Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ο Έρως λοιπόν! - TOY ΒΛΑΣΗ ΡΑΣΣΙΑ

Ναι μιλάμε για τον Έρωτα, για αυτό το ευλογημένο ενοποιητικό στοιχείο ανάμεσα στον Θείο Καθεαυτό και την εκδηλωθείσα πλευρά του, δηλ στην Σύμ-Πασα Φύση. Για τον “κάλλιστον εν αθανάτοισι Θεοίσι”, ο οποίος εξελίσσει, κινεί και διαφοροποιεί.

Για τον παιχνιδιάρη και απρόβλεπτο Θεό, τον ολοκληρωτικώς ασυμβίβαστο με την απολυτότητα του αστείου δικτατορίσκου των ουρανών Yahveh (Γιαχβε), τον οποίον οι βέβηλοι που αυταποκαλούνται “μονοθειστές” παρουσιάζουν ως τον .. “Ένα και Μοναδικό” Θεό ( ο αστείος ισχυρισμός του , ότι μόνον αυτός υπάρχει, έκαμε τους υπόλοιπους Θεούς να .. πεθάνουν στα γέλια, διηγείται με πολύ έξυπνο τρόπο ο Nietzche στο γνωστό “Tάδε έφη Ζαρατούστρα”.

Γι αυτό άλλωστε και ο Έρως αν και είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών Θεός της Εθνικής μας Θρησκείας, ο οποίος φτερουγίζει παντού, κυκλώνοντας και τα τέσσαρα τμήματα του Σύμπαντος (“πτερά πάντοθ πάλλει, τέτραχα τεμνομένην κυκλούμενος άντυγα κόσμου” περιγράφει Ο Νόννος στα Διονυσιακά", 33, 63-64), απουσιάζει παντελώς από την “μονοθειστική” παράδοση, σε όλες τις εκδοχές και αιρέσεις της, ενώ στα διάφορα άλλα Εθνικά Πάνθεα περιορίζεται σε απλό εκπρόσωπο της νεανικής ομορφιάς, ή της σαρκικής έλξεως, όπως λ.χ ο χρυσομάλλης Angus των Κελτών, ο γενειοφόρος Besh των Αιγυπτίων, ο παιδόμορφος τοξοβόλος Cupid των Ρωμαίων ή ο επίσης ρωμαικός Tutunis, ο υδρογέννητος Kama ή Kamadeva των Ινδουιστών ..κ.ά..


 Η  διπετής παρουσία του Θεού Έρωτος γέννησε λοιπόν επί Γης το ψυχικό (ερωτόληπτον) αρχέτυπο Έλλην- Άνθρωπος". Το οποίο, με τη σειρά του, έφθασε την ανθρωπότητα στη μέγιστη ακμή της…

Βλάσης Γ. Ρασσιάς

Από το βιβλίο 
Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΨΥΧΗΣ - Υπέρ Της Των Ελλήνων Νόσου
Εκδόσεις Ανοιχτή Πόλη 
ΠΗΓΗ http://www.pansyrinx.eu/2014/10/eros.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου