Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Άφθονο και αρίστης ποιότητας πόσιμο νερό, βρέθηκε στην Γαύδο! Με τους περίπου... 60 αρχαιολογικούς χώρους . Αφιέρωμα: Χρονοτοπία - Γράφει o Γιώργος Λεκάκης



 Η Γαύδος ανάμεσα στα 10 ομορφότερα κρυμμένα νησιά στον κόσμο [εικόνες]

[Η ανωτέρω εικόνα προέρχεται από την ακόλουθο ιστοσελίδα : http://www.iefimerida.gr/news/181238/i-gaydos-anamesa-sta-10-omorfotera-krymmena-nisia-ston-kosmo-eikones ]

Άφθονο και αρίστης ποιότητας πόσιμο νερό, βρέθηκε στην Γαύδο!  Με τους περίπου... 60 αρχαιολογικούς χώρους . Ζητείται ένα αντλητικό συγκρότημα και 130.000 ευρώ για κάποια φράγματα!



Αφιέρωμα: Χρονοτοπία - Γράφει o Γιώργος Λεκάκης


 



     Έργα γεωτρήσεων στην Γαύδο! Επί τέλους! Ιστορικές φωτογραφίες! Μετά από νέες γεωτρήσεις που έγιναν στο ακριτικό μικρονήσι μας, συνδρομή της Περιφερείας Κρήτης, στην θέση Σγουδιανά (ανάμεσα από τον Κόρφο και το Καστρί) αλλά και μια γεώτρηση στην ίδια την πρωτεύουσα, το Καστρί, αναμένεται να λυθεί το θέμα υδρεύσεως της Γαύδου τουλάχιστον για τις επόμενες δεκαετίες!




   Έτσι επί τέλους δικαιολογείται πώς μπορούσε και ήταν πυκνοκατοικημένη η νήσος Γαύδος, από τα μινωικά χρόνια ακόμη, και αργότερα φόρου υποτελής στην μεγάλη Γόρτυνα! Αυτό αποδεικνύεται και από τους περίπου... 60 αρχαιολογικούς χώρους που έχουν βρεθεί στην «μικρή» νήσο![1]



   Στην γεώτρηση στο Καστρί μετρήθηκε παροχή 26 κυβ.μ. / ώρα. Σε συνδυασμό και με τα περίπου 10 κυβ.μ. / ώρα της γεωτρήσεως στα Σγουδιανά, λύνουν το χρόνιο πρόβλημα λειψυδρίας του νησιού. Η Δήμαρχος Γαύδου, κα Ευαγγελία Καλλίνικου, εξήγησε πως για την λύση του προβλήματος αξιοποιήθηκε μια υδροπονική μελέτη την οποία είχε εκπονήσει ο υδρογεωλόγος κ. Απόστολος Αλεξόπουλος για τους υπόγειους υδροφορείς, αλλά και για το γενικότερο θέμα εξασφαλίσεως νερού στην Γαύδο. Η δήμαρχος παρουσίασε το σχέδιο στον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος συμφώνησε να δοθούν πιστώσεις από την Περιφέρεια, αλλά χρειάσθηκε και η συνδρομή από το ταμείο του Δήμου.     

    Μετά και τα θετικά αποτελέσματα των γεωτρήσεων αναμένεται η Περιφέρεια να συνεχίσει την χρηματοδότηση, για να ολοκληρωθεί η γεώτρηση με ένα αντλητικό συγκρότημα. Στο Καστρί, εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει μια μεγάλη «κλειστή» υπόγεια δίχωρη βροχοδεξαμενή. Ο ένας θάλαμος της δεξαμενής θα συνδεθεί με το δίκτυο της γεωτρήσεως, προκειμένου ν' αποθηκεύεται το πόσιμο νερό, ενώ ο άλλος θα εξακολουθήσει να συλλέγει το βρόχινο, που θα αξιοποιείται για την άρδευση! Άμεσος στόχος, φυσικά, για την Δημοτική Αρχή της Γαύδου, είναι να εξασφαλισθεί πόσιμο νερό υπο πίεση, το οποίο θα παρέχεται μέσω ξεχωριστών δικτύων υδρεύσεως. 
    Εν τω μεταξύ, και συμφώνως προς τις προτάσεις της υδροπονικής μελέτης του κ. Αλεξοπούλου, ο Δήμος Γαύδου, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατέθεσε στον Οργανισμό Αναπτύξεως Κρήτης ΑΕ, αίτημα χρηματοδοτήσεως του έργου «Κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης στον Σαρακήνικο ποταμό της Γαύδου για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων υφαλμύρωσης, λειψυδρίας, πλημμυρών και διάβρωσης εδαφών». Το έργο προβλέπει την κατασκευή πέντε φραγμάτων εντός της κοίτης του ποταμού Σαρακήνικου, προυπολογισμού σχεδόν 128.000 ευρώ, και αναμένεται να ενταχθεί προς χρηματοδότηση σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο διαχειρίζεται ο ΟΑΚ Α.Ε. στην Δυτική Κρήτη.



   Τα... μαγεμένα Σγουδιανά!



    Σήμερα, είναι ερειπωμένα τα Σγουδιανά (όπως και άλλοι οικισμοί, που κάποτε κατοικούνταν στην Γαύδο). Τα Σγουδιανά, είναι ένας ονειρεμένος πευκο-κεδρότοπος. Σε διάφορα σημεία, ειδικά στο δρόμο από το Μετόχι (Σγουδιανά) στο Καστρί, στ' αριστερά σας, θα δείτε κέδρους[2] τουλάχιστον 300-400 ετών να αγναντεύουν στωικά το Λιβυκό. Μεταξύ Βατσιανών-Σγουδιανών ευρίσκεται ο «σπήλιος του Κατσαμπή». Ο Κατσαμπής παραδίδεται ως ένας γεροδεμένος κτηνοτρόφος Γαυγιώτης, που παράβγαινε τα κυνηγόσκυλα στο τρέξιμο! Κάποτε οι Σαρακηνοί θέλησαν να τον πιάσουν. Τον ξετρύπωσαν στη σπηλιά που διέμενε την ώρα που έπηξε μυζήθρα. Τους είπε πως είναι ντροπής να μη μοιραστούν μαζί του το φαγί του, στη σπηλιά του. Πείστηκαν, έκατσαν να απολαύσουν τη μυζήθρα του και να τον πιάσουν μετά. Τότε αυτός πους περιέχυσε με το ζεματισμένο γάλα. Ώσπου να συνέλθουν είχε γίνει άφαντος κι η ικανότητά του έμεινε παροιμιώδης στο νησί. Αργότερα γύρω από τον σπήλιο του χτίστηκαν σπίτια.[3] Επισκεφθείτε κάποτε την Γαύδο. Βάλτε το στόχο. Κάντε το όνειρο ζωής. Κι η Γαύδος... ως Ιθάκη, δεν θα σας γελάσει...





 ΠΗΓΗ: Ραδιόφωνο «Φάρος του Νότου» του φίλου μου Β. Τζουνάρα, κατοίκου της Γαύδου, στον οποίο ανήκουν και οι φωτογραφίες, που μου απέστειλε για δημοσιοποίηση! ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: [1] Από το υπό έκδοσιν βιβλίο του Γ. Λεκάκη για την Γαύδο. [2] Ειδικώς για τους κέδρους της Γαύδου, βλ. Γ. Λεκάκη «Η Γαύδος και τα κεδρόμηλα», έκδ. Δήμου Χανίων «Εν Χανίοις», Χανιά 2008. [3] Από το υπό έκδοσιν βιβλίο του Γ. Λεκάκη για την Γαύδο.

Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=96816



http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου