Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Δυρράχιο: Ανακαλύφθηκαν 36 τάφοι ελληνιστικής περιόδου




Με τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται  στην περιοχή του Δυρραχίου ήρθαν στο φως δεκάδες νέα ευρήματα που ενισχύουν την αρχαιολογική κληρονομιά της παράκτιας αλβανικής πόλης.

Πρόσφατη ανακάλυψη είναι ένα αρχαίο νεκροταφείο, στην αρχαιολογική περιοχή που έχει αρίθμηση 8,   σε αυτήν  βρέθηκαν 10 τάφοι που χρονολογούνται  από τον δεύτερο αιώνα προ Χριστού και φθάνουν μέχρι  τον τέταρτο αιώνα.

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας Σιούρα Λέλα, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής στην περιοχή έχουν βρεθεί 36 τάφοι, με ακέραια τα οστά των νεκρών που είναι τοποθετημένα σε κατεύθυνση ανατολή –δύση και χρονολογούνται τον β’ αιώνα π.Χ. και ορισμένοι είναι του τέταρτου αιώνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αρχαιολογική ανακάλυψη έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά τον τρόπο ταφής κατά την περίοδο που αναφέρονται. Οι τάφοι έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αποτελούν αντικείμενο μελέτης των αρχαιολόγων, αφού άλλοι είναι  κατασκευασμένοι με τούβλα και κεραμικά υλικά, άλλοι είναι σε ασβεστολιθική λάρνακα που συνοδεύονται από αμφορείς και κεραμικά αγγεία.

Στους τάφους δεν έχουν βρεθεί –σύμφωνα με τον αρχαιολόγο- κοσμήματα η πολύτιμα αντικείμενα, αλλά εντοπίστηκαν πάρα πολλά αντικείμενα τα οποία αναφέρονται στην περίοδο της ταφής.

Οι διαχειριστές  έχουν ζητήσει την αναβολή της ανασκαφής προκειμένου να γίνει απογραφή  και συλλογή όλων των αρχαιολογικών αντικειμένων που έχουν βρεθεί.
Μετά την πλήρη αποκάλυψη των τάφων, ειδικοί επιστήμονες θα προβούν σε αξιολόγηση και τεκμηρίωση των αντικειμένων για να παραδοθούν κατόπιν στους ανθρωπολόγους (τα οστά) προκειμένου να γίνουν σχετικές αναλύσεις και μελέτες.
Μέρων των ευρημάτων θα φιλοξενηθούν στο μουσείο της πόλης, ώστε να γίνουν προσιτά στους ενδιαφερόμενους, γράφει το δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας Shekulli.

--
ΠΗΓΗ http://www.mikres-ekdoseis.gr/2012/07/36.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου