Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Λάτρεις των σκύλων οι Αζτέκοι


Για τους ιθαγενείς Αζτέκους που έζησαν κατά τους 14ο -16ο αιώνα, στην περιοχή του σύγχρονου Μεξικού, πριν τους «ανακαλύψουν» οι Ευρωπαίοι, οι κύνες, κοινώς σκυλιά,  είχαν μια ιδιαίτερη πνευματική αξία σε αυτούς, εντελώς ξεχωριστή από τη σημερινή πραγματικότητά μας.

Οι φίλοι αυτοί του ανθρώπου κατά τον 21ο αιώνα,  είχαν μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από τους Αζτέκους που τα θεωρούσαν ως  «αγωγούς ψυχής» και τα τιμούσαν- για το ρόλο τους στη ζωή-σε μια μετά θάνατο ζωή τους.

Οι Αζτέκοι είχαν επισημάνει τον τεράστιο ρόλο τους που έπαιζαν και διαμόρφωναν την υπόσταση του ανθρώπου και αξιολογούσαν ότι  η προσφορά τους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων ήταν τεράστια.

Μέχρι τώρα, οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει λείψανα σκύλων σε χώρους ταφής ανθρώπων και σε τόπους θρησκευτικών εκδηλώσεων.

Η πρόσφατη, όμως ανακάλυψη στο Μεξικό είναι πραγματικά μοναδική:  Ανακαλύφθηκε ένα νεκροταφείο αρχαίων κατοικίδιων- σκύλων.  Σκύλοι είχαν ενταφιασθεί  πριν από  πέντε αιώνες.

«Το εύρημα είναι εκπληκτικό και μοναδικό. Είναι απλά ένα νεκροταφείο κατοικίδιων ζώων- σκύλων, χωρίς άλλα στοιχεία λειψάνων (ανθρώπων), είπε η επικεφαλής της ανασκαφής Rocio Morales Sanchez του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογία και Ιστορίας του Μεξικού.

Η αρχαιολόγος εξήγησε ότι οι Αζτέκοι θεωρούσαν ότι οι φίλοι του ανθρώπου στην μετέπειτα ζωή τους θα καθοδηγούσαν τις ανθρώπινες ψυχές σε μια νέα ζωή μετά το πέρασμα τους από τη γήινη υπόστασή τους.

Τα σκυλιά ήταν διάφορης ηλικίας. Νέα, αλλά και γερασμένα, αφού είχαν χάσει έναν αριθμό των οδόντων τους όσον βρίσκονταν εν ζωή.

Οι Αζτέκοι λάτρευαν το φίλο του ανθρώπου, όπως άλλωστε οι αρχαίοι Αιγύπτιοι που τα ταρίχευαν και οι αρχαίοι Έλληνες που τα θεωρούσαν μέλη της οικογένειάς τους.


--
ΠΗΓΗ =   http://www.mikres-ekdoseis.gr/2014/02/blog-post_20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου