Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Μερικές από τις γυναίκες της αρχαίας Ελλάδος που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην αρχαίο θαύμα της



Αν εξαιρέσουμε την, σχετικά γνωστή, μεγάλη Ελληνίδα φιλόσοφο Υπατία , δύσκολα οι πιο πολλοί θα μπορούσαμε να ονοματίσουμε κάποια άλλη. Όμως υπήρχαν σημαντικές και πολυγραφότατες γυναίκες  φιλόσοφοι, που συνέβαλαν τα μέγιστα στο θαύμα της "αρχαίας" Ελλάδας. 

Μερικές από αυτές ήταν οι εξής:
Αρήτη της Κυρήνειας  - 5ος αιώνας π.Χ.
Η Αρήτη ήταν σύγχρονη του Σωκράτη. δίδασκε φιλοσοφία στη σχολή της Αττικής. Ήτανε κόρη του Αριστίππου, του ιδρυτή της Κυρηναϊκής Σχολής της φιλοσοφίας. Ακόμη και την εποχή του Βοκάκιου (1313-1375 ΅.Χ.) χίλια χρόνια αργότερα θεωρείτοο ως πολύτιμη πηγή γνώσεων, συγγραφέας 40 βιβλίων, και δασκάλα περισσοτέρων από 110 φιλοσόφων. Ο γιος της Αρίστιππος επίσης φιλόσοφος, συνέχισε την οικογενειακή παράδοση ως διευθυντής της Κυρηναϊκής Σχολής. Ονομάστηκε «Μητροδίδακτος», επειδή διδάχτηκε τη φιλοσοφία από τη μητέρα του, πράγμα σπάνιο για την εποχή εκείνη.





Διοτίμα από τη Μαντινεία -  φιλόσοφος
Ο Πλάτωνας έγραψε ότι του συστήθηκε από τον Σωκράτη (469-399 π.Χ.) ως δασκάλα του. Ο Πλάτωνας δίδαξε δύο γυναίκες στο σχολείο του: τη Λασθένια και Αξιόθεα του Φύλου (350 π.Χ). Υπήρξε επίσης ιέρεια στην Μαντινεία της Αρκαδίας. Σήμερα, κέντρα μελετών και ιδρύματα φέρουν το όνομά της.
Θυμίστα - φυσική φιλόσοφος 
Ήταν σύζυγος του Λέοντος, και επιστολογράφος του Επίκουρου (371 - 271 π.Χ.). Ονομαζόταν "η θηλυκή Σόλων" και ήταν γνωστή ως φιλόσοφος. (Ο Σόλων ήταν ο μεγάλος νομοθέτης της Αρχαίας Αθήνας) .
Περικτιώνη - Φυσική φιλόσοφος
Υπήρξε μαθήτρια του Πυθαγόρα (569 - 475 π.Χ.) και πιθανόν δίδασκε στη σχολή του. Δύο από τα έργα της που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα και αποδίδονται σ' αυτήν είναι η «Σοφία» και «Αρμονία της Γυναίκας».

Υππαρχία του Κυνικών - 360 - 280 π.Χ. 
Υπήρξε μέλος της της δημοφιλούς σχολής των κυνικών. H Υππαρχία παντρεύτηκε έναν άλλο κυνικό φιλόσοφο που λεγόταν Κράτης και επέλεξαν τον τρόπο ζωής των κυνικών. Έτσι διάλεξεμια ζωή χωρίς ανέσεις, ιδιοκτησία και τεχνητούς συμβατικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένου και του γάμου. Οι κυνικοί πίστευαν ότι για να γίνουν πολίτες του σύμπαντος πρέπει να απορρίψουν την ισχύουσα κοινωνική και πολιτική τάξη πραγμάτων.

Λασθινία -  Φυσική φιλόσοφος 
Ο Πλάτωνας αναφέρει αρκετές γυναίκες οι οποίες ήτανε αναγνωρισμένες φιλόσοφοι στην αρχαία Ελλάδα. Η Λασθινία ήτανε μία από αυτές.
Θεανώ η Θουρία 
Ήταν αρχαία Ελληνίδα μαθηματικός και αστρονόμος. Καταγόταν από τους Θούριους της Κάτω Ιταλίας και άκμασε περί τον 6ο αιώνα π.Χ.. 
Η Θεανώ ήταν κόρη του ιατρού Βροντίνου. Υπήρξε αρχικά μαθήτρια και στη συνέχεια σύζυγός του κατά 30 χρόνια μεγαλύτερού της Πυθαγόρα. Δίδαξε αστρονομία και μαθηματικά στις Σχολές του Πυθαγόρα στον Κρότωνα και μετά το θάνατο του συζύγου στη Σάμο. Επιμελήθηκε τη διάδοση της διδασκαλίας και του έργο του, τόσο στον κυρίως Ελλαδικό χώρο, όσο και στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με τα παιδιά της την Δαμώ, την Μύια, την Αριγνώτη τον Μνήσαρχο και τον Τηλαύγη που ανέλαβαν με τη σειρά τους και τη διοίκηση των Πυθαγορείων σχολών.

Πηγές :  pi.ac.cy (αρχείο pdf Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ , Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ , Επιμέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ) ,  astr.ua.edu,  wikipedia, φωτογραφίες από το διαδίκτυο
ΠΗΓΗ = http://apollonios.pblogs.gr/2014/11/oi-epta-gynaikes-filosofoi-poy-synebalan-ta-megista-sto-thayma-t.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου