Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ανοιχτή επιστολή αναφορικά με τον Τύμβο της Αμφίπολης Από την ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ - Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας, ιδρυτής Δρ Άρης Ν. Πουλιανός



[η φωτογραφία είναι]ο τελευταίος φύλακας της Αμφιπόλεως]

Ανοιχτή επιστολή αναφορικά με τον Τύμβο της Αμφίπολης

  Αφού δεν είναι ανθρωπολόγος, αλλά αρχαιολόγος, ποίον συμβουλεύεται η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για παλαιοανθρωπολογικά ζητήματα, όπως π.χ. σχετικά με το σκελετό από τον Τύμβο της Αμφίπολης; Σε ποίους έχει ανατεθεί και από πότε η μελέτη των οστών που βρέθηκαν εκεί;  Θα μπορούσε κανείς να πει ότι για το συγκεκριμένο προβληματισμό θα ήταν δυνατόν να τοποθετηθεί η ανασκαφέας κ. Κ. Περιστέρη. Υπό την ασφυκτική όμως εποπτεία (πολιτική, διοικητική και αρχαιολογική) της κ. Μενδώνη, ένα ανάλογο ερώτημα θα ήταν παραπάνω από άστοχο, ακριβώς επειδή αν η κ. Περιστέρη πει οτιδήποτε δεν αρέσει στην πολιτική ηγεσία, την επομένη θα βρεθεί εκτός σκηνικού. Αυτή ήταν και δυστυχώς παραμένει η ελληνική πραγματικότητα.
Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, ήδη από τις 19 Αυγούστου 2014 η  Ανθρωπολογική
Εταιρείας Ελλάδος ρωτούσε: Όταν με το καλό προχωρήσει η ανασκαφή και ανοίξει ο τύμβος της Αμφίπολης, ενδεχομένως θα ανακαλυφθούν επίσης ανθρώπινα οστά. Αυτών άραγε, ποίος θα αναλάβει την παλαιανθρωπολογική μελέτη; Μήπως κάποια από τις αδρά αμειβόμενες Υπηρεσίες Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, στον επίσημο διαδικτυακό ιστότοπο των οποίων ψευδώς αναγράφεται ότι δήθεν διαθέτουν ανθρωπολόγους, ενώ η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στους 100 περίπου υπαλλήλους τους δεν υπάρχει αυτή την ώρα ούτε ένας (παλαιο)-ανθρωπολόγος; Στο παραπάνω ερώτημα δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμμία απάντηση, παρόλο που ο Νόμος προβλέπει ότι αυτή θα ’πρεπε να δίνεται το πολύ εντός διμήνου. Επισημαίνεται επίσης ότι τμήμα της παραπάνω επιστολής έχει αναρτηθεί 1-10-2014 και στη διαδικτυακή διεύθυνση http://www.aee.gr/hellenic/98%20Archive/2010-2019/2014/141001%20Anthropology%27s%20need.htm.
Γιατί τέλος πάντων επιμελώς αποκρύβεται σε ποίον έχει ανατεθεί η ανθρωπολογική μελέτη, καθώς σε κανένα ΜΜΕ έντυπο ή ηλεκτρονικό δεν αναφέρεται τίποτα σχετικά; Εφόσον έχει ανευρεθεί ολόκληρος ο σκελετός (ιδίως τα οστά της λεκάνης), τότε η διαπίστωση για το εάν η σωρός ανήκε σε άνδρα ή γυναίκα θα ήταν ζήτημα «δευτερολέπτων». Ποίος λοιπόν βρίσκει την ευκαιρία και προσπαθεί να παρεισφρήσει σε ζητήματα που η ελληνική πολιτεία με εξειδικευμένο επί τούτου προσωπικό θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο;
Η ανεύρεση εξάλλου οστών μέσα και έξω από τον τάφο, δείχνει ότι αυτός ήταν συλημένος, το πιθανότερο ήδη από την εποχή της Ρωμαιοκρατίας (σύμφωνα και με ηλ. επιστολές της 16 Σεπτεμβρίου 2014). Η σύληση δεν αποκλείεται καθόλου να συνεχίστηκε επίσης και αργότερα, όπως τον Μεσαίωνα ή από τους Άγγλους το 1916 και τους Γερμανούς το 1941. Ανάλογες βέβαια «παρεμβάσεις» έχουν γίνει και στην περίπτωση των Τύμβων του Μαραθώνα ή/κ.α, για τους οποίους όμως η αντίστοιχη διερεύνηση «σκαλώνει» συνεχώς κάπου. Για αυτό, εκφράζεται η ευχή η Αμφίπολη να μην αποτελέσει άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα, ώστε η συνέχιση της έρευνας να καταστεί δυνατή υπό το καθεστώς της πλήρους παλαιοανθρωπολογικά διαφάνειας.
ΠΗΓΗ =  http://www.aee.gr/hellenic/98%20Archive/2010-2019/2014/141114%20Question%20on%20Amphipolis.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου