Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Σπάνια ευρήματα από ναυάγιο αρχαίου ελληνικού πλοίου στη Σικελία




Δύο κορινθιακά κράνη, αρχαϊκοί αμφορείς τύπου Μασσαλίας και 47 ράβδοι ορείχαλκου, είναι τα πρώτα ευρήματα των Ιταλών ερευνητών ενάλιας αρχαιολογίας που εργάζονται στον τόπο του ναυαγίου ενός αρχαίου πλοίου κοντά στη νότια ακτή της Σικελίας, στην περιοχή της πρώην ελληνικής αποικίας Γέλας.




Το πλοίο και το φορτίο του είχαν προκαλέσει την παγκόσμια προσοχή το Δεκέμβριο του 2014, όταν οι αρχαιολόγοι που ανέλκυσαν 39  μεταλλικούς ράβδους, που θεωρήθηκαν ότι ήταν ορείχαλκος, ίσως από τη χαμένη Ατλαντίδα, όπως περιγράφεται από τον Πλάτωνα αυτό το κράμα καθώς «η αξία του την εποχή εκείνη αντιστοιχούσε με χρυσό».



Ο «χρυσός αυτός της Ατλαντίδος» έχει επισκιάσει όλα τα άλλα ευρήματα. Για το πλοίο έχουμε ελάχιστες πληροφορίες : ναυάγησε πριν από 2.600 χρόνια, ήταν ένα εμπορικό πλοίο και παρέμεινε στο βυθό ανοικτά των ακτών, σε μικρή απόσταση  από τον προορισμό του, την αρχαία ελληνική πόλη Γέλα.



Το κουφάρι του πλοίου βρίσκεται σε ρηχά νερά, 3-5 μέτρα, το ξύλο του είναι μερικώς διατηρημένο, αλλά η μελέτη του δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.



Όλα τα ευρήματα χρονολογούνται από τα τέλη του Ζ΄ αρχές του ΣΤ΄ αιώνα π.Χ.



Τα κορινθιακά κράνη, ήταν μέρος στρατιωτικού εξοπλισμού που είναι γνωστός κατά την περίοδο από τον ΣΤ΄ -  Ε΄ αιώνες, όχι μόνο στην Κόρινθο. Η αξία τους στην εποχή μας  είναι σημαντική, αφού σε πρόσφατη δημοπρασία ένα παρόμοιο κράνος πωλήθηκε για 174 χιλιάδες δολλάρια.



Οι αμφορείς αναφέρονται ως «αρχαϊκοί», δηλαδή είναι της περιόδου  από το 750 έως το 480 π.Χ., μια χρονολόγηση στην οποία αντιστοιχούν και τα άλλα ευρήματα.



Ο ορείχαλκος στην αρχαιότητα  ήταν συνδεδεμένος με θρύλους, μύθους, μυστικισμό και φυσικά με την Ατλαντίδα.



Ο Ορείχαλκος είναι από την ελληνική λέξη Όρος, δηλαδή βουνό και τον Χαλκό, είναι ένα μυστηριώδες κράμα που αναφέρεται συχνά σε αρχαία κείμενα γιατί περιέκλειε  από τη φύση του ένα μυστήριο…



Πηγή: vesti.ru



 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr






  http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου