Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή 139 χρόνια από την γέννηση του - εκ της εφημερίδος ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

130915 KARATHEODORI


   Ίδιον των μεγάλων εθνών είναι οι μεγάλες προσωπικότητες. Οι προσωπικότητες εκείνες οι οποίες κυριολεκτικά χαράσσουν την παρουσία τους στην παγκοσμία ιστορία, αφήνοντας το όνομα και το έργο τους ως αιώνιο πρότυπο στον πολιτισμό του ανθρώπου.


  Αυτό δε το συμπέρασμα είναι πολύ χαρακτηριστικό σε εποχές σαν τις σημερινές, κατά τις οποίες δυστυχώς ο ελληνισμός ως συνολικός οργανισμός και συλλογική έκφραση έχει ταυτιστεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη με ό,τι χειρότερο, δίνοντας την εικόνα του διεθνή περίγελου, αλλά και ακόμη χειρότερα έχοντας πάψει πλέον εδώ και πολλά χρόνια να παράγει προσωπικότητες οι οποίες θα διαμόρφωναν την παγκόσμια ιστορία.
  Κατά τον Περικλή Γιαννόπουλο: «Προορισμός του Έλληνος ήταν και θα είναι ο εξανθρωπισμός της οικουμένης». Το πότε βέβαια ήταν η τελευταία φορά που ο ελληνισμός συλλογικά έδωσε την προσφορά του στον εξανθρωπισμό της οικουμένης είναι γεγονός αμφιλεγόμενο, κάτι φυσικά το οποίο δεν μπορούσε να προβλέψει ο μέγας αυτός στοχαστής.
  Σε αυτήν ακριβώς την συνιστάμενη του πολιτισμικού εξανθρωπισμού της οικουμένης, ως αποστολής του ελληνισμού, ξεχωρίζει σε κορυφαία θέση ο μέγιστος Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, που την 13η Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν 139 χρόνια από την γέννηση του το 1873 στο Βερολίνο. Γόνος της μεγάλης οικογένειας των Καραθεοδωρή, οι οποίοι υπηρέτησαν σε υψηλότατες θέσεις διπλωματών στην Οθωμανική αυτοκρατορία, πάντα με άξονα δράσης τους την προστασία και προαγωγή του ελληνισμού, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή θεωρείται παγκοσμίως ένας τιτάνας της μαθηματικής επιστήμης, ο οποίος, όπως πλέον αποδέχεται το σύνολο του επιστημονικού κόσμου, υπήρξε ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας την οποία αντέγραψε από αυτόν ο Αϊνστάιν. Λόγω της οικονομικής ευρωστίας της οικογενείας του, της θέσης του πατέρα του αλλά και την έμφυτης κλίσης του στις επιστήμες, ο Καραθεοδωρή, είχε την δυνατότητα να φοιτήσει σε φημισμένα σχολεία στο Βέλγιο, όπου και διαπρέπει σε διεθνείς μαθητικούς διαγωνισμούς Γεωμετρίας. Το 1891 εισάγεται στην Στρατιωτική Σχολή πολιτικών μηχανικών στις Βρυξέλλες, και στην συνέχεια εργάζεται ως επικεφαλής της κατασκευής του φράγματος του Ασουάν στην Αίγυπτο. Στην Αίγυπτο ο Καραθεοδωρή κατάλαβε πόσο μεγάλη γοητεία και επιρροή ασκούσαν επάνω του τα μαθηματικά και συνειδητοποίησε πως η δουλειά του μηχανικού δεν ταίριαζε με το ανήσυχο πνεύμα του. Έτσι το 1900, σε ηλικία 27 ετών αποφασίζει να εγκαταλείψει το επάγγελμα του μηχανικού και να σπουδάσει ανώτερα μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Γκέντινγκεν, την μητρόπολη τότε των μαθηματικών, όπου και αναγορεύεται διδάκτωρ του πανεπιστήμιου το 1904.
  Ο Καραθεοδωρή ορμώμενος από αγνό και ανιδιοτελή πατριωτισμό, ζητά να εργαστεί στην Ελλάδα, και διαχρονικοί «εγκέφαλοι» της ελλαδικής παιδείας τον κρίνουν ακατάλληλο για πανεπιστημιακό και του προτείνουν θέση δασκάλου σε σχολειό της επαρχίας! Δυστυχώς τότε δεν υπήρχε η ΟΛΜΕ για να τον υποστηρίξει…
   Συνεχίζει την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία με πρωτοφανείς επιδόσεις σε διάφορα κορυφαία πανεπιστήμια που διδάσκει όπως στο Γκέτινγκεν, Αννόβερο, Βερολίνο, Μπρέσλαου, έχοντας πλέον αποκτήσει διεθνή φήμη και καταξίωση....

 130915 KARATHEODORI 2
Το γραφείο του Κ. Καραθεοδωρή στο Ιωνικό Πανεπιστήμιο το 1920...

  Το 1920 και παρά την διεθνή του καταξίωση στην Γερμανία, ο μεγάλος αυτός Έλληνας ορμώμενος και πάλι από βαθιά αγάπη για την πατρίδα, αποδέχεται την πρόσκληση του στενού του φίλου Ε. Βενιζέλου και έρχεται στην Ελλάδα με σκοπό να οργανώσει και να ηγηθεί του Πανεπιστημίου της Σμύρνης. Ήταν ένα μεγάλο όνειρο του Καραθεοδωρή να υπηρετήσει τον ελληνισμό στην γη της Μικρασίας. Όνειρο δυστυχώς που χάθηκε μέσα στις στάχτες της Σμύρνης, με τον Καραθεοδωρή να διασώζει την τελευταία στιγμή από τους βαρβάρους την βιβλιοθήκη και τα εργαστηριακά όργανα τα οποία είχε διαθέσει στο πανεπιστήμιο με προσωπικά του έξοδα.
  Μετά την καταστροφή εργάστηκε για δυο χρόνια ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά το 1924, αηδιασμένος από την θλιβερή κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων επιστρέφει στην Γερμανία, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, θέση που θα υπηρετήσει ως τον θάνατο του το 1950.
  Δυστυχώς στην θλιβερή ελλαδική πραγματικότητα ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή είναι άγνωστος τόσο στην κοινωνία, όσο και στην εκπαίδευση.    Το ακόμη τραγικότερο είναι ότι πολλοί έμαθαν το όνομα του μέσω διαφόρων κωμικών τύπων της τηλεόρασης. ανάμεσα σε φαιδρά βιβλία για τους εξωγήινους και την «Ομάδα Έψιλον»! Δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν επιτήδειοι απατεώνες για να εξαπατούν αφελείς ανθρώπους. Σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο και στην παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία, το όνομα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή αναφέρεται με δέος και σεβασμό. Μοναδική εξαίρεση η ελληνική εκπαίδευση (διαχρονικά) και τα ελληνικά πανεπιστήμια. Δεν είναι δυνατόν να έχουν την παραμικρή σχέση μαζί του. Εάν είχαν θα ήταν ύβρις προς τον Καραθεοδωρή.


http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου