Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Η αρχαία πόλη Καρχεμίς στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας


Το αρχαίο Καρχεμίς βρίσκεται στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, στην τουρκική πλευρά είναι η περιφέρεια του Γκαζιαντέπ, ενώ ένα άλλο τμήμα βρίσκεται στο 'Σημείο Μηδέν' του  συριακού εδάφους.

Αρχαιολογική αποστολή από την Μπολόνια της Ιταλίας,  σε συνεργασία με την τούρκικη κυβέρνηση ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο τις ανασκαφές στην περιοχή όπου ανακαλύφθηκαν πολλά αρχαία ευρήματα κατά το έργο της αποναρκοθέτησης της περιοχής.

Σε σχετική παρουσίαση που έγινε από το Δρ Nicola Marchetti του Πανεπιστημίου της Μπολόνια αλλά και του τούρκου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Χασάν Πεκέρ  στην περιοχή τη λεγόμενη ως «Σημείο Μηδέν» στα τουρκο-συριακά σύνορα υπάρχουν τα ερείπια αρχαίας πόλης που ταυτίστηκε με το Καρχεμίς που αναφέρεται τόσο από τη Βίβλο των Εβραίων, όσο και στην περσική ιστορία.

Η αρχαία πόλη των Χετταίων είχε εντοπιστεί από το βρετανό αρχαιολόγο Σερ Λέοναρντ Γούλεϊ το 1911.

Ο Ιταλός αρχαιολόγος Marchetti δήλωσε ότι η αρχαία πόλη Καρχεμίς- Carchemish, ήταν χτισμένη σε μια έκταση 90 εκταρίων από τα οποία σήμερα τα 55 εκτάρια βρίσκονται στο τούρκικο έδαφος και άλλα 35 εκτάρια στην επικράτεια της Συρίας.

Έχουν ήδη αποκαλυφθεί από την αρχαία πόλη ναοί και οικίες, αγάλματα και κάτω από τη μεσαιωνική πόλη εντοπίστηκαν ευρήματα της πρώιμης εποχής του Χαλκού.
Η αρχαία πόλη έχει συντηρηθεί από τους αρχαιολόγους και προβλέπεται να  ανοίξει για τους τουρίστες τον Οκτώβριο του 2014.

Το υπόλοιπο μέρος της αρχαίας πόλης που βρίσκεται στο έδαφος της Συρίας δεν έχει ακόμη ερευνηθεί.

Σύμφωνα εξάλλου με τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Ασίμ Γκουζέλμπεη στην πόλη του Καρχεμίς,  πριν από 3.000 χρόνια είχε υπογραφεί συμφωνία μεταξύ του Αιγύπτιου Φαραώ Ραμσή του Β΄ και του βασιλιά των Χετταίων Χαττούσι.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
ΠΗΓΗ : http://www.mikres-ekdoseis.gr/2012/10/blog-post_11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου