectors in Antiquity and Christianity! OF HOMER HERMES - there is a translator on the website

Ελληνική προϊστορία
Οι εορτές των προστατών των ποιμένων
Κατά την περίοδο τέλους Αυγούστου αρχής Σεπτεμβρίου ήτο οι εορτές των προστατών των ποιμένων Πάνα, Σειληνών και Σατύρων, αργότερα ήταν του Επιμήλιου Απόλλωνος και Ερμού και τις Επιμειλίου Αρτέμιδος ως φύλακες και προστάτες των ποιμνίων [προβάτων]. 

  Την περίοδο όπου άρχιζαν να μαζεύουν τα κοπάδια τις για την δύσκολη περίοδο του χειμώνα. Οι κυριώτερες ιδιότητες του Πανός ήσαν νόμιος θεός, μηλονόμος, αιγελάτης δηλαδή τις που αγαπά τους κριούς, τα πρόβατα, τις αγελάδες και
γενικώς τα ζώα των ποιμνίων, φέρεται τις και κύριος ιεράς αγέλης, ο Αιπόλιος Πάνας.
  Την οποίαν οδηγεί εις τις κορυφές των ορέων και υπό την ιδιότητα αυτή, καλείται και ορεσειβάτης, ορειώτης, βουνίτας, φιλωρείτης, παρωρείτης.
  Ένας Αγρονόμος, άγριος θεός, φιλάγραυλος, ερημονόμος, φιλόδενδρος, υληωρός τις που αγαπά να ζει εις τα δάση, τις κοιλάδες, τους αγρούς ως φύλακάς τους.
  Και τέλος κυνηγός, θηρευτής, θηρονόμος, σκυλακοτρόφος, δηλαδή προστάτης των κυνηγών και των θεριστών εν γένει, κατά συνεκδοχή δε και των αλιέων.
  Επίσης υπήρχε η Αμμά ή η Αμμάς η οποία ήτο η τροφός της Αρτέμιδος όπως μας πληροφορεί ο Ησύχιος, ως επίθετο της Ρέας και της Δήμητρος.
  Επίσης Μα είναι εις την δωρική και την αιολική διάλεκτο είναι η μητέρα, η Μα γα, η Μητέρα γη. Ακόμη Μα ή Τας είναι σεληνιακή θεότητα και πολεμική εις τους Καππαδόκες και τους Ποντίους, όπου κατά τον Στράβωνα πρέπει να είναι η Άρτεμις.
  Παρθένες ήτο οι ιέρειές της, φορούσαν ένδυμα πολεμιστού και πολεμικοί ήτο και οι χοροί των ιεροτελεστιών τους. Αυτήν ελάτρευον και οι Αμαζόνες.
  Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις περίφημες δυνατότητες του Ορφέως με την χρυσή του λύρα όπου ημερεύει τα ζώα, τα δένδρα και τους βράχους, τα οποία τα μετακινεί ακολουθώντας αυτά την μουσική της λύρας του.
Χριστιανική ιστορία
Οι εορτές των προστατών των ποιμένων
[2 Σεπτεμβρίου]
  Ο άγιος Μάμας είχε χριστιανούς γονείς που κατάγονταν από την Γάγγρα της Παφλαγονίας, όπου εις τα χρόνια του Αυρηλιανού αυτοκράτορος μεταφέρονται εις την Καισάρεια όπου φυλακίζονται και μετά πεθαίνουν.
 Η ετοιμόγεννη μητέρα του μάρτυρα φέρνει εις τον κόσμο τον Μάμα πριν ξεψυχήσει.
 Το νεογέννητο δίνεται σε μια πλούσια χήρα την Αμμία να το αναθρέψει, αυτή η οποία τον ονόμασε Μάμα.
Μετά τον θάνατο της μητριάς του αποκτά την μεγάλη της περιουσία. Διώκεται εις τον διωγμό του Αυρηλιανού όπου μετά από βασανιστήρια πεθαίνει την 2α Σεπτεμβρίου.
  Τα χαρακτηριστικά του μάρτυρα ήσαν : βοσκός εις τα βουνά όπου οι ελαφίνες του προσφέρουν το γάλα τις. Μένει βοσκός όπου γίνεται και υπερφυσικός κάποιες φορές, ενώ και οι ελαφίνες που είναι δίπλα του παίρνουν μορφές ποικίλων ζώων. Ασκήτεψε δώδεκα ετών εις τα όρη της Καισαρείας.
  Όπου εκτός από τις ελαφίνες, λιοντάρια, αρκούδες, λύκους, μονόκερους, αγρίους βούβαλους και πάρα πολλά άλλα είδη αγρίων ζώων ημερεύουν και γονατίζουν εμπρός του όπως συνέβαινε εις τον Ορφέα.
  Πρέπει να έχει σχέσει με τους αρχαίους θεούς προστάτες των ποιμένων και αυτό φαίνεται εκτός από την ημερομηνία αλλά και από την εορτή που γίνεται στην Σκύρο.
  Στην Σκύρο ανθούσε ανέκαθεν η κτηνοτροφία, κατά την εορτή του αγίου, και οι βοσκοί του αφιέρωναν σφαγεία.
  Το δε εκκλησάκι που έχουν κτίσει στη μνήμη του, είναι σε σημείο όπου ρέει διαυγέστατο νερό και ύστερα από εμφάνιση του αγίου τους λέγει η παράδοση του νησιού σε έναν από τους Σκυριανούς ποιμένες.
  Κατά το πανηγύρι του, ο άγιος τιμάται με προσφορές και θυσίες αρνιών, που τα σφάζουν κάτω από μια καρυδιά και ακολουθεί έπειτα φαγοπότι και γλέντι.
 Επίσης υπάρχουν ακόμη 4 άγιοι με το όνομα Μάμας, οι οποίοι εορτάζουν στις 24 Ιανουαρίου, στις 12 και 29 Ιουλίου και στις 3 Δεκεμβρίου.
Η βιβλιογραφία αποκρύπτεται μέχρι κυκλοφορίας του βιβλίου, επειδή αναπαράχθηκαν άρθρα του συγγραφέως άνευ αναφοράς του ονόματός του, της ιστοσελίδος αλλά και του βιβλίου μέρος α που αναφέρεται κάτωθι.
Απόσπασμα από το βιβλίο του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη με τον τίτλο «Αναμνήσεις από το μέλλον του χθες» υπότιτλο «Ηρωολόγιον Αγιολόγιον», μέρος β,  [μέρος α, 1998 εκδόσεις Γεωργιάδης] υπό έκδοσιν
.457
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου